ŠTO STARIJI TO BOLJI Ako ste stari, ćelavi i sijedi, onda ste također iskusni, elegantni i samopouzdani

Pomalo mi postaje nevjerojatna količina odraslih muškaraca koji se odluče da jedan sasvim prirodan proces starenja, a to je ćelavost, krenu skrivati na razne načine. Iako je nama s kosom i bradom lako govoriti jer kao nikad se nismo našli u toj ulozi (jedno razdoblje života sam bio ćelavac s bradom), ali ipak ako netko nema kose, čemu forsirati da kose na bilo koji način opet bude.

Iako danas postoje razne metode transplantacije kose, odnosno samih korijena kose, postoji umjetna kosa, postoje perike koje izgledaju poput prave kose, ali sve je to forsiranje nečega što nismo i što nam na neki način nije predefinirano u genima.

Ista stvar je i sa sijedom kosom. Kod mnogih muškarac sjeda kosa je nešto što pokušavaju sakriti bojanjem kose, no, svako tko imalo koristi razum sijeda kosa doista je simbol iskustva, simbol rada i upornosti. Nosite je s ponosom, ja je nosim.

Naravno postoje tu još i muškarci koji će na djelomično ćelavi dio skalpa posebno začešljavati ostatak kose, odnosno kosu s onog dijela gdje je rasla. To pak je tek očiti i iznimno neuspješni pokušaj skrivanja ćelavosti. Takve osobe se pamte, ali kad bi znale po čemu ih pamtimo, vjerojatni bi im bilo iznimno neugodno zato što svoju ćelavost nisu prihvatili prirodan rast, starenje njihovo bića.

Sjećam se profesora glazbenog iz osnovne škole, Mustafa smo ga zvali, od svih profesora, učitelja, nastavnika iz davnih vremena on je jedini koji mi je ostao upečatljiv u sjećanju upravo zbog svog prepoznatljivog začešljavanja kose prema tjemenu, a koja je rasla sa strane. Kako je on bio profesor glazbenog tako ga je nerijetko i preuzela snaga glazbe kad bi usred sata svirao klavir (ili piano, ne sjećam se tog dijela), a nagli pomaci glave u ritmu klasične glazbe nerijetko bi otkivali njegovu najstrože čuvanu tajnu.

A tu je i vjetar, propuh koji bio nastao kad bi istovremeno bila otvorena vrata i prozor učionice. Vjetar je bio njegov najveći neprijatelj, uz nekolicinu nas koji smo glazbeni smatrali velikom potrošnjom vremena.

Danas također kroz svakodnevni suživot s ostalim žiteljima ove naše plave planete koju uredno uništavamo nailazim na ljude koji pod svom silom skrivaju tu svoju ćelavost. Ponajviše je to izraženo kod starije gospode koji iza, ili ispod, sebe imaju tvrtke, uspješne korporacije, poslovne projekte i slično. Čemu?

Njihov poslovni život bio je stresan i u takvim uvjetima kosa je jedna od žrtava tog životnog stila i pomalo je svima jasno i očekivano da nitko, ali baš nitko neće imati prirodno bujnu kosu iz mladenačkih dana, a jednom kad zakorači u recimo 50-te godine života. Osim Donalda Trumpa, ali i njegov navodno prirodni tupe je doista upitan. Osim toga tko bi poželio to imati na glavi?

Danas izgleda kao da se svi žele vratiti u ona pred-stresna vremena kad su bili mladi, razuzdani te puni energije, elana ali i kose.

Iako na portalu često pišemo o raznim načinima kako imati bujnu, bogatu i postojanu bradu te kako da ona što prije izraste, pa sve do toga koji su to vitamini i minerali potrebni da bi brada rasla, no to sve pada u vodu kada genetski nismo predefinirani za puštanjem brade.

Ista je priča i s kosom, postoje način, ali i sredstva kako da nam kose bude zdravija, postojanija i jača.

No, kako kod kose, tako i kod brade ako nam genetska slika govori da nismo predefinirani za nošenje bujne brade, nema tih vitamin, hormona, vježbi i životnog stila da bi brada iz faze pahuljica postala nešto čime se diče dugogodišnji bradonje.

Stoga, ako nam tijekom životnog puta kosa počinje ispadati, počinju se javljati one nepoželjne rupe na tjemenu, vrijeme je da promijenimo ploči i obrijemo ostatak glave.

Obrijemo. I nastavljamo brijati.

Ako pak pronažemo sjedu kosu, ili bradu, pustimo je neka raste u punom sjaju, nikako ne posežimo za umjetnim bojilima.

Time ne samo da dobivamo mnogo na samopouzdanju, jer ne moramo skrivati nešto i uvijek biti u stanju pripravnosti, već takozvani nedostatak pretvaramo u nešto što će nas definirati kao gospodina punog samopouzdanja te odlične vizualne prezentacije.

Na kraju krajeva nedostatak kose uvijek možete kompenzirati bradom, jer upravo hormon glavni krivac za ispadanje kose je onaj koji pospješuje rast brade, stoga, da se izrazim policijskim rječnikom, u dogovoru s njim tako i postupite.

A za kraj nekoliko starih, sijedih i ćelavih.