Nekoliko savjeta za gospodski odmor uz ribolov

Svako malo bi morali pronaći neki odmak od svakodnevice, radnog okruženja ili jednostavno urbane sredine.

Bijeg u prirodu je odličan za zdravlje, odličan za razmišljanje, za punjenje baterija. Kako god gledali na to boravljenje u prirodi može nam samo pomoći.

No, ipak, ako već planiramo odlazak u pridodu, ona nam može vrlo brzo postati malo dosadna, malo kaotična i sve u svemu rezultirati neugodnim iskustvom. Stoga je potrebno prije odlaska u tvornice kisika i isplanirati naše aktivnosti. Jedna od preporučljivih aktivnosti je ribolov.

Ribolov može biti ugodan, idealan za odmor, kako fizički tako i psihički, osim toga naše misli su usmjerene samo na jedno, a to je vrlo često plovak na površini vode. Ne moramo brinuti samo o ulovu, o ribi, dovoljno je i samo uživanje uz rijeku, jezero, obalu mora, bez obzira što će nam kanta ulova ostati prazna.

No, da bi bili spokojni uz vodu i došli doma kao pravi odmoreni i obnovljeni džentlmen potrebno je prije samog odlaska uložit nešto volje i vremena u planiranje našeg robolovnog izleta.

Odjeća otporna na vremenske prilike

Ribolov može biti i prilično neugodno iskusto ukoliko nismo primjereno odjeveni. Uvijek budimo spremni na kišu, dakle kabanica ili kišobran neka budu pri ruci. Ukoliko ribu lovimo po hladnijem vremenu bitno je obući se slojevito, te izbjegavati odjeću od pamuka i raznih umjetnih sintetika. Najbolja odjeća je vunena odjeća. Topla je, prozračna, brzo se suši.

Stoga imajmo na umu da je vrijeme uz rijeke i jezera ponekad nepredvidljivo. Stoga moramo to i predvidjeti.

Pribor za prvu pomoć

Iako je ribolov prilično pasivan, miran i bezopasan hobi, za razliku od recimo slobodnog penjanja, skydivinga ili igranja paintballa, prva pomoć bi trebala uvijek biti pri ruci jer udice i ostala oprema mogu vrlo lako i kod najiskusnijih ribića ostaviti neželjene tragove. A i sama činjenica da smo u prirodi, ponekad vrlo daleko od urbanih sredina, govori da nam je prva pomoć doista nephodna. Antiseptičke maramice, alkohol, zavoji, škare, ugladnom dovoljno je imati standardnu prvu pomoć koju imamo i u vozilima.

Pazite samo da kutija prve pomoću bude također otporna na vremenske neprilike.

Dozvola za ribolov

Svaki pravi gospodin koji odlazi u ribolov ima ispravnu dozvolu. Imajte na umu da vam dozvola ne istekne, da vrijedi za vaše područje, da se držite granica ulova koji vam piše na dozvoli i slično.

Prije svakog odlaska na ribolov, provjerite dozvolu, produžite ako treba.

Provjerite opremu

Ako odlazite na neko udaljenije mjesto na nekoliko dana onda svakako provjerite svu opremu koju nosite sa sobom. Uzimajte ono što vam treba, ostavite kod kuće ono što vam ne treba. Svaki tip ribolova iziskuje posebnu opremu, od ribičkih štapova pa sve do udica.

Oprema nema vam bude uvijek ispravna. Ovo je vaš hobi, vaše mjesto i vrijeme odlaska u prirodu, odmora i ostavljanja stresnih situacija iza sebe, stoga neka vam oprema ne bude razlog stresu jer ne radi, jer ste nešto zaboravili ili ponijeli sasvim krivu opremu.

Naravno, uvijek se događaju nepredvidite situacije te možda već nakon prvog sata izgubite ili razbijete opremu koju ste ponijeli. Bitno je da svega imate u rezervi. Štapova, udica, plovaka, utega.

Ponesite osnovni alat, samopljepljive trake, nožić, sredstva za čišćenje opreme i slično.

Piće, hrana, sredstva za zaštitu

Ako odlazite na duže vrijeme ponesite dovoljno tekućine, ponesite hranu, gotovu i već pripremljenu. Nikako ne računajte da ćete jesti ono što ulovite, a piti pročišćenu vodu iz rijeke. Ukoliko planirate s društvom roštilj, odnosno pripremu hrane u prirodi, ponesite sve što vam je potrebno za pripremu hrane, pribor za jelo. 

Za prenoćiti ne zaboravite šator, vreću za spavanje, rezervnu odjeću i nešto za održavanje higijene. Vrlo često se zaboravi ono najbitnije – WC papir.

I na kraju, najbitnije, ne zaboravite repelent za komarce i razne insekte. Područja uz rijeke i jezera idealna su legla za komarce, stoga ne dozvolite da vam ti mali zlobnici pokvare savršen vikend u prirodu.