VISKI: 10 zanimljivih činjenica koje niste znali

viski
Viski zapravo ima vrlo bogatu povijest. Pronašli smo najzanimljivije činjenice, zbog kojih ćete zvučati kao pravi znalac, čak i ako ne pijete viski.

1. ‘Whisky’ nije isto što i ‘whiskey’

Postoji rasprava, smiju li škotske destilerije jedine koristiti naziv whisky. Postignut je koncenzus: Škotska – whisky, a svi ostali – whiskey, iako sve što nam dolazi iz Škotske je ionako scotch. Naime, u Škotskoj vjeruju da se dodatnim samoglasnikom ‘e’ gubi guštanje u piću.

Postoji još jedno dogovorom postignuto pravilo, a to je da države koje proizvode određeni viski, te koje u svom nazivu imaju slovo ‘e’ proizvode whiskey, a one koje nemaju proizvode whisky.

viski

2. Viski je pivo destilirano više puta?

Iz Američkom instituta za destilaciju kažu da, za destilaciju viskija prvo trebate napraviti pivo. Pivo je u ovom slučaju tehnički naziv za ispiranje viskija, bez obzira koja vrsta sirovih sastojaka se koristi.

3. U Americi je viski oporezovan više nego plaće kod nas

Više od 50% kupoprodajne cijene čak petine viskija u SAD-u odlazi na razne poreze (lokalne, državne i federalne).

4. I anđeli vole viski

‘Anđelov udio’ ili ‘anđelov porez’ naziv je za 4% gubitka viskija koji godišnje isparava iz bačvi. Ipak, mirni ste, viski u boci ne isparava.

viski

5. Koliko je rijedak vaš omiljeni viski

Najstariji viski na svijetu automatski je rijedak zbog 4% anđeoskog poreza godišnje, bez uzimanja u računicu da se dobar dio tog istog viskija do sad već popio. Evo kako možete izračunati koliko je vaš omiljeno piće rijetko:

100 x (0,96) ^ godina starosti =% koliko je tog viskija još preostalo

6. Neki viskiji imaju okus kao magareća stražnjica?

Ne znamo nikoga tko je kušao magareću stražnjicu, pa ćemo vjerovati škotskoj urbanoj legendi koja kaže da neki viskiji sadrže određene sastojke čiji okus mogu osjetiti samo osobe koje za to imaju genetsku predispoziciju. Oni koji imaju tu genetsku predispoziciju i kušaju viski koji ima te određene sastojke, okus viskija bit će im isti kao i okus magareće stražnjice (kakav god to okus bio).

7. Pravi obožavatelji viskija ne stavljaju led

Prema istraživanju jednog kolekcionara viskija, led koji se dodaje u čašu, smanjujući tako njegovu temperaturu, otupljuje pravu aromu viskija. Opet, ako ga pijete čistog, jak sadržaj alkohola otupit će vaša osjetila i nećete u potpunosti osjetiti aromu. Najbolje je stoga dodati par kapljica hladne (po mogućnosti izvorske) vode koja će istaknuti aromu viskija.

8. Pet ili sedam glavnih područja proizvodnje viskija

Ovisno o tome koga pitate postoji pet ili sedam glavnih područja na kojima se proizvodi ovo piće. U glavnih pet uključeni su Škotska, Irska, Kentucky, Tenessee i Kanada. Na popis su još uvršteni, pa poslije osporeni, Japan i Novi Zeland.

viski

9. Viski znači ‘voda života’

Prema nekim izvorima, naziv viski dolazi iz keltskog naziva ‘uisce beatha’ ili ‘voda života’. Kada su irski redovnici širili ovo piće po Europi, nitko nije mogao izgovoriti ‘uisce beatha’, pa su ga zvali ‘fuisce’, što je mnogo kasnije postalo ‘whiskey’.

10. Paljenje viskija

Još jedna škotska legenda kaže da su destilerije nekad palile viski kako bi utvrdile koliko sadrži alkohola. Prema boji plamena odredili bi da li je sadržaj alkohola prevelik, te ako je, to piće bi prodavali jeftino radnicima destilerija.