Muke po kravati (4): Modni dodaci za kravate

kravata

Ako ste do sada već postali napredni korisnik kravate, nosite je redovito, savladali ste održavanje, možda je došlo vrijeme da se poigrate s raznim modnim dodacima za kravate. Osim estetske, imaju i vrlo praktičnu primjenu – nećete više brinuti hoće li vam kravata završiti u juhi.

U osnovi, radi se o pet različitih modnih dodataka; igli, kopči, lancu, čavliću te remenu za kravatu. Pa krenimo redom, jedno po jedno.

Igla za kravate

Maleni je komad metala koji se provlači kroz središnji dio kravate kako bi ju pričvrstili za košulju. Dolaze u različitim oblicima i bojama no ovdje svakako računajte da je manje, više, ne smije previše upadati u oči. Osnovna stvar o kojoj trebate voditi računa je da igla ne smije biti šira od kravate te da iglu za kravatu smjestite malo ispod polovice udaljenosti od čvora kravate i najgornjeg gumba odijela.

kravata

Kopča za kravatu

Ovaj dodatak vrlo je sličan igli za kravatu, no umjesto da provlačite iglu, kopču ćete samo zakvačiti za kravatu i košulju. Također, vrijede ista modna pravila kao i za iglu, minimalizam je neophodan i pripazite na širinu kopče kao i mjesto gdje ćete je zakvačiti.

kravata

Čavlić za kravatu

Ime zvuči pomalo čudno a i sam dodatak se prilično razlikuje od igle i kvačice za kravatu. Čavlić za kratavu sastoji se od dva dijela. Dekorativni dio, čavlić, otkopčava se, iglica se provlači kroz kravatu i zatim se zakopčava. Drugi dio, komad metala, koji je lancem pričvršćen za čavlić, provlači se kroz jednu od rupa na košulji, i tako se kravata pričvršćuje za košulju. Nedostatak ovog modnog dodatka je upravo u toma što trebate iglom proći kroz kravatu. Ukoliko je kravata od nekog nježnijeg materijala, poput svile, to će najvjerojatnije ostaviti oštećenja.

kravata

Lanac za kravatu

Još jedan od dodataka kojim ćete urkotiti kravatu, sastavljen je od metalnog dijela koji se pričvršćuje na košulju ili gumb košulje te lanca kroz koji se provlači kravata. U stilu Herculea Poirota, ako se dobro iskombinira s prslukom i odijelom, može izgledati vrlo interesantno.

kravata

Remen za kravatu

Ako se nas pita, iskreno, ovo bi bio naš prvi izbor. I to isključivo zato što nam je drag minimalizam. Funkcionira na način da se remen, koji ima dvije rupe za gumb, provuče kroz etiketu kravate i zatim pričvrsti za gumbe košulje. Skriven je iza kravate, ne oštećuje niti kravatu, niti košulju, a savršeno funkcionira. Nažalost, dobru sliku nismo našli ali zato jesmo video:-)

Ostali članci iz serijala o kravati:

Muke po kravati (1): Vječna dilema, kravate vezati ili rezati

Muke po kravati (2): Kako vezati leptir mašnu

Muke po kravati (3): Kako održavati kravatu