BROJI DO DESET! Samo slušajte glas svog partnera i znat ćete je li vas prevario

Brojne se fizičke karakteristike, obrasci ponašanja i kvalitete (ili mane) neke osobe mogu otkriti isključivo iz zvuka glasa te osobe, bez obzira na semantičke informacije prenesene govorom.

Prema studiji nedavno objavljenoj u časopisu Evolutionary Psychology, Your Cheatin’ Voice Will Tell on You: Detection of Past Infidelity From Voice (Vaš preljubnički glas će vas odati: Otkrivanje prošlih nevjera iz glasa), studenti su uspjevali točno procijeniti je li netko varao svog partnera samo slušajući snimku njihovih glasova.

Studija bilježi da glas može prenositi puno informacija o osobe bez obzira na sadržaj: spol, rasa, društveni status, osobine, čak i visina i težina; jesu li nečije tijelo ili lice simetrični – sve se to može saznati iz nečijeg glasa.

“Glasovi nose važne informacije vezane uz uspjeh u parenju i seksualno ponašanje”, navodi se u studiji.

Znajući koliko toga mogu otkriti glasovi, Susan M. Hughes, profesorica psihologije na Sveučilištu Albright u Pennsylvaniji, prekopala je svoju bazu podataka s glasovima koji broje od 1 do 10. Hughes i njena kolegica Susan M. Hughes tražile su od studenata da slušaju uzorke 10 ženskih i 10 muških glasova.

Polovica govornika je za svaki spol rekla da su u nekom trenutku u životu imali spolni odnos s osobom izvan prethodnog ili sadašnjeg odnosa (tj. varali su), dok su za drugu polovicu rekli da nikad nisu prevarili svoje partnere, navodi se u studiji.

Kako bi se osiguralo da uzorci glasa budu što sličniji, svi glasovi korišteni u studiji pripadaju ljudima koji su heteroseksualni, bijelci, nisu u braku i trenutno su u ozbiljnim vezama. Znanstvenice su stvorile dvije verzije svake snimke glasa – piskutaviju i dublju – da bi utvrdie ima li boja glasa ulogu u tome kako su ti glasovi percipirani. Sudionici su tada ocijenili glasove na ljestvici od 1 (vjerojano uopće nije preljubnik) do 10 (vrlo vjerojatno jest).

To su glasovi stranaca koje sudionici studije ne poznaju, nikakvi detalji o njihovim vezama nisu im otkriveni, samo glas koji broji od jedan do deset. Ipak, te snimke otkrile su pregršt stvari o njihovom osobnom životu.

“Otkrili smo da sudionici doista glasove onih koji su već varali partnere ocjenjuju kao one koji će vjerojatno varati”, izvijestile su istraživačice.

Hughes ističe da su sudionici studije ispravno razlikovali preljubnike od vjernih partnera. Čak i kad je govornikov glas manipuliran činilo se da to nema nikakvog utjecaja – osim dubljih ženskih glasova, za koje su muškarci ocijenili kao vjerojatnije da će varati.

“To bi moglo biti zbog toga što se inače dublje ženske glasove smatra više seksi ili zavodljivijima”, kaže Hughes.

Žene su također pale pod utjecaj percepcije: davale su veću vjerojatnost da muškarci lažu svoje partnere, ali njihove procjene nisu nužno bile točne. To bi moglo biti zato što su žene inače sumnjičavije prema muškarcima nego što su muškarci prema ženama, navodi se u studiji. Osim toga, veća je vjerojatnost da će muškarci sami priznati da su prevarili partnera.

Znanstvenice ne znaju zašto su ljudi tako dobri u čitanju glasova drugih osoba, ali upravo smo fantastični u tome.

Iako ne možemo točno odrediti sve karakteristike glasa koji naš perceptivni sustav koristi za procjenu neke osobe, znamo da boja glasa igra ulogu, ali ne predstavlja cijelu sliku, zaključuje se u studiji.

“Drugi vokalni znakovi kao što je jasnoća artikulacije također su pridonijeli percepciji nevjere”, navodi se u studiji. “Na primjer, mišićavi muškarci pokazuju manje jasnoće u svom govoru i pokazuju fonetske obrasce koji ukazuju na muževnost, što bi pak moglo biti povezano s prijetnjom od nevjere”.

Također je moguće, kaže Hughes, da određene osobine – kao što su ekstrovertnost – koje su očite u glasu, mogu signalizirati veću vjerojatnost za nevjeru. “Ekstroveri pokazuju veću varijaciju u osnovnoj frekvenciji, veću kvalitetu glasa i manje tihih stanki… i velika ekstroverzija jaki je indikator nevjere”, otkrila je studija.

Zanimljive stvari, ali kako se ova studija odnosi na stvarni život? Budući da glas sadrže toliko informacija o osobi, Hughes preporučuje da se o mogućoj vezi uvijek ragovara prije prvog susreta. “Bilo bi dobro otići na susret naslijepo, ali bi bilo loše završiti na gluhom spoju”, kaže Hughes.

I da, odlazak na prvi sastanak osoba koje su se našle na internetu i sve “sredile” preko poruka prije prvog susreta, naziva se “gluhi spoj”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.