UVIJEK SVJEŽI PLODOVI MORA Vodimo vas u prvi europski podvodni restoran

Kada bude dovršen, iz daljine će izgledati poput izuzetno simetričnog divovskog morskog bića koje je ispuzalo na kopno. Jednostavno se zove Under i bit će prvi podvodni restoran u Europi.

Betonski objekt projektirala je arhitektonska i krajobrazna radionica Snøhetta. Na njihovoj web stranici navode uvjerljivo objašnjenje jednostavnog naziva restorana:

Pod nazivom Under krije se dvostruko značenje: u norveškom jeziku “(is)pod” može isto tako značiti i “čudo”. Polupotopljen u more, monolitni oblik zgrade lomi površinu vode kako bi zalegao na krševitu obalu.

Više od akvarija, ova će zgrada postati dio morskog okoliša, jer će ležati na samom morskom dnu, pet metara ispod površine vode. S betonskim zidovima debljine jednog metra, građevina će moći izdržati pritisak i udare grubih uvjeta na moru.

Kao potopljeni periskop, masivni akrilni prozori restorana nude pogled na morsko dno koje se mijenja tijekom godišnjih doba i različitih vremenskih uvjeta.

Projektanti također namjeravaju koristiti restoran za istraživanje mora. Još zanimljivije, Under će – zbog svoje lokacije i morskog susjedstva u koje ulazi – također poslužiti kao “umjetni greben koji ima dvojaku ulogu: počišćivati more i privaličiti još više morskog života.

Elegantni, hidrodinamični oblik građevine bit će obložen betonskom školjkom grube površine čijem zovu dagnje neće moći odoljeti. Tijekom vremena, kako će zajednica dagnji sve više rasti, potopljeni monolit postat će umjetni greben školjkaša.

Gosti će se do dvorane restorana spuštati tri kata, kroz garderobu i šampanj-bar, a usput će ih informativni plakati voditi kroz morski život Norveške, kojeg će moći vidjeti krozi akrlni zid ili akrilne prozore u podu.

Restoran će za dva velika i nekoliko manjih stolova moći primiti 80 do 100 osoba, a prigušeno svjetlo s morskog dna dolazit će kroz divovski panoramski akrilni prozor veličine 11 x 4 metra.

Iskreno, moglo bi izgledati malo čudno kada okupljena jata riba počnu kolutati očima kad vide što ste naručili za večeru, ali kad bude dovršen vjerojatno će sam po sebi biti dovoljan razlog za posjetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.