PUTOVANJE U PROŠLOST Ovako su nekoć izgledale neke od naljepših građevina na svijetu

Danas je pogled na čuda arhitekture drevnog svijeta zaustavljen u trenutnon stanju njihovog propadanja, ostavljajući mašti posjetitelja da zamisle staru slavu građevina poput Partenona, piramide Sunca i hrama u Luxoru.

No, vaš turistički vodič oživljen je ovim izuzetnim GIF-ovima koji metodično prikazuju nestale dijelove ikona drevne arhitekture.

Ako ste imalo pazili na satovima povijesti, vjerojatno ste vidjeli neke od ovih slavnih ruševina, možda ste vidjeli njihove obnovljene modele, možda ste i obišli neke od njih, ali postoji nešto zaista fascinantno i uzbudljivo kad gledate brzinsku obnovu koja odvija pred vašim očima, kao da zaista putujete kroz vrijeme.

Unatoč njihovom “ruševnom” stanju, ove su građevine utjecale na mnoge velike arhitekte kroz povijest, a veliko su nadahnuće i dan danas.

Iako ih ne bi imalo smisla obnoviti zbog mnogih arheoloških i etičkih problema, našu želju da ih vidimo u punom sjaju ispunila je tvrtka NeoMam, u projektu za Expediu.

Oni su “proveli” temeljitu obnovu u nizu gifova i u nekoliko sekundi uklonili stoljeća prirodnih i namjernih oštećenja, obrnuli su propadanje kako bi nam pružili rijetki uvid u izvorni izgled tih građevina.

Serija pokriva široki raspon od Rima do Pompeja, od Luxora do bazena Mirador u Meksiku. Ti su ostaci osiromašeni vremenom i osvajanjima, neki su njihovi dijelovi ponovno iskorišteni za druge građevine, neke su se građevine jednostavno srušile uslijed zanemarivanja…

Kreativni izvođači ovih mukotrpnih radova su Maja Wrońska i njezin suprug Przemek Sobiecki, koji radi kao This Is Render.

Piramida Sunca, Meksiko

Područje Sacra di Largo Argentina – Hram B, Rim

Partenon, Grčka

Piramida Nohoch Mul (Coba), Meksiko

Hram u Luxoru, Egipat

 

Jupiterov hram, Pompeji

Hadrijanov zid, Engleska

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.