ON THE ROCKS 2017. godinu bilježiti ću single malt viskijima pokrajine Highlands (ili možda Islands)

Za mene je ovo doba godine kad treba krenuti u ponovnu nabavku vode života koja će me sretno voditi kroz 2017. godinu i koja će se nadam se izdržati do kraja iste.  Ove sam, 2016. godine tako uživao u društvu single malt viskija pokrajine Speyside.

Bilo nam je prekrasno, ludo i nezaboravno.

Za slijedeću godinu planiram nabavku viskija iz susjedne i najveće pokrajine – Highlands, ili čak Islands, te pronaći neku destileriju najsjevernijih otoka. Nabaviti ću vodu životu u kojoj ću istinski uživati on the rocks.

whisky-region-maps

Iako sam većinu ovogodišnjeg viskija popio ili čistog ili razrijeđenog hladnom vodom, a kako bi alkohol u viskiju spustio na oko 35% što bi dodatno pospješilo sve te fine okuse i mirise vode života, nekako bi highladski viski, a pošto dolazi iz najsjevernijih krajeva Škotske, uživao u spomenutom on the rocks okruženju.

Što znači “on the rocks”?

Vrlo je česta zabluda da on the rocks znači viski s ledom i rijetko će vam koji konobar natočiti čisti viski i donijeti čašicu hladne vode sa strane ili sami led po strani. U velikoj većini, napraviti će grešku te u vaše piće staviti led, a nerijetko i previše leda, te time uvjetno govoreći pokvariti doživljaj uživanja.

On the rocks doslovno znači na stijeni.

Naime, stari Škoti nekada nisu imali ledenice ili škrinje u domovima, pa su, a da bi rashladili svoj viski, odlazili do stijena koje su se nalazile kraj hladnih i zaleđenih potoka. Te bi stijene stavljali u viski kako bi ga rashladili. Dodatno bi ga još i po potrebi razrijedili ledenom te kristalno čistom vodom iz potoka.

U mome svijetu teško da ću pronaći ledenu stijenu, osim ako si istu pripremim i stavim u ledenicu (ideja!), pa ću se zato poslužiti metodom ledenih kugli.

Idealno bi bilo da se bacim u proizvodnju poput ove u video prilogu, što je ravno nemogućem u ovom dijelu svijeta, no ono što mogu, a što i budem je nabavka kalupa za ledene kugle koje se stavljaju umjesto kockica leda.

Koje su prednosti kugle?

Ne rastope se brzo kao kockice leda, tako da jednim udarcem dobijem on the rocks hlađenje i idealnu količinu ledene vode za savršeno uživanje u viskiju. Jedino što mi fali je i planinski potočić odakle bi uzimao vodu za led. Mada ni to nije neki veliki problem jer imam svega sat vremena vožnje do prvog.

iceballs