Luksuzne espadrile stvorene za tople dane

Kada se temperature zagriju, često poželimo nositi nešto lakše od cipela i tenisica, ali ne želimo pristati na kompromise kad je stil u pitanju. Tada biramo espadrile, cipele stvorene za toplije vrijeme. One su lagane, prozračne i udobne, a koketiraju između dress-up i casual looka – dobro se uklapaju uz najdražu košulju, a obožavat ćete ih podjednako i ovo ljeto tijekom krstarenja.


Espadrile ili špagerice, potječu iz Španjolske, a smatra se kako su nastale u 14. stoljeću. Naziv dolazi od španjolske riječi esparato, a to stoji za čvrstu mediteransku travu od koje se proizvodilo uže. Na prvu espadrile djeluju jednostavne, no malo ljudi zna kako je proces izrade pletenog džona itekako komplicirano. Tijekom povijesti izrade isprobale su se različiti tipovi špage, da bi se na koncu pokazala najboljom ona jutena. Kako je Bangladeš najveći izvoznik jute na svijetu, jutene potplate stižu upravo iz ove države, a kasnije se spajaju sašiveni dijelovi iz vlastitog pogona. Sama izrada potplate je najkompliciraniji dio – prvo se strojno pletu, a kasnije ručno formiraju u jedinstvenu cjelinu, a hidrauličnim pritiskom se dobiva konačni dio.

U samom početku je nošenje espadrila bilo stvar prestiža, a nosile su se na španjolskom dvoru. Kasnije su ovu vrstu cipela rado nosili i ribari – crna boja je bila rezervirana za radne dane, dok se bijela nosila tijekom svečanih prigoda i brojnih svetkovina. Najpoznatiji obožavatelji epsadrile iz novije povijest su genijalni umjetnici Salvador Dali i Pablo Picasso, dok ljeto bez espadrila nije mogao zamisliti John Fitzgerald Kennedy mlađi. Glumac Don Johnson iz kultne serije “Miami Vice”  iz 80-ih se nije skidao iz espadrila, a njegovi lik i djelo su zaslužni za naglu popularizaciju ovih kultnih cipela u pop kulturi.

Koliko su posljednjih godina popularne espadrile, govori i činjenica kako vodeći dizajnerski brendovi ih pod obavezno uvrštavaju u svoj asortiman. Espadrile brendova Bottega Veneta, Gucci i Burberry, spajaju luksuz, stil, udobnost i vrhunske materijale u jednom – to su modeli koji ne pristaju na kompromis. U nastavku provjerite nove modele iz aktualnih kolekcija vodećih dizajnerskih kuća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.