ČUDNA CUGA Neobična pića koja biste mogli zavoljeti u koktelima

Foto: Fernet-Branca
Dogodi se da na poklon dobijemo bocu nekog čudnovatog pića za koje ne znamo ni što je ni kako se pije pa takve boce često skupljaju prašinu u dnu bara. A možda bi se mogle sasvim ljepo uklopiti u koktele.

Nađete li se licem u lice s dobrim barmenom, slobodno mu prepustite izbor koktela u kojem ćete uživati. Dio zabave pijenja u barovima je isprobavanje novih stvari. U koktelima se sve vrti oko neobičnih sastojaka, novih recepata i širenja obzora u ime vrlo čudesnih iskustava novih okusa.

Troje američkih barmena otkrivaju tajne nekih neuobičajenih pića, kako biste i vi mogli pokušati kod kuće.

Na popisu je i dobro poznati Jägermeister, za kojeg nitko ne može reći da je “neoubičajen”, ali ovog puta se pojavljuje kao sastojak koktela, ne kao prokletinja zbog koje mobiteli upadaju u WC školjke.

King’s Ginger

“King’s Ginger je lijepo, jako piće koji nije ni blizu tako slatko kao što zvuči”, kaže Chris Morris iz Houstona. “Zbog visokog sadržaja alkohola i okusa suhog đumbira možete ga piti čistog”.

Morris kaže da je, iako originalno zamišljen da se konzumira čist, ako se osjećate pustolovno, King’s Ginger stvarno fantastičan izbor.

“Protresite ga s malo sirupa i cijelim jajetom, i imat ćete lijepi, složeni noćni gutljalj”.

Chartreuse

Perche quando sei a casa lo sai. #casa #home #sweethome #sonoarrivata #chartreuse #yellow #green #groc #verd

A post shared by Mireia Ribé (@mireiaribe) on

“Chartreuse je vjerojatno jedna od najcool stvari na cijelom planetu”, kaže Bob Peters iz Charlottea. “Povijest ovog pića nešto poput pijanog holivudskog filma. Jeste li znali da je chartreuse zelena boja dobila ime po piću? Proizvode ga kartuzijanci po stoljetnoj tajnoj recepturi s više od 130 različitih alpskh biljaka! Legenda je premala riječ kojom bih opisao ovo piće. I, da, to je među najjaćim alkoholnim pićima koja se prodaje u SAD-u”.

PREPORUČUJEMO:  IDEJE za darivanje, ali samo za prave gentlemane

Chartreuse ima stotine praktičnih primjena u koktelima, ali iskreno, predlažemo da ga najprije gucnete čistog.

Ancho Reyes

Pre-work gatorade #cocktail #havanaclub7 #oneeyedjack #firenze #anchoreyes #thebittertruth

A post shared by Francesco Bandini (@france_band89) on

Čileanska žestica zvuči kao da pripada istoj vatrenoj kategoriji kao i cimetni viski, ali zapravo je nevjerojatna komponenta u arsenalu hrabrog miksologa.

“Da, Ancho je ljut”, kaže Brittney Olsen iz Los Angelesa, ali se koristi u manjim količinama pa ljutina nije izražena i dobro se slaže sa začinima, čokoladom, narančom i bogatim zimskim okusima. Dodajte ga u Old Fashioned ili promućkajte u Sidecar.

U eksperimentiranju s ovim pićem mogli bi tjedni brzo proletjeti.

Pernod Absinthe

Think Winter is too long? Let's pretend it's summer already and have an #Absinthe Frappée #cocktail #pernod #absinthe

A post shared by Pernod Absinthe (@pernod_absinthe) on

Apsint ima lošu reputaciju, ali od suvremene verzije nećete halucinirati – samo će vam malo podići piće. Osim koktela poput Smrti poslijepodne, izvrstan je partner svježeg voća.

“Svaki koktel sa zgnječenim voćem može se popraviti barskom žlicom apsinta”, kaže Olsen, “pogotovo onih sa svježim bobicama. Volim ga začiniti s okusom anisa i ukrasiti svježim koprom ili zmijnom travom”.

Jägermeister

Nema tko nije imao barem jedno mučno iskustvo s Jägerom. No, najdalje što smo tada dobacili bio je s ledom i limunom, ili zaliven nekim slatkim gaziranim pićem. Ali to je bilo tada, ovo je sada.

PREPORUČUJEMO:  Budite gentleman kada primate poklon, bez obzira što vam se te čarape ne sviđaju

Tada nije bio problem potegnuti ga iz boce, ali Jäger je svestrana i ukusna zamjena za puno sastojaka u puno koktela.

Vjerojatno bi vam se svidio umjesto Camparija u Negroniju. Svidio bi vam se i kao zamjena za sirup i biter u Old Fashionedu. Dodaje dubinu i slatkoću, bez razrjeđivanja. Isprobajte i zahvalite nam kasnije.

Averna

How’s your evening looking? #Averna #womb #ritual

A post shared by Averna (@averna) on

Za sve koji su jedva dočekali da se bace u Negronije, Campari i slično, Morris kaže da je Averna savršeni uvod u amaro (gorki) svijet. Ima puno suhog kakaa, slada i okusa kave koji “stvarno pomažu da se zaokruže gorki rubovi”.

Ali vaš bi bingo možda mogao biti kada ga zamijenite za Porto ili Marsalu.

“Averna je zabavna kao zamjena za vermut kada želite malo pojačati intenzitet, kao u Black Manhattanu”.

Drambuie

“Drambuie je puno više od malog brata u Rusty Nailu”, kaže Morris. “To je malt viski s medom, biljem i začinima, tako da možete razmišljati o tome kao škotskom Old Fashionedu u bocama”.

Iako se očigledno uparuje s viskijem, Morris kaže da je Drambuie zapravo nevjerojatno svestran. “Pokušajte ga zamijeniti s Triple secom u Margaritama, ili jednostavno pomiješati s votkom i gorkom narančom za elegantnu nadogradnju Votka Martinija”.

Disaronno

Disaronno je liker od badema koji je poznat po tome što je super sladak. Petersu se sviđa jer ima malo alkohola.

PREPORUČUJEMO:  Quadrofoil kakvog ni Bond nije imao

“Trošio sam tone Disaronnoa za shooterse. Osnovna žestica plus Disaronno plus voćni sokovi jednako slasno, shooters koji se lako pije. Disaronno je nevjerojatan alat za pripremu koktela nekome tko ne voli pića jakog okusa”.

Fernet

Fernet je jedna od najomiljenijih tekućina među barmenima (često ćete ih vidjeti kako ga drmnu tu i tamo).

“Tipični Ferneti su vrlo gorki talijanski likeri koji se smatraju digestivima – potiču probavu”, kaže Peters. “Fernet je vrlo složen i smirit će van želudac nakon obilnog obroka kad ga pijete čistog ili će dodati nevjerojatnu dubinu koktelu”.

Peters kaže da dubina ima svoju cijenu: jakog je okusa pa, kako bi se postigla ravnoteža pri korištenju Ferneta u koktelima, “ponekad, ne uvijek, potrebna je umjerena količina slatkoće”.

Fernet Branca i Fernet Menta su neznatno različiti proizvodi, a mogu se uživati na različite načine.

“O, drmao sam ja fernet”, kaže Olsen, “ali ga više ne mogu tako piti. Tijekom zimskih mjeseci volim napraviti šlag i dodati Fernet Menta u vruću čokoladu”.

Zvuči kao odlična ideja. Daj duplo!