ZVIJER JE PUŠTENA S LANCA Hennessey Venom F5 do 400 km/h stiže za manje od 10 sekundi!

Za razliku od izgleda, koji je genijalan, svi ostali tehnički podaci koji se odnose na krajnju brzinu i snagu Venoma F5 još su uvijek samo teorija pa ćemo za obaranje svjetskog brzinskog rekorda morati pričekati prva testiranja.

Američki proizvođač superautomobila Hennessey Performance, predstavio je na sajmu specijalnih i modificiranih vozila SEMA u Las Vegasu model Venom F5 za koji tvrdi da je brži od moćnog Bugatti Chirona.

Ovaj američki hiperautomobil napravljen je s ciljem da bude najbrži serijski model na svijetu koji se može legalno voziti po javnim cestama.

Njegovi kreatori najavili su maksimalnu brzinu od preko 300 milja na sat (482 km/h), odakle i oznaka F5 u nazivu modela, koja dolazi iz klasifikacije snage tornada, tzv. Fujitine ljestvice, pri čemu je kategorija F5 najrazornija, s vjetrovima koji dostižu brzine od 419 do 512 km/h.

Ako bi zaista postigao tu brzinu na testiranjima, Venom F5 bi ostvario zadani cilj i titulu najbržeg serijskog cestovnog automobila opet vratio u Ameriku.

Iako se u najavama spominjao turbopunjeni Chevrolet V8 malog bloka, ovaj supermoćni automobil za pogon koristi potpuno novi 7,4 litarski twin-turbo V8 izrađen od aluminija, a motor je uparen sa sedmobrzinskim sekvencijalnim mjenjačem.

Pogonski agregat isporučuje 1622 KS (1.193 kW) i razvija maksimalni obrtni moment od 1762 Nm. To je dovoljno da ovaj, 1338 kilograma težak automobila od 0 do 300 km/h ubrza za manje od 10 sekundi!

Proizvođač također tvrdi da je Venomu F5 za ubrzanje 0-400 km/h, a zatim za ponovno zaustavljanje, potrebno manje od 30 sekundi.

Recimo da spomenutom Bugattiju Chironu za isto ubrzanje i zaustavljanje treba 41,96 sekundi, dok rezultat trenutnog rekordera, modela Koenigsegg Agera RS iznosi 36,44 sekundi.

Hennessey planira tržištu ponuditi ograničenu seriju od svega 24 automobila, čime bi Venom F5 postao još ekskluzivniji model.

Zadovoljstvo posjedovanja najbržeg (nadamo se) serijskog automobila na svijetu buduće će vlasnike stajati od 1,6 milijuna dolara pa naviše. A s obzirom da su predviđene razne doplatne opcije u ukupnoj vrijednosti od preko 600.000 dolara, pojedini primjerci mogli bi biti skuplji i od 2 milijuna dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.