OVO JE PREVIŠE Osim čokolade, ponestaje nam agave, što znači da nema više tekile

Vijesti nisu dobre, ponestalo je tekile i nismo sretni.

Gospodo, dobro znamo da nam hipsteri nisu donijeli ništa dobra. Od modnog izbora koji nema nekog stila, preko šljokica u bradu, pisaćih mašina umjesto tableta, starih bakinih bicikala i tko zna čega sve ne, sad su nam još popili svu tekilu.

Ok, možda i nije to krivica samo hipstera, ali činjenica je da je potrošnja tekile u posljednjih godina znatno porasla, a zajedno sa značajnijim porastom hipster generacije. A kad još nadodamo činjenicu da se najviše tekile posljednjih godina popilo u New Yorku i Tokiju više smo nego sigurno da krivicu možemo prebaciti na njih.

Uglavnom, značajnijim porastom potrošnje tekile (ovo je jedino alkoholno piće koje autor ovih redaka sa samo jednim pomoćnikom može popiti u količini jedne cijele boce, a da pritom nije mrtav pijan, što vjerojatno zahvaljuje pametnom načinu konzumiranja uz limun i sol) desila se nestašica istoimenog pića, što je sasvim logično, a sukladno tome dogodila se i nestašica agave tequilane, plave šiljaste kaktus biljke esencijalne za proizvodnju ovog alkoholnog pića.

Naravno, tržište smo si postavili tako da kad nečeg nema ili se bliži kraju onda i cijena drastično raste. No, nije ovdje toliko pitanje same cijene i ljudske pohlepe da zaradi što više na nečemu što se bliži kraju, već je problem u tome što agave biljci treba do 8 godina da naraste i bude zrela za proizvodnju tekile.

A i problem je što prije 7 ili 8 godina nitko nije znao da će potrošnja tekila tako znatno porasti. Stoga kad bi sad i zasadili nove nasade agave (što i rade) prve će kapi tih nasada poteći tek 2026. godine.

Direktor tvrtke Patron, Francisco Soltero, za Reuters je izjavio:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Rast potražnje nas je pregazio. Ovo je kriza uspjeha u industriji. Predvidjeli smo da ćemo se širiti do određenih kapaciteta, no potražnja je već sada duplo veća.[/perfectpullquote]

Uglavnom, cijena biljke agave je drastično porasla, s cijene od 3,85 pesosa za kilogram ove biljke narasla je na 22 pesosa, što je oko 1,18 dolara.

Gospodo, svijet se doista bliži kraju, redovito izumiru rijetke životinjske i biljne vrste, polarni se kape topi, ozonski omotač propada, šume uništavamo i pretvaramo u pašnjake za stoku koja svojim ispušnim plinovima zagađuje atmosferu stakleničkim plinovima gore nego mi vozilima, a sve da bi vi sjedili u omiljenom fast foodu ili još gore drive-inu te se trpali hamburgerima, a neki svjetski ligori nemaju kapacitea shvatiti pojam klimatskih promjena

Nestaje nam čokolade, sad i tekile.