Evo kako je povezana konzumacija slatkih pića i gubitak kose kod muškaraca

123RF

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients, ispitala je vezu između konzumacije zaslađenih pića i gubitka kose kod muškaraca. Istraživanje je otkrilo su da muškarci koji su primijetili značajan gubitak kose, konzumirali gotovo dvostruko više pića zaslađenih šećerom od onih koji nemaju ovo stanje.

Gubitak kose muškog tipa je najčešći oblik gubitka kose kod muškaraca, koji pogađa oko 30-50% muškaraca do 50. godine, a nedavne studije sugeriraju da bi se stopa mogla i povećati, prenosi Medical News Today. Riječ je o sstanju koje se naziva Androgena alopecija, nasljedni poremećaj kod kojeg glavnu ulogu ima dihidrotestosteron.

Brojna su istraživanja pokazala da kod ispadanja kose prehrana igra ključnu ulogu, posebno kada je u pitanju konzumacija šećera. Istraživači su ispitali 1028 studenata i nastavnika prosječne dobi od 27,8 godina iz 31 kineske provincije. Sudionici su dobili anketu u kojoj su ispunjavali podatke o svojim osnovnim sociodemografskim podacima, stanju kose, prehrani, načinu života i psihološkom stanju.

U upitnik su uključena pića zaslađena šećerom među kojima su sokovi, gazirana pića, energetska i sportska pića, zaslađeno mlijeko, kava i čaj. Sveukupno je 57,6% sudionika prijavilo ispadanje kose. Istraživači su otkrili da su osobe s ovim stanjem vjerojatnije bili stariji, sadašnji ili bivši pušači, imali kraće trajanje sna, doživjeli težu traumu ili anksioznost te imaju bojanu ili izblijeljenu kosu. Osim toga oktrili su da su oni s prijavljenim poremećajem ispadanja kose konzumirali više duboko pržene hrane, šećera i meda, slatkiša i sladoleda te manje povrća od onih bez te bolesti.

Kako unos šećera utječe na kosu

Na pitanje kako konzumacija šećera može utjecati na gubitak kose, doktorica medicine i jedna od autorica studije Ai Zhao rekla je da veća konzumacija šećera povećava koncentraciju šećera u krvi, što pokreće poliolne puteve, koji pretvaraju glukozu u druge šećere. Napomenula je da in vitro i vivo studije pokazuju da ovaj proces smanjuje količinu glukoze u vanjskim dijelovima folikula dlake, što može dovesti do Androgene alopecije. Dodala je da je unos šećera često popraćen prekomjernim unosom lipida.

Dr. Zhao je spomenula da su prethodne studije pokazale da je visok unos šećera povezan s problemima mentalnog zdravlja. Jedna je meta-analiza, na primjer, otkrila da oni koji piju tri limenke kole dnevno imaju 25% veći rizik od depresije od onih koji ne konzumiraju zaslađena pića.