Jedna piva dnevno sprječava srčani udar i smanjuje šansu od kardiovaskularnih oboljenja

Čašica dobrog viskija ujutro i pinta Guinessa navečer izgleda da mi omogućavaju da poživim još barem stotinu godina.

Posljednja istraživanja samo potvrđuju da jedna piva, odnosno jedna pinta pive dnevno, što je malo manje od pola litre, prilično značajno smanjuje rizik od srčanog udara. Govori se o omjerima od 40% do 50%.

Istraživanje je sprovedeno na 80 tisuća odraslih osoba na kojima je ustanovljeno da je prirodno opadanje takozvanog dobrog kolesterola (HDL) bilo primjetno sprorije, a sve tijekom umjerenog konzumiranja ovog alkoholnog pića.

Rezultati su također pokazali da jedno ili dva serviranja pive kod muškaraca, te jedno serviranje pive kod žena direktno je vezano uz smanjenje gubitka HDL, a što nije bio slučaj kod osoba koje nisu konzumirale pivo uopće ili su konzumirale veće količine alkohola.

Ovo istraživanje, koje je bilo sprovedeno na odraslim osobama nije dalo dovoljno rezultata da li konzumacija vina ili nekog drugog alkoholnog pića također blagonaklono djeluje na smanjenje gubitka dobrog kolesterola.

Trenutno Vlada Ujedinjenog kraljevstva preporuča muškarcima i ženama da ne konzumiraju više od 14 jedinica alkoholnog pića tjedno, što pak je ekvivalent 6 pinti pive prosječne jačine. Prethodna preporuka Vlade, koja je napuštena u siječnju ove godine, pak je bila 21 jedinica za muškarce, te 14 jedinica za žene.

Američko udruženje za oboljenja srca objavilo je studiju u kojoj kod osoba starije životne dobi, a koje su pile preporučene količine pive, usporavanje gubitka dobrog kolesterola bilo duplo veće nego kod osoba koje su pile više od preporučenih dnevnih količina alkohola. Kod muškaraca je preporuka najviše dva serviranja pive (2 pinte), a kod žena je to jedno serviranje dnevno.

No, postoji jedna nepoznanica u svoj toj priči, a to je da su istraživanja sprovedena na 80 tisuća odraslih osoba Kineske populacije, te je potrebno sprovesti još dodatna istraživanja na drugim populacijama, a da bi mogli donijeti generalni zaključak. Dobro znamo da, iako smo svi mi jednaki, podneblje u kojem živimo, životni stil koji vodimo te na kraju krajeva prehrana uvelike mogu utjecati na te rezultate.