Caress of the Gaze ili “pomiluj me pogledom” majica

Zamislite da odjeću možete kontrolirati pogledom. I to ne svoju, već tuđu.

Sigurni smo da vam razne ideje padaju na pamet, što biste sve mogli raditi s odjećom koja reagira na pogled. Međutim, majica naziva Caress of the Gaze, o kojoj je ovdje riječ, projekt je koji istražuje viziju budućnosti u kojoj postoji mogućnost nošenja druge kože koristeći razne materijale i 3D printanje.

Majica koja se pomiče gledanjem u nju

Caress of the Gaze, ili u našem slobodnom prijevodu “pomiluj me pogledom”, kreacija je losanđeleske umjetnice Behnaz Farahi. Koristeći 3D printanu plastiku i kameru stvorila je komad odjeće čiji se dijelovi pomiču ovisno o gledanjem u nju. Zanimljivo je gledati ovu majicu. Čini se kao da ima svoju volju, obzirom da se plastična pera pomiču neovisno o gibanju osobe koja ju nosi. Plastična 3D pera polufelksibilna su i mrežasto postavljena, strukturom bi trebali podsjećati na mišićna vlakna. Kamera koja prati poglede smještena je u predjelu prsa.

0_gaze

Pomiluj me pogledom, ali pazi gdje ti oči bježe

Farahi objašnjava da majica radi na način da mala kamera prepoznaje kada netko gleda prema njoj, a može čak prepoznati i spol osobe. Objektiv kamere manji od tri milimetra detektira “zurenje”, računalni algoritam mapira gdje je točno pogled uperen, a plastična pera se upravo na tom mjestu pomaknu i ukrute. Znači li to da trebate paziti gdje gledate, prije bismo rekli da trebate paziti kako gledate. Ova 3D majica zamišljena je kao produžetak kože i kao istraživanje potencijala interaktivnih okruženja i njihovih utjecaja na tijelo. No, zamislite koje bi sve mogućnosti ova tehnologija mogla donijeti u realnom, svakodnevnom životu.