5 najčešćih grešaka koje radimo prilikom brijanja (da, i mi bradonje)

Bez obzira radi li se o kompletnom, redovitom brijanju ili, kako je to slučaj kod nas bradonja, samo povremeno uređivanje prirodnih linija naše brade, bitno je držati se provjerenih i najboljih praksi pri tom procesu brijanja. Iako s prvim brijanjima krećemo za vrijeme puberteta, a neki i prije, mnogi od nas prolazili smo kroz greške koje smo doslovno osjećali na vlastitoj koži.

Za sve je, između ostalog, dovoljan i samo jedna posjet brici i praćenju njegovih procesa, koraka prilikom brijanja.

Krenimo stoga redom:

GREŠKA broj 1 – slaba priprema lica

Najčešće prije brijanja kožu navlažimo hladnom ili mlakom vodom, što je kontraproduktivno u neku ruku. Naime, ono što trebamo napraviti je otvoriti pore, te umiriti folikule dlaka, odnosno brade, a najbolji način za to je ili parom ili vrućim (jako toplim) ručnikom. Ako nam to nije opcija onda je sljedeća najbolja stvar da lice prije brijanja operemo i opustimo toplom vodom. Time će se ujedno omekšati i brada koju ćemo lakše rezati. Recimo brijanje nakon tuširanja je idealno.

GREŠKA broj 2 – nedovoljno ispiranje britvice

Svakim potezom britvice odnosno brijaćeg aparata on se ispuni sedimentom kose, mrtve kože i kreme odnosno pjene za brijanje. Stoga britvicu nakon svakog poteza treba temeljito isprati i očistiti od tih sedimenata. U suprotnom britvica će slabo rezati i pritom nadraživati kožu, a vrlo je izgledno i krvarenje kože. Stoga nakon svakog poteza temeljito isprati. Uzeti si vrijeme za brijanje.

GREŠKA broj 3 – prejako pritiskanje britvice na kožu

Manje je bolje. Naime, kad jako pritišćemo britvicu ili aparat za brijanje koža postaje neravna, odnosno britvica uđe u samu kožu te samo brijanje odnosno rezanje dlaka nije pod dobrim kutem, što rezultira slabim brijanjem odnosno rezanjem dlaka, a vrlo je izgledno da ćemo oštetiti odnosno porezati i samu kožu. Laganim potezima, bez dodatnog pritiska pustimo da britvica odradi svoj posao. Ako pak imate osjećaj da morate pritisnuti kako bi odrezali dlaku, onda je vrijeme za promjenu britvice, jer je očito zatupljena.

 

GREŠKA broj 4 – zanemarivanje vratnog područja

Kod nas bradonja to je i jedino područje na koje se najviše koncentriramo. No, isto tako nerijetko je slučaj da mnogi kod brijanja zanemaruju upravo vrat, što u najmanju ruku izgleda neuredno. Stoga svakako idite nisko, spustite se niže od Adamove jabučice. Neko pravilo je da sve što je “vidljivo” iznad odjeće mora biti obrijano.

GREŠKA broj 5 – brijanje suprotno smjeru rasta dlaka

Ovo je toliko česti slučaj kod brijanja da postaje sasvim normalan i savjetovan način za glatko lice. I osobno sam u mlađim danima redovito prakticirao takvo brijanje ponajviše kad sam htio istaknuti liniju brade na licu. No, brijanje kontra smjeru rasta dlaka možda i hoće rezultirati glatkom kožom, ali isto tako rezultirat će iritacijom kože, crvenilom te bolnim uraslim dlakama. Stoga, ako baš želite glatko lice, nakon prvog brijanja, odradite još jedno brijanje mjesta koje želite iznimno glatkim, ali isto tako brijte u smjeru rasta dlaka, brade.