SAMURAJI U KUHINJI Kad u vlastitu kuhinju pustite najgore japanske zvijeri

Da li bi ste za ovakav set kuhinjskih noževa izdvojili 26 tisuća eura?

Najmanja cijena koju sam ikada izdvojio za kuhinjski nož bila je oko 7 kuna. I prilično sam siguran da se čak radilo o setu kuhinjskih noževa. Jedan je još cijeli, čak ga ponekad i koristim. Izgled klasika crna jeftina plastička drška i metalni dio koji je s jedne strane, navodno, naoštren. Iako bi se takvom veličinom noža mogla priklati i pokoja svinja na svinjokolji, zbog vlastite tuposti, jedina mu je preostala namjena je aplikacija mekanijih namaza na tost.

Stephen Webster je inače poznati londonski draguljar. Nama je danas za potrebe ovog kratkog teksta kod njega zanimljiva jedna narudžba noževa koji nose naziv Beast Knives (Zvijeri od noževa, zvjerski noževi,…). Narudžba je to za jednog Websterovog klijenta, a inspiracija im je došla kao nastavak prethodne Websterove kolekcije Beasts of London (Zvijeri Londona).

Uglavnom, noževi su rađeni posebnom japanskom damascus tehnikom, za koju pak znamo da se koristila, i još uvijek se koristi, kod izrade japanskih samurajskih mačeva.

Drške su od bronce, a vrhovi drški koji su oblikovani u obliku glave pijetla, bika, ovna, vepra, lososa, ali i tikvice simboliziraju njegovu snagu i moguću namjenu. Znači nožem s tikvicom na dršci nećete sječi meso ako je za to namijenjen nož s glavom bika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.