Tvrtka HARLEY-DAVIDSON najavila je baražu novih modela, a među kojima su i električni motocikli

Tvrtka Harley Davidson najavila je u potpunosti nove serije motocikala koji bi ovu 115 godina staru tvrtku trebali omogućiti financijski održivu budućnost, a koja im je dodatno poljuljana nesmotrenim potezima i uvoznim tarifama aktualnog im predsjednika.

Isto tako dosadašnji vizualni i prepoznatljivi identitet motocikala želi ostaviti u prošlosti i posvetiti se nečem novom, ali opet prepoznatljivom za Harley.

Posljednjih je godina bila pojačana potražnja upravo urbanih modela dok je prodaja teških krstarica, a gdje je Harley Davidson prilično snažan na tržištu, sve više u opadanju.

Njihovi legendarni kruzeri još imaju prilično snažne veze s ikonografijom motocikala i motociklista davnih 50-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a čega se današnje tržište polako zasitilo i vrijeme je da upravo to postane dio ostavštine, dio povijesti.

Harley tako razvija nove modele upravo za tržišta na kojima je ionako već trebao bilježiti ozbiljnije rezultate prodaje.

Streetfighter serija motocikala dio je ponude koju je Harley pokrenuo s izvornim Sportsterom, a prije nego što je taj model bio okarakteriziran nostalgijom kao svojevrsni vintage motocikl.

Harely-Davidson Streetfighter
Harley-Davidson Streetfighter 975

Harley sada planira proizvodnju pravog Streetfightera koji će biti rame uz rame s motociklima poput Ducati Monstera, Triumph Speed Triplea te Yamahe V-Maxa.

Europski pak se kupci prvenstveno okreću pustolovnim serijama motocikala željnih vode, blata, prljavštine i neuređenih cesta. Harley će polako ali sigurni uči na to tržište na kojem prevladavaju BMW R1200 GS, Triumph Tiger i Ducati Multistrada. Njegova je uzdanica Pan America 1250.

Harely-Davidson Pan America 1250
Harley-Davidson Pan America 1250

Tvrtka također mijenja i šasije motora za prilagođene cruiser motocikle, čija će šasija sada podržavati sve nove modele i pogonske motore koji će dolaziti u rasponu između 500cc i 1250cc.

Pan America 1250 i Streetfighter 975 lansirat će se 2020. godine, nakon čega slijedi Custom 1250 u 2021. Slijedit će i druge još uvijek nepoznate inačice modela do 2022. godine.

Harley-Davidson Custom 1250
Harley-Davidson Custom 1250

Harleyjev dugo očekivani električni model, LiveWire, također je u najavi, a dolazi na tržište već sljedeće godine. Prototip LiveWire bio je dobro prihvaćen od strane vozača koji su dobili priliku testirati spomenuti motocikl tijekom Harleyjevog programa testiranja i prikupljanja povratnih informacija. Proizvodni model obećava da će ovo biti prilično zanimljiv korak u Harleyevoj elektrificiranoj budućnosti, a koja se i dalje temelji na svojevrsnoj tradiciji tvrtke.

Harley-Davidson LiveWire
Harley-Davidson LiveWire

Tržište modela na kojem pak prevladavaju visoke ispušne cijevi, crni završni premazi, pogon remenom te vožnja po svim terenima, takozvani scrambleri, za sada ostaje pošteđeno novih planova iz Harleya.

Na ovom segmentu tržištu, a koje je sve masovnije dominiraju Ducati, Triumph i BMW gotovo je sigurno da bi Harley Davidson vrlo uzeo dio svog kolača. Možda će se ipak pojaviti pokoja scrambler inačica Harleya tamo ne tako daleke 2022. godine.

Harley planira 2022. godine na tržište izbaciti nekoliko entry level električnih modela koji će pružiti nove mogućnosti izbora urbanim vozačima u potrazi za nečim što je povoljno, a snažnije i ozbiljnije od sadašnjih električnih bicikala i raznih skutera.

Električni koncepti iz Harley-Davidsona
Električni koncepti iz Harley-Davidsona

Svakako je ovaj potez Harleyu potreban i nešto je što ćemo s velikim interesom i pratiti. Prisjetimo se da je tvrtka već pokušala napraviti korak dalje od svog nasljedstva kupnjom Buell sportskih motocikala te uvođenjem četverocilindarske V-Rod linije. Ti su se modeli prodavali prilično loše tako da je daljnja proizvodnja bila zaustavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.