GOSPODO 10 tehnika i savjeta kako da se upravo vaš poklon istakne u gomili drugih

Ne postoji neka univerzalna formula koje ćemo se držati ili koju možemo primijeniti kako bi naš poklon uvijek bio skoro pa savršen poklon. Stvar je mnogo kompleksnija jer ipak se radi o ljudima. No, postoje određene tehnike pa čak i taktike kako da vaš poklon bude najbolji poklon, te da se istakne u moru prosječnih poklona.

Većina tih tehnika iziskuje određenu pažnju i nadasve određeni trud te uloženo vrijeme s vaše strane.

1. Posvetite pažnju

Ako se posvetite, onako iskreno, nabavci poklona onda će taj poklon primatelj tako i doživjeti. No što znači posvetiti se? Nije to samo uzeti si slobodno vrijeme i sljedećih sat vremena ne raditi ništa drugo već kupovati poklon. Obraćanje pažnje ide malo dublje.

Promatrajte okolinu vašeg primatelja, razgovarate te iz toga donosite zaključak što bi htio. Što voli, što ne voli i slično. Upoznajte primatelja. Pažljivim promatranjem vrlo lako ćete uvidjeti i saznati nečiji ukus i interes.

Možda će vam neki suvisli razgovor s tom osobom dati ideju što bi toj osobi možda zatrebalo u određenom trenutku. Zapisujte takve ideje.

2. Ne ustručavajte se pitati

Iako su pokloni iznenađenja nešto što će razveseliti primatelja, ponekad treba razmišljati tako da poklonimo ono što je primatelju potrebno. Iako smo napravili određeno istraživanje ili smo samo obraćali pažnju prilikom mnogih razgovora takav je poklon ponekad doista teško odabrati.

Stoga tu se primamo skrivenog oružja koje će riješiti svaku dilemu – otvoreno upitamo što našem primatelju u ovom trenutku najviše treba.

3. Kupujte (ali i ne) unaprijed

Ovisi. Ponekad je isplativo i pametno poklon kupiti unaprijed. Primjerice ako mjesecima prije nečijeg rođendana naiđemo na idealan poklon za tu osobu onda je svakako kupimo. Naravno taj poklon je samo za tu osobu u to vrijeme. U tom slučaju kupovanje unaprijed je ok.

Svakako trebamo izbjegavati kupovanja unaprijed čisto iz razloga jer je nešto bilo na popustu te čisto zato da imamo pri ruci ako ćemo nekome u nekom trenutku trebati nositi poklon. To su vrlo često generički pokloni koji baš i nemaju onu pravu svrhu poklanjanja, već čisto tipa – ok, to je riješeno idemo dalje.

4. Ne kupujte poklone u zadnji trenutak

Kupovanje poklona u zadnji trenutak ponekad je neizbježno, jer eto uletjela nam je iznenadna pozivnica na rođendan, koji je sutra. No, kad znamo za neke nadolazeće situacije na kojem ćemo nositi poklon onda si planiramo neko vrijeme za odabir i kupnju poklona u miru i s dovoljno vremena – nije isključivo i drugi dan zamijeniti kupljeni poklon za neki drugi jer smo naišli na bolji.

Ako se dovodimo u situacije da poklon kupujemo u zadnji trenutak ili još gore na putu prema toj nekoj svečanosti onda ćemo se pojaviti na vratima samo s onime što je u tom trenutku bilo dostupno u dućanu – flaša nekog običnog ne baš finog vina uvijek će biti dostupna, a što vrlo često, pa skoro nikad, nije zavrijedilo biti poklon nekome. Ako pak poklon odabirete i kupujete online, uračunajte i nekoliko tjedana za dostavu.

5. Izbjegavajte klišeje i lažne poklone

Crvene ruže i plišani medvjdići kao poklon za Valentinovo toliki su kliše da se jednostavno ne želite pronaći u toj situaciji. Takvi pokloni će samo na sva vrata vikati da niste uopće originalni, da ste lijeni ili da jednostavni niste uložili nimalo vremena ni volje u odabir poklona.

Nadalje, ako ste na nekoj od jačih pozicija u tvrtki te imate svoje pomoćnike, zamjenike, tajnike nikako ne delegirajte njih za izbor poklona za vašu damu s kojom idete na romantičnu večeru. Radije se vi se usredotočite na izbor poklona, pronađite vlastite ideje, uzmite si vremena razmislite, pitajte, posavjetujte se, dok svoje asistente možete iskoristiti čisto za logistiku, primjerice ako ta posebna ruža postoji samo na jednoj tržnici u Tibetu.

Izbjegavajte poklone poput članstva u teretani, poput anti-aging tretmana, poput sredstava za mršavljenje. Pokušajte se samo zamisliti da ste malo deblji, a netko vama blizak pokloni vam čajne napitke za mršavljenje. Koja se tu poruka šalje?

Isto tako izbjegavajte lažne poklone. Poklon kartica koju ste sami napravili kod kuće, a na kojoj obećavate svojoj dami da ćete je izvesti jednom na romantičnu večeru, nije poklon. To je fake poklon. Fak news. Ako već dajete poklone kućne radinosti tog tipa, neka to bude pozivnica za romantičnu večeru već istog dana.

6. Ne kupujte uvijek jedne te iste poklone

Bez obzira radi li se o jednoj osobi ili više osoba. Naime, ako ste jednom uboli idealan poklon za tu osobu to ne znači da će taj poklon uvijek biti idealan za nju. Ili idealan za nekog drugog. Osim toga to malo naglašava vašu lijenost i predvidljivost. No, uvijek možete uzeti ideju koja je bila nit vodilja za ondašnji poklon, malo je nadograditi, modificirati i doći s nekim novim poklonom.

7. Izbjegavajte poklon bonove (s oprezom)

Poklon bonovi su idealni i iznimno praktični prilikom vjenčanja, matura, diploma ili prilikom useljenja jer time daje primatelju određenu praktičnost da si uzme ono što mu najviše treba za određenu priliku.

No, izbjegavajte ih u ostalim situacijama jer poklon kartica (ili kreditna kartica s nekim iznosom) samo su zamjena za novac, odnosno gotovinu. A novac se ne poklanja iz mnogih razloga.

Opet s druge strane određeni poklon bonovi poput tretmana u toplicama, odlična večera i slično može biti odličan poklon za nekoga tko je u prilično stresnom stilu života.

8. Trošite prikladno

Teško je definirati što je prikladno za određenu situaciju. No, budžet ipak mora postojati. Ako potrošimo znatno više ili manje od očekivanog, odnosno nekih društvenih normi to bi moglo dovesti do nepotrebnih pitanja koja si može postavljati primatelj. Ako je nekakva norma za određenu situaciju poklon od 100 kuna onda svakako nemojmo dolaziti s poklonom od 1 000 kuna ili s poklonom od 10 kuna.

Naravno, svatko poklanja odnosno kupuje poklon u skladu svojih mogućnosti, odnosno predviđenom budžetu.

9. Poklone ne moramo samo kupovati

Odnosno ako nešto i kupimo svakako možemo, smijemo i ponekad moramo preurediti. Recimo prekrasan okvir za slike je ok poklon, ali ako u njega stavite neku odličnu fotografiju koju ste sami snimili uvelike diže vrijednost poklona.

Možemo pripremiti neko fino jelo koje je naš specijalitet, pa čak i kreirati nešto u potpunosti novo, doma, sami.

10. Zamatajte poklone kao odrasla osoba

Poklone za rođendan ne zamatamo u papir s božićnim ukrasima. Isto tako ako nosimo nešto na zabavu za useljenje ne nosimo to u ružnim vrećicama koje smo dobili u dućanu (još gore ako imaju logo dućana, osim ako je Tiffany ili slični brand).

Odrasli smo te znamo i možemo odabrati papir, prikladnu ambalažu li jednostavno ništa za određeni poklon.