Dopustite vašim gostima da se osjećaju kao kod kuće

Stan u kojem živimo osrednje je površine. Nije nešto mali, ali nije ni prevelik. Dosadašnje iskustvo govori mi da je idealan za ugostiti do 6 ljudi na elegantnom druženju uz večeru. Posljednje što sam radio jest rođendan klinca i sakupilo se nešto prijatelja, nešto rodbine, no sve mi je bilo nekoherentno, nabacano i organizirano na način da osobno nisam bio zadovoljan. Bilo je previše ljudi. Dozvolio sam trećim osobama miješanje u organizaciju i tu je bila greška.

Taj svojevrsni (u mojoj glavi) fijasko je razlog da sam krenuo ozbiljnije u organizaciju budućih druženja jer imam uvid u to koje sam greške radio te nakon nekoliko takvih druženja došao sam do relevantnih informacija o tome što i kako mogu poboljšati.

Naposljetku, ideja takvih druženja i je da se svih osjećaju ugodno i dobrodošlo, a domaćin odmoreno, smireno i spreman za zabavu.

Neću previše okolišati u ovom članku već ću navesti nekoliko po meni bitnih savjeta, sastojaka za izvrsno, elegantno i kvalitetno druženje.

Iako takve elegantne gospodske večere asociraju na pasivno sjedenje za stolom, dok se domaćini i posluga svojski trude da gost bude više nego zadovoljan, današnji koncept jednog takvog druženja u toplini vlastitog doma ipak je malo drugačiji, moderniji i interaktivniji za gosta.

Tematika i gosti

Prije svega bitno ja odrediti koncept događaja. Dakle, radi li se o druženju uz večeru, odnosno da li se sprema neki od specijaliteta iz kuhinje te je to okosnica druženja ili je koncept druženja nešto drugo – uživanje u dobrom pivu, vinu, viskiju, konjaku ili će se jednostavno igrati one stare društvene igre. Na osnovu te tematike onda planiramo dalje. Primjerice ako se radi o događaju koji se bazira na degustaciji novih piva i igranju društvenih ili kartaških igara onda zovemo prijatelje koji imaju afinitete prema tome. Prijatelje, koji nam jesu bliski ali nemaju nikakvih interesa u kušanju novih piva ili igranju društvenih igara, radije zovemo na druženje uz večeru jer oni su eto gurmani i uživaju u novim otkrićima u hrani.

Bitno je također napraviti i popis odnosno broj gostiju koji nam dolazi te prilagoditi druženje kapacitetima koje imamo, odnosno nije zgodno da pozovemo 15-20 što prijatelja što rodbine, a realno ih kvalitetno možemo ugostiti svega desetak.

Hrana

Ako planiramo neku večeru, neki slijed iz kuhinje, a opet nešto zahtjevnije od pizze i brze domaće hrane, onda nam broj gostiju ovisi o broju sjedećih mjesta pri stolu za večeru. U mom slučaju to je šest, znači uz nas ukućane zovem još četvero prijatelja za koje smatram da će doista uživati u hranu, odnosno prijatelje koji su gurmani.

Dogodilo mi se nekoliko puta situacija gdje sam se istinski potrudio oko hrane, ali mi je izbor gostiju bio pomalo nezgodan jer neki od njih nisu došli uopće gladni, a uz izgovor “nismo došli jesti, došli smo se družiti”. Ukoliko je druženje zamišljeno kao večera, a gosti pozvani upravo s tim ciljem onda je to prilično nezgodna situcija. Stoga je bitno planiranje i znati koji prijatelji nam dolaze, najaviti im da spremate finu večeru. Prijatelje koji inače ne dolaze jesti (ima i takvih) zovemo na degustacije novog piva ili partiju neke društvene igre.

Isto tako bitno je znati prehrambene navike naših gostiju. Ako su među njima vegetarijanci, spremamo poseban meni za njih i slično.

Piće

U zadnje vrijeme ono što prevlada u mom kućnom bifeu su craft pive i viski. Naravno za one koji ne uživaju u alkoholu tu je uvijek ponuda bezalkoholnih pića, mada u tom slučaju preferiram ponuditi neki dobar čaj. Craft pivo kao takvo je specifičnog okusa i jačine te je nerijetko dovoljno jedno ili dva piva, možda tri piva pa da gost može uživati čak i u višesatnom druženju. Obično industrijsko pivo (neki lager ili pils) imam u pozadini ako se baš javi potreba za njime.

Zgodno je imati vino u ponudi, pogotovu vino koje ide uz večeru. Ako nismo neki vinoljubac, a osobno nisam, onda nije zgorega pitati za savjet koje vino paše uz večeru koju pripremamo.

Glazba

Televizor je najbolje ugasiti. Kako nisam neki slušatelj radia, gotovo ga i ne slušam kao takvog, onda se odabire neki kvalitetan TV kanal sa dobrom glazbom, ali ekran se gasi, obavezno. Ostavimo li TV upaljen dio će gostiju pa i mi sami završiti gledajući neki TV program – naravno osim ako je praćenje nekog TV programa zamišljeno kao dio večere.

Što se TV glazbe tiče ne mislim pritom na MTV i slične izvore ne baš kvalitetne glazbe, predlažem, u nedostatku boljeg, recimo VH1 kanale za neki klasični mainstream smjer, a ono što, recimo za večeru, idealno leži je Mezzo s ponudom klasike i jazza ili neki posebni jazz/soul kanal. Jazz/soul ili gunk glazba bilo koje vrste odlična je pozadinska kulisa našeg druženja.

Uvijek se možemo potruditi i malo više te kreirati vlastitu playlistu ili pronaći neki kvalitetan internet radio. Bitno je da glazba i glazbena slika ambijenta budu u skladu sa cjelokupnim druženjem, da nisu previše napadni i prevladavajući, jer razgovaramo, ali opet ne previše tihi kako bi bili svjesni glazbe u pozadini koja je odlična za održavanje željene atmosfere.

Ambijent

Mjesto na kojem jedemo trebalo bi biti dobro osvijetljeno, po mogućnosti svijetlom koje lagano teži žutom spektru kako bi hrana izgledala slasnija i ukusnija. Svakako preporučam izbjegavati jaka svijetla plavog spektra, jer ako imate meso u ponudi ono bi moglo izgledati prilično neprivlačno, ali to se odnosi i na ostalu hranu.

Umjesto jednoličnog osvijetljena cijelog prostora u kojem boravimo, puno je elegantnije pomoću svijetla razbiti ambijent na dvije ili čak tri cjeline.

Primjerice, iznad glavnog stola neka bude malo jače svijetlo zbog hrane, iznad tzv. lounge dijela, dnevnog boravka, nešto zagasitije svijetlo kako bi postigli opuštajući ambijent.

Isto tako ako ima klinaca u gostima, onda njima ili organizirati druženje uz igru u dječjoj sobi, ili jedan dio dnevne sobe na kojem su onda igračke i mjesto gdje se oni druže, a da su opet u kontaktu s roditeljima.

Koncept posluživanja

Ono što je mnogima teško pri organizaciji takvog druženja je gostima dati slobodne ruke. Ukoliko se radi o elegantnoj večeri i slijedu iz kuhinje, gosti će se sami ponuditi da vam pomognu pri iznošenju hrane na glavni stol. Svakako im to dozvoljavam. Njima, a meni kao domaćinu je puno bolje da “radni” dio prođe u nekoj kolaboraciji umjesto da oni sjede, čekaju i zabavljaju se bez vas, a domaćin se svojski trudi, ali ipak ne stiže svima zadovoljiti. Gostima nelagodno, vama neugodno.

Bar je otvorenog tipa, svaki gost je upoznat sa sastavom bara i koja pića ima na raspolaganju. Uzima koliko želi i kada želi.

Isto tako i nakon večere, kad ide spremanje stola, a prije službenog preseljenja u lounge dio, svakako gostima dopustim čak ih i potičem na to da tko želi može pomoći pri spremanju je dobro došao. Ima slučajeva da se prilikom stavljanja suđa u perilicu pokrenu neke sasvim zanimljive teme za razgovor koji se nastavljaju uz čašicu viskija u lounge dijelu. 

S druge strane kad gostu dozvolimo potpunu interakciju i on sam će se osjećati opuštenije i druženje će biti kvalitetnije.

Dosta sam se puta kao gost osjećao nelagodno kad bi jedina moja obveza bila sjediti, piti, jesti i verbalno se družiti sa drugim gostima. Domaćin bi više od pola cijelog druženja proveo pripremajući jelo, a nakon toga pospremajući da bi na kraju pred sam kraj druženja konačno sjeo na kauč, umorno odahnuo i na miru popio ono što mu je ostalo od pića. Cijelo to vrijeme vrtio je mantru – vi ste gosti, vi uživajte, ja ću.

Koliko ste puta gostu poželjeli da se osjeća kao kod kuće? Puno puta, pa mu stoga to i dozvolite.

Na kraju krajeva mi kao domaćini smo ti koji ćemo definirati atmosferu. Ukoliko smo izmoreni, umorni i pospani, takvo će biti i druženje, a što nam nije cilj, a ako želimo samo sjediti i čekati da nas poslužuju onda je idealno mjesto za to restoran.

Nakon takvog partija, druženja, kružoka mi ćemo ispasti elegentnije, ispasti ćemo sigurnije, organiziranije, a gosti će se svakako željeti vratiti nam opet.