VODA ŽIVOTA Evo zašto će vam čašica viskija poboljšati kvalitetu života

36352128 - strong alcohol on a wooden table and barrel

Većina današnjeg alkohola na tržištu je nezdrava i nikako se ne preporučuje z svakodnevnu upotrebu ponajviše ukoliko želite biti zdravi i tko zna poživjeti duže. Razlog tome je što se danas alkohol konzumira iz sasvim nekih drugih razloga zbog kojih se je konzumirao nekada davno.

Negdje 4000 godina prije nove ere pronađeni su prvi zapisi o postojanju vina i to u u starom Egiptu. U isto to  razdoblje pronađeni su i sami ostaci vina u keramičkim posudama u staroj Grčkoj.

U ono vrijeme, ali mnogo vremena nakon, alkohol se koristio kao medicinski dodatak. Recimo u staroj Engleskoj uobičajeno je bilo da doktor pripiše gutljaj đina u borbi protiv kuge odnosno gutljaj apsinta u prevenciji crijevnih glista. Naravno ta receptura nije poživjela jako jer se dokazalo da baš i nije bila efektna.

No, bilo kako bilo, umjerena i pametna konzumacija određenih alkoholnih pića doista može imate legitimne benefite za naše zdravlje.

Alkohol je prije svega odličan medij za čuvanje drugih supstanci. Jako dugo se koristio kao glavni sastojak u apsintu, koji se koristio za tretiranje crijevnih glisti te ostalih parazita u probavnom traktu. Naime, alkohol ima tu mogućnost da iz raznog medicinski korisnog bilja izvuče i zadrži sastojke potrebne za liječenje.

Nadalje, alkohol je odličan antiseptik, i svi znamo da su njime naši bake i djedovi prali rane prilikom lakših povreda, na kraju krajeva sjećam se da mi je baka svaku novu posjekotinu očistila djedinom rakijom.

Isto tako alkohol i razno bilje se jako dobro slažu i to je dobro za sve one koji svoje zdravstveno stanje žele poboljšati prirodnim metodama. Alkohol djeluje i kao svojevrsni katalizator što je super kada se ne osjećamo baš najbolje.

Nakon svega toga alkohol je doista bio prilično korisna medicinska supstanca kroz povijest, no pitamo se stoga kako nam to alkohol može koristiti ako ga konzumiramo u umjerenim količinama?

Prvo što dobivamo umjerenom konzumacijom alkohola je niži rizik od kardiovaskularnih bolesti i oboljenja, što pak su potvrdili znanstvenici s Harwarda. Naime, alkohol podiže količinu dobrog kolesterola u krvi što pak je direktno vezano uz zdravlje samog srca, jer ono je, kao mišić, jače.

Jedna pak studija Katoličkoga sveučilišta Campobasso u Italiji govori da manje od četiri pića dnevno za muškarce, odnosno dva pića dnevno za žene mogu smanjiti rizik od smrti za 18%.

Pogledamo li malo niže, prema dolje, alkohol se dokazao da čak pomaže u smanjenju rizika od oboljenja od erektilne disfunkcije. Naime, zbog poboljšanja krvotoka, na naš spolni život djeluje blagonaklono kao i na srce.

Još spomenimo za kraj da alkohol smanjuje rizik od razvijanja demencije i Alzheimerove bolesti, a u prilog tome idu studije koje datiraju još iz 1977. godine.

S druge pak strane, alkohol može biti najveći neprijatelj našem zdravlju, ali i samom životu. Stoga je bitno da alkohol konzumiramo u malim odnosno umjerenim količinama te da konzumiramo kvalitetna i što čišća alkoholna pića.

Viski je jedno od takvih pića koje će nam u umjerenim količina ponuditi zdrav, miran i dugotrajan život.

Foto: jaropienza / 123RF Stock Photo