GUBITAK KOSE Ove tri svakodnevne životne navike vam pospješuju gubitak kose

Problem gubitka kose je nešto što svaki muškarac želi izbjeći. Vrlo je često kod muškaraca koji briju kosu, ako to baš nije njihov specifičan stil ili mladenački bunt, to posljedica prikrivanja ovog neželjenog stanja. Naravno, svi smo u nekom trenutku života bili ili poželjeli biti Vin Diesel te svoju umjetno ćelavu glavu koristili kao dokaz da smo ne tako plahi kakvima nas okolina smatra.

Prosječni muškarac dnevno može izgubiti i do 10 000 vlasi kose, što je sasvim normalno stanje. No problem leži u tome što staranjem više ne proizvodimo dovoljnu količinu kose da nadomjestimo gubitke. Dakle, gubitak kose s godinama je nešto sasvim normalno, prirodno i nešto što uvijek možemo iskoristiti u našu korist.

Taj proces možemo ubrzati ili usporiti, a ovisno o našim životnim navikama. Stoga u nastavku nekoliko navika koje primjenjujemo na dnevnoj bazi, a koje pospješuju, odnosno ubrzavaju gubitak kose.

Prestanite koristiti češalj

Da, češalj je namijenjen kosi, za češljanje odnosno oblikovanje kose. No, jeste li se ikad zamislili nad svom onom kosom koje se počupa korištenjem češlja? Koja ostane na češlju? I tako nekoliko puta na dan. Uopće se ne moramo čuditi što ćemo do pedesete ostati bez većeg dijela kose. Kako preporučamo za bradu korištenje češljeva od prirodnih materijala te s velikim razmakom zubaca kako dlake ne bi štetili i čupali, isto možemo preporučiti i za kosu. Na kraju krajeva, pametnije je kosu oblikovati prstima. Time će kosa dobiti na volumenu i teksturi te se vlasi kose neće čupati.

Prestanite pušiti

Prestanak pušenja je najveći poklon koji možete priuštiti sebi i svom tijelu. Osim što će vam ostati pozamašna količina novaca u džepu, vaš će se organizam konačno osjećati čisto zdravo i bez raznih toksina. Pušenje kao takvo negativno djeluje na cirkulaciju krvi te time usporava dovođenje prijeko potrebnog kisika i hranjivih sastojaka u naš skalp. Dakle, opet spominjemo famoznu cirkulaciju krvi, stoga i čašica viskija svakog dana ne bi mogla štetiti rastu kose.

Prestanite nositi kape

Ovdje se ponajviše misli da vruće ljetne dane i na nošenje raznih teških kapa za zaštitu od sunca, a koje ujedno i onemogućavaju strujanje zraka kroz našu kosu, skalp. Najbolje je nositi tanke, platnene kape od prirodnih materijala, a koje omogućavaju i cirkulaciju zraka odnosno hlađenje zraka ispod kape. Naime, ispod kape temperatura i vlaga su povišene, a što daje našem tijelu informaciju da se, a zbog sniženja temperature tijela, mora riješiti viška kose.

Dakle, gubitak kose ne mora biti nešto oko čega ćemo previše brinuti. Gubimo kosu ionako, ono na što možemo utjecati, a uvođenjem promjena u naš životni stil, jest brzina opadanja kose te mogućnost proizvodnje nove kose. Da postoje razni šamponi, regeneratori, tablete koje bi trebale pospješiti rast kose, ali jednom kad dođe do toga onda smo već ušli u taj vlak i najbolje je, kako se ono kaže, prepustiti se vremenu, go with the flow.