Gentleman’s car – novi Volvo S90

Volvo s posve novim S90 modelom ponovno ulazi u svijet premium limuzina.

U siječnju ove godine Volvo je na Auto Showu NAIAS u Detroitu predstavio potpuno novi luksuzni sedan S90. Ovaj model predstavlja švedsko viđenje automobila, odlikuje ga klasičan automobilski dizajn, a opremljen je najmodernijim sigurnosnim, tehnoloških i komunikacijskim sustavima.

“Željeli smo uvesti nešto novo u relativno konzervativnu klasu automobila. To je bila naša osnovna ideja. Željeli smo podići interijer Volva S90 na višu razinu. Zato smo raskošnost visoke klase kombinirali s udobnošću i kontrolom”, objasnio je Thomas Ingenlath, voditelj dizajna, Volvo Car Group.

Volvo S90 na prvi pogled otkriva svoj drugačiji karakter. Osmišljen je na osnovi SPA platforme (Scalable Product Architecture). U njemu se suptilno isprepliće elegancija sa samouvjerenošću i moći. Dugim razmakom između središta prednjih kotača i početkom armature unutrašnjosti definira se premium karakter Volva S90. Bočna linija je elegantna, ali sadrži i elemente sportskog duha. Vrlo posebno je njegovo lice, na koje su po uzoru na SUV XC90 ugrađena inovativna svjetla u obliku Thor čekića. Još više prolaza zraka omogućuje rešetka ispod poklopca motora, koja se sastoji od dvadeset i tri trake konveksnog oblika. Ovi detalji posuđeni su od legendarnog P1800 modela iz šezdesetih godina.

Skandinavski interijer

Unutrašnjost novog S90 osmišljena je kao utočište. Njegova kabina je pokretan prostor za opuštanje, meditaciju i povezivanje s vanjskim svijetom. Izuzetni prirodni materijali poput drva, aluminija, kože i stakla formiraju minimalističko sofisticirani ambijent.

“Upotreba visoko kvalitetnih materijala, klasičnog dizajna i modernih površina, uvijek je bila odraz naših automobila. Nikada se nismo željeli uklapati u ustaljene kalupe, već smo se uvijek nastojali isticati”, rekao je Thomas Ingenlath, voditelj dizajna, Volvo Car Group.

Nadzorna ploča dizajnirana je oko vertikalno postavljenog zaslona, koji služi kao kontrolna ploča osjetljiva na dodir. Volvo S90 samo jedan dodir dijeli od povezivanja sa svijetom.

Intuitivna sigurnosna tehnologija

Volvo S90 standardno je opremljen Intellisafe Assist sustavom, koji je nešto poput sigurnosnog kišobrana pod kojim su spojeni svi najnapredniji sustavi aktivne i pasivne sigurnosti. Intellisafe sustav uključuje tempomat, automatsko parkiranje, kameru od 360 stupnjeva, sustav upozorenja o sigurnosnoj udaljenosti, Pilot Assist sustav polu-autonomne vožnje. Ovaj sustav lagano ispravlja upravljač i slijedi linije cestovne trake, djeluje na brzini do 130 kilometara na sat, a pri tom više ne treba slijediti vozilo ispred sebe.

Infotainment

Volvo S90 nudi izvrsno audio i komunikacijsko iskustvo. On dolazi s Appleovim CarPlay sučeljem, koje omogućava jednostavno bežično povezivanje s pametnim telefonom i hands-free upotrebu svih njegovih mogućnosti. Za odličan zvuk zaslužan je Bowers & Wilkins audio sustav.

Snažni, štedljivi i ekološki prihvatljivi motori

Volvo S90 dostupan je s dva štedljiva dvolitrena dizelska motora D4 i D5. Prvi razvija 190 KS (kombinirana potrošnja goriva iznosi 4,4 litre na sto kilometara, 116 g CO2/km). D5 motor razvija 235 KS (kombinirana potrošnja 4,8 l/100 km; 127 g CO2/km). Osim dizelskih, na izbor su i dvolitarski benzinski motori T5 (255 KS) i T6 AWD (320 KS. Osim toga, Volvo S90 dostupan je i kao hibrid s T8 Twin motorom (407 KS).

“Uz sve tehnološke i sigurnosne inovacije, uz korištenje snažnih i štedljivih motora i sofisticiranih sustava ublažavanja štetnih plinova, ostvaren je ogroman napredak u kategorijama vozne dinamike, performansa i užitka u vožnji. Stvorili smo potpuno novo iskustvo vožnje koje se temelji na preciznoj kontroli i udobnosti”, objašnjava dr. Peter Mertens, voditelj odjela razvoja, Volvo Car Group.

Volvo i sigurnost

S moelom S90 Volvo pouzdano napreduje prema svom obećanju kako će do 2020. godine svi novi Volvo automobili biti tako sigurni da nitko u njima neće moći izgubiti život ili biti teško ozlijeđen.

Limuzina Volvo Product Car Design of the Year 2015

Volvo S90 dobio je prestižnu nagradu “Production Car Design of the Year 2015”, koju dodjeljuje renomirani internetski portal Car Design News. “Volvo S90 zadivljuje svojom čistoćom i smirenim dizajnom koji dominira nad tzv zabavnim stilizmom, koji je previše rasprostranjen u automobilskoj industriji”, objasnio je Owen Ready, urednik portala Car Design News.