Razgovarali smo s Danijelom Radekom, gospodinom koji kuha pivo

Međimurski lepi dečki otvaraju craft pivovaru u Čakovcu.

Danijel Radek. Čovjek s dvije ruke i sedam poduzeća. Ne baš tako, ali otprilike. Prije svega, poduzetnik koji otvara tvrtke, zapošljava, širi svoje poslovanje. Ugostitelj, strojar, tiskar, obiteljski čovjek i tko zna što još…

Njegovo novo poduzeće je pivovara Lepi dečki brewery, koja već nekoliko mjeseci proizvodi vlastiti lager, a ovih je dana stiglo novo postrojenje u čakovečke prostore.

Pivovara je izrađena u čakovečkoj tvrtki Letina, a ukupni je kapacitet fermentora 14 000 litara. Radek već neko vrijeme najavljuje početak kuhanja, a sad smo uvjereni da je to vrlo blizu jer pogon u Starom Hrastu je posložen.

Međimurski Lepi dečki planiraju na početku kuhati american pale ale, što je gotovo provjereni ulazak na tržište za svakog craftera, te weisbier, kojeg nedostaje na craft sceni kao vode suhoj afričkoj zemlji. Da ne spominjenmo koliko se taj weisbier uklapa u Radekovu viziju restorana koji vodi…

Za početak, kad i kako si krenuo u poduzetničke vode? Je li potrebna velika investicija u početku?

Kad? Od malena :) Još u prvom osnovne precrtavao sam nacrte za papirnate avione i prodavao ih u školi, sve dok nisu došli roditelji jednog dečka k meni doma da vratim lovu. Prvi biznis je trajao nekih 5 dana.
Oduvijek sam uz redovni posao radio bar još jedan, dva sa strane.

Investicija ovisi o poslu, za neke je potrebna samo ideja i upornost, za neke puno novaca i još više sreće :)

Kad si otvarao prvi kafić, jesi li razmišljao o tome koju ćeš ponudu piva imati ili si poslovanje temeljio na nečem drugom?

Prvi kafić sam otvarao 2009. i tad mi je samo bilo bitno da po što manjoj cijeni ponudim što kvalitetnije točeno pivo (tada je izbor pao na Becks).

Možeš li nam ukratko opisati kako si došao u doticaj s craft pokretom i kojih pet piva najviše voliš?

Craft sam upoznao prije 15ak godina u Londonu, ali ga nisam doživio kao pokret nego samo kao zanimljiva piva.
Preferiram točeno, volim pitka piva jer je jedno ko nijedno :) Weitzen od bilo koje bavarske lokalne pivovare, Međimursko naravno i neki dobar stout. Od boca Zmajsko pale ale i Bittburger.

Što te navelo da u malom gradu pokušaš s kafićem koji ponudu temelji na craftu?

Kao ugostitelj moraš stalno raditi na novoj ponudi, craft scena u hr je počela biti prepoznata i smatrao sam da je dobro vrijeme za proširenje priče.

Koje su razlike u vođenju uobičajenog kafića i kafića s craft pivom? S obzirom na goste, promociju, cijene, prihode, osoblje, gušt…

Nema neke prevelike razlike. Craft piva zbog specifične publike i kraćeg roka trajanja zahtijevaju nešto veći angažman u praćenju i promociji.

Lepi dečki su najavili svoja izdanja u kegovima, flašama i limenkama koje će sami puniti u mobilnoj punionici limenke. Tu će punionicu moći koristiti i drugi proizvođači piva i sokova. Dečki dogovaraju i pokusne nasade ječma s međimurskim poljoprivrednicima. Cijela je priča jako dobro zaokružena, krediti su dignuti, a ono što posebno veseli jest da u razgovoru s Radekom osjećate da pokušava nabavljati lokalno i podržati lokalne priče – kad govori o restoranu, mesu, siru, vinu… Njegov kolega Krešo Biškup u razgovoru ponosno ističe u kojoj međimurskoj mesnici nabavljaju svinjska rebarca, koja su poslužena s roštilja Starog hrasta jednostavno fantastična!

Ti si pokrenuo i restoran u svome kafiću. Je li bila ideja spojiti pivo i hranu? Koja je bila vizija tog restorana i ide li prema njenom ostvarenju?

Vizija je jedan dobar bavarski biergarten. Opušteno, uz dobro pivo i pozamašne količine kvalitetne hrane.

Otkud ideje za ponudu hrana i pića? Imaš li nekog tko to pomno proučava i slaže ili naletiš na nešto što ti se sviđa pa uvrstiš?

Godinama nerviram ili razveseljavam obitelj i prijatelje svojim gurmanskim pokušajima. Ovo je samo preslikano osobno iskustvo na komercijalnu upotrebu. Naravno da pratim okolinu i trendove jer želim da u svojem segmentu postanemo/ostanemo lokal koji postavlja standarde.

Međimursko pivo se proizvodi u pogonima Daruvarske pivovare, gdje će proizvodnja još neko vrijeme ostati dok se ne poslože uvjeti za preseljenje proizvodnje lagera u vlastiti čakovečki pogon. Međimursko je jako dobro prihvaćeno, mjesečno ga se popije oko 10 000 litara, od toga 3 000 litara u vlastitim objektima. Svi koji žele Međimursko probati ili samo nastaviti piti, mogu to činiti u jednom od desetine lokala u Međimurju u kojima se pivo distribuira, a odnedavno ga je moguće nabaviti i u dućanu na čakovečkom jugu.

Tvoj lager i ale su prilično različita piva, ne samo stilom… koliko znam, situacija bi se trebala promijeniti kad otvoriš pivovaru. Kako je danas otvarati malu pivovaru? Postoje li poticaji, subvencije, povlašteni krediti?

Postoje neki (zamagljeni) vidovi poticaja, naravno ne izravni za proizvodnju piva jer je naš zakonodavac zaboravio staviti to poglavlje u EU direktivu (ima gvirc doduše :))
Poticaje gledam kao nešto što će nam dati dodatni zamah (ideja ne fali) ako isplivamo u moru projekata koji se prijavljuju. U globalu, bez vlastitog zaloga, nema pivovare. Poticaj će nam možda pomoći da plan za petu godinu ostvarimo u trećoj.

Je li pivovara isključivo tvoje vlasništvo ili ima i vanjskih investitora?

Moje.

Znate li već tko će vam biti kuhar i je li teško pronaći kuhara (pivara) u Hrvatskoj? Košta li kuhar pivar više od svog kolege kuhara hrane?

Vrhunski kuhar košta podjednako, kuhao on pivo ili hranu. Naš je plan educirati svog kuhara uz pomoć nekolicine iskusnih koje ćemo plaćati kao mentore, to je princip koji sam godinama primjenjivao u strojarstvu i koji po mojem mišljenju/iskustvu u konačnici daje najbolje rezultate. Tu je osobni faktor volje presudan, i moja procjena kod izbora osobe. Nije nuklearna fizika, ali zahtijeva veliki osobni angažman i sposobnost zapažanja/ponavljanja naoko nebitnih detalja koji odlučuju o krajnjoj kvaliteti i konstantnosti proizvoda. Ono, picajzla z voljom :)

Kakve planove imate sa svojom pivovarom? Koja piva planirate proizvoditi?

Plan je velik, jako dugorocan i nadam se realan. Za početak proizvodnja 3-4 nova stalna stila (APA, weitzen i stout i/ili tamni lager) uz jedno ili dva sezonska piva. Glavni kanal će nam biti Stari Hrast uz postojećih 50-ak lokala na sjeveru HR koji drže Međimursko. Početkom 2018. bi se i Međimursko trebalo prebaciti u Čakovec (kapacitet!). Uz to je pokrenut i projekt mobilne punionice limenki u suradnji sa tvrtkom Ball, kojemu je cilj omogućiti malim proizvođačima (piva, sokova, vina…) plasman i brendiranje proizvoda na jeftin, a učinkovit način.

Što je najveća prepreka u otvaranju pivovare?

Birokracija, novac i još malo birokracije :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.