TKO BI REKAO S ovom putovnicom možete bez vize ući u najviše zemalja

Znate li čija će vas putovnica dovesti u najviše zemalja svijeta bez beskonačnih obijanja šaltera i naporne papirologije?

Odgovor je – singapurska. Naime, prema Indeksu putovnica, a koji rangira putovnice prema boju zemalja u koje se može ući, sa singapurskom putovnicom trenutno možete putovati u 159 zemalja svijeta.

Tu naravno se podrazumijeva da su vam sva ulazna vrata otvorena samo posjedovanjem putovnice, bez potrebe za ishođenjem viza.

Singapur je na prvom mjestu tek od nedavno kad je postignut dogovor s Paragvajem, do kada je dijelio mjestu sa njemačkom putovnicom, koja se sada nalazi na drugom mjestu od 158 zemalja.

Ovo je inače prvi put da jedna azijska zemlja bude zemlja s najjačom putovnicom. Dosad su to bile prvenstveno europske zemlje, a kojih ima i najviše na top listi 10 najjačih putovnica svijeta.

Singapur konstantno povećava snagu svoje putovnice još od 1965. godine kada je postao nezavisan. Razlog tom konstantnom rastu pametna, promišljena i dalekovidna politika, odlična diplomacija te gledanje na globalizaciju kao priliku. Za razliku od država unutar Schengena, Singapur sam odlučuje koje će dozvoliti ulazak i putovanje bez posjedovanja vize, Izjavio je za CNN, Philippe May, direktor singapurskog ureda Arton Capitala.

Treće mjesto dijele Švedska i Južna Koreja.

Hrvatska nije u top deset već se nalazi na 14. mjestu sa 144 zemlje svijeta u koje se može putovati bez ishođenja vize.

Arton Capital je tvrtka koja je razvila i održava ovaj indeks putovnica, a na nedavnom je Global Citizen forumu u Crnoj Gori, njezin osnivač b izjavio:

Sve više ljudi investira i po stotine tisuća dolara kako bi dobili drugu putovnicu, a da bi dobili bolje mogućnosti putovanja, ali i određenu sigurnost za sebe, ali prije svega, svoje obitelji.

Top deset najjačih putovnica svijeta (po broju zemalj u koje mogu putovati bez vize) su:

  1. Singapur — 159
  2. Njemačka — 158
  3. Švedska, Južna Koreja — 157
  4. Danska, Finska, Italija, Francuska, Španjolska, Norveška, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo — 156
  5. Luksemburg, Švicarska, Nizozemska, Belgija, Austrija, Portugal — 155
  6. Malezija, Irska, Kanada, Sjedinjene Američke Države — 154
  7. Australija, Grčka, Novi Zeland — 153
  8. Malta, Češka, Island — 152
  9. Mađarska — 150
  10. Slovenija, Slovačka, Poljska, Litva, Latvija — 149

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.