Ovog proljeća dolazi iznimno rijedak 25 godišnji Old Rip Van Winkle Bourbon

Svi ljubitelji viskija s naglaskom na burbon uskoro će imati prilike nabaviti iznimno rijetke primjerke Van Winkle burbona. Nažalost, živimo tu gdje živimo, na drugoj obali bare, pa će te za nabavku ovog iznimno rijetkog viskija vrlo vjerojatno morati potegnuti do Kentuckyja.

Naime, radi se o svega 11 bačava iz kojih će se flaširati 710 flaša viskija.

Ovaj viski destiliran je u proljeće i jesen 1989. godine te je spremljen na niže nivoe skladišta obiteljske destilerije Van Winkle u gradiću Shively u saveznoj državi Kentucky.

2002. godine bačve su preseljenje u destileriju Buffalo Trace gdje je viski nastaviti dozrijevanje sljedećih 12 godina također na donjim nivoima skladišta (izgrađenog od cigle). Smještajem na donje nivoe, bliže podu pomaže se zadržavanju slatkih aroma, te nježnih i punih nota koje su rezultat posebne recepture kod pripreme pšenice.

2014. godine viski je iz drvenih bačava preseljen i metalne, odnosno bačve od nehrđajućeg čelika, a kako bi se prekinuo proces starenja te kako bi se zadržale sve te arome i bogati okus koji se naravno i očekuje od Van Winkle viskija.

Svaki viski, svaka boca ovakvog viskija naravno zahtijeva i posebnu ambalažu. Pa tako flaša nije flaša već ručno rađeni stakleni dekanter posebno kreiran za ovu priliku u Glencarin Crystal studiju. Informacije o viskiju ugravirane su na svaki dekanter, individualno numerirane te je boca završene srebrnim čepom. U paketu je uključen i posebni stakleni čep za jednom već otvorenu flašu.

Da bi priča bila potpuna svaki je dekanter prezentiran u posebnoj, naravno ručno rađenoj, drvenoj kutiji koju potpisuje James Boyhill II iz Heritage Handcrafted studija. Poklopac te kutije izrađen je od drveta hrasta, odnosno direktno od hrastovih bačvi (svih 11) u kojima je viski i odrastao.

Uz završni metalni dio na vanjskom dijelu kutije stoji i posebna pločica s Old Rip Van Winkle logotipom te natpisom “asleep 25 years in the wood.” (spavao 25 godina u drvu).

Unutar svake kutije nalazi se naravno dekanter, stakleni čep te certifikat izvornosti, posebno numeriran i potpisan od strane Julina Van Winklea, unuka osnivača destilerije.

Uzbuđeni smo što možemo ponuditi doista nešto jedinstveno i rijetko našim najodanijim fanovima. Ovo je ponuda koja dolazi jednom u životu, a sami dekanter i posebno rađena drvena kutija sve to skupa dižu na jedan poseban nivo i doista sam ponosan što sam dio te priče.

25 year Old Rip Van Winkle Bourbon bit će flaširan kao 100 proof (50% ABV), a s isporukom kreću u travnju. Cijena će biti oko 1 800 dolara za 750 ml flašu.