Kesteni pečeni u mikrovalnoj, pećnici ili što već imate pri ruci

kesteni

Dolaskom novih tehnologija, novih pravila što smijemo, a što ne, preseljenjem u veće gradove i iz kuća u stanove, kao da gubimo neke stare, tradicionalne načine pripreme hrane. Pravila promijeniti ne možemo, vratiti vas u šumu ne planiramo, ali zato vam donosimo nekoliko načina kako možete ispeći kestene, umjesto u šumi, u toplini vlastitog doma. Kesteni možda neće biti kao oni pečeni na vatri, ali s nekoliko trikova bit će jednako ukusni.

Priprema kestena

Gdje god ih i kako pekli, priprema je uvijek ista. Operite ih, posušite krpom i na svakom pojedinom kestenu nožem zarežite koru (isprobajte nož za kruh, sigurnije je za prste). Kad su kesteni pečeni, bez obzira na način pečenja, omotajte ih ili pokrijte s par vlažnih krpa, tako će se lakše guliti.

Pečeni kesteni iz mikrovalne pećnice

Da, sigurni smo da zvuči suludo i da rendžer Walker (Chuck Norris) to ne bi nikad napravio, ni u snu. No, ako nemate gdje naložiti vatru, štednjak je “crknuo”, a vaši voljeni skandiraju u iščekivanju pečenih kestena, sasvim zadovoljni bit ćete i s mikrovalnom. Već pripremljene kestene stavite na tanjur, ubacite u mikrovalnu pećnicu, te namjestite grijanje na najveću temperaturu. Kesteni bi trebali biti gotovo za otprilike minutu. Znat ćete kada čujete cvrljenje.

Kuhani kesteni iz mikrovalne pećnice

Prema ovoj ideji smo i mi pomalo skeptični, no, kažu da je potrebno staviti kestene u posudu s vodom (toliko vode da ih prekrije) i staviti na posudu vlažni, papirnati ručnik. Kuhaju se do pet minuta na najjačoj temperaturi (tko prvi isproba, neka nam javi rezultate).

Kesteni pečeni u pećnici

Pripremljene kestene potrebno je prije pečenja namočiti u posudu s vodom, najmanje 3o minuta do sat vremena. Nakon toga kestene ocijedite i posložite u pekač (tepsija, protvan, lim) obložen aluminijskom folijom. Pećnicu prethodno zagrijte na najjaču temperaturu i pecite oko dvadesetak minuta.

Pečenje na tavi

Ovo je vjerojatno najuobičajeniji, a možda i najbrži način (osim mikrovalne) za ispeći kestene. Tavu stavite na srednju temperaturu i dobro ju zagrijte, stavite kestene i poklopite poklopcem. Tavu protresite svake dvije do tri minute, a nakon dvadesetak minuta kesteni bi trebali biti pečeni. Isti je postupak i ako nabavite tavu s rupicama namijenjenu baš za pečenje kestena, kao i pečete li kestene na plinskom ili strujnom štednjaku.

Kesteni pečeni u kaminu ili na roštilju

Uh, zbog ove ideje dođe nam da instaliramo kamin makar uopće nemamo dimnjak. A ako, kao ni mi, nemate kamin, dobro će poslužiti i roštilj. Pažljivo da se ne potrga, izbušite aluminijsku foliju u razmaku od oko četiri centimetra. Naložite vatru i pustite da se malo utiša. Pripremljene kestene rasporedite po foliji koju ste izbušili i smjestite na rešetku roštilja ili kamina. Kestene nemojte zaboraviti okretati, kako bi se ispekli i s obje strane dobili boju. Gotovi su kad se rastvore.

Kuhanje kestena u loncu

Iako je ova tema posvećena pečenim kestenima, u redu je da napišemo sve recepte koje smo prikupili. Kestene stavite u lonac, natočite vode nešto više nego da ih samo prekrije, posolite i stavite kuhati na srednju temepraturu. Ovisno o veličini, kesteni će se kuhati najmanje 30 minuta (manji) do sat vremena (maroni).