Vesper martini: saznajte tajnu omiljenog pića Jamesa Bonda!

vesper martini
123RF
Za svojeg dugogodišnjeg staža Bond nije skrivao ljubav prema dobrom piću, a mi vam donosimo recept i tajnu Vesper martinija!

Jednim dobrim Vesper martinijem planirali smo se počastiti uz premijeru novog Bonda. Vjerojatno ste i sami naišli na informaciju da se spomenuta premijera odgađa s travnja sve do jeseni, a iako ima situacija u kojima je odgađanje užitka više nego poželjno, danas nismo u tom raspoloženju.

Za svojeg dugogodišnjeg staža Bond nije skrivao ljubav prema dobrom piću. Od viskija, preko šampanjca pa sve do marketinškog popuštanja pred Heinekenom, najpoznatija je njegova sklonost martiniju. „Shaken, not stirred“, jedna je od najpopularnijih filmskih fraza, a sad je prilika da saznate kako pripremiti piće kakvo najpoznatiji gentleman na svijetu nikako ne bi odbio.

Recept za Vesper martini

Recept za Vesper martini osmislio je sam Ian Fleming, autor serijala, a pojavljuje se 1953. u knjizi Casino Royale. Bond ga, naravno, pije i u filmskoj inačici iz 2006. godine. Receptura je sljedeća: Tri mjere Gordona, jedna votke, pola mjere Kina Lilleta. Protresti ga jako dobro dok ne bude hladan kao led, a zatim dodati veliku tanku traku limunove kore.

James Bond Vesper martini

Kako do sastojaka?

Gordon’s London Dry Gin vrlo ćete lako nabaviti, dostupan je i u običnim supermarketima, a cijena mu se kreće oko svega 130 kuna. Na Kina Lillet, odnosno samo Lillet kako se danas zove, nismo često nailazili, ali pouzdano znamo da je dostupan u specijaliziranim trgovinama alkoholom. Ni ovo nije skup sastojak, za njega će trebati izdvojiti desetak kuna više, nego za Gordon’s. Bond nije naglasio koji brend vodke treba staviti, a ako se odlučite za proizvođače koji su bili spremni platiti reklamu u nekima od filmova, onda će vaš izbor biti Smirnoff ili Stolichnaya. Odluka je na vama, a naša je preporuka da ipak ne zgrabite baš najjeftiniju s police.

Za kraj, nećemo vas poticati da u ovim kriznim vremenima utapate tugu u alkoholu. Zatvorite se na sigurno, smućkajte si jedno piće za gušt i posvetite se stvarima za koje inače nemate vremena. Možda je to baš maraton najboljih James Bond filmova. U svakom slučaju, pazite na sebe, a još više na one oko vas. Živjeli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.