Bonton: Budite korektan, pristojan i tolerantan sustanar

Danas sve više Hrvata polako migrira prema urbanim sredinama, te je, što zbog financijskih, što zbog poslovnih obveza, ali i praktičnosti, život u stambenim zgradama sve prihvatljiviji.

No, takav suživot, koji je nerijetko dugotrajan, donosi i određena pravila ponašanja, slobodno možemo to nazvati bontonom sustanarstva. Ovaj članak, kao i članak o bontonu u restoranu također je inspiriran odličnom knjigom Ilustrirani bonton i protokol pokojnog Đorđa Zelmanovića.

Krenimo redom.

Sve ukućane, sustanare, susjede potrebno je pozdravljati pri susretu stubištem, hodnikom ili zajedničkim prostorijama, naravno i susret u gradu nalaže da se pozdravimo. Nažalost danas se tih pravila mnogi ne drže te sam nerijetko i osobno svjedok da mnogi sustanari jednostavno prolaze bez da vas i primijete. Simptomatično je i da takvo ponašanje prenose na svoje djecu koja na uzor roditelja ne prihvaćaju norme lijepog ponašanja.

Stoga budite uvijek naoružani sa “Dobar dan”, “Zdravo” ili “Bok” bez obzira da li se radi o osobama starijima ili mlađima od vas. Naravno poštivanje starijeg je uvijek prioritet i pravilo glasi da će mlada osoba uvijek prva pozdraviti stariju osobu, a starija će naravno odzdraviti, no budite spremni na to da će današnja mlađa populacija proći pored vas kao da vas ni ne vidi. Bilo kako bilo pozdravite ih.

Ako ugošćujete prijatelje, rodbinu, kolege s posla nastojte ne biti previše glasni i ne smetati susjedima, ponajviše po noći kada je vrijeme odmora. Isto tako ako gledate televizor i slušate glazbu pokušajte ne biti previše glasni, ali opet ne morate biti tihi da i sami jedva čujete, ipak je ovo vaš dom.

Ukoliko primijetite ili vas smeta dugotrajna glasnoća kod susjeda, pristojno i bez zlih namjera pokucajte na vrata, objasnite svoju situaciju i pokušajte zajednički postići neki dogovor. Vrlo je velika šansa da će vam susjed izaći u susret uz ispriku ako dođete s dobrim namjerama. Možda završite i na kavici. Svakako njegujte dobrosusjedske odnose.

Naravno prije nekih glasnijih radova ili prije većih proslava obavijestite susjede da ćete biti malo glasniji i zamolite ih za strpljenje. No, imajte na umu da ne tražite dozvolu, već malo strpljenja, ako je moguće pozovite ih na zabavu.

Stanare s istog kata ili stubišta bilo bi poželjno upoznati. Bez obzira radi li se o stanarima i podstanarima, osnovo pravilo pristojnosti nalaže da se upoznate s okolinom i ljudima među kojima živite. Nije potrebno održavati bilo kakve kontakte ili druženja, ali kratki razgovor upoznavanja kod prvog susreta je nešto što je poželjno odraditi.

Živite li s kućnim ljubimcima imajte na umu da možda vaš omiljeni pas ili mačka i nisu toliko omiljeni drugima, isto tako glasno lajanja ili mijaukanje može smetati drugim susjedima i sustanarima, stoga i kućnog ljubimca morate priviknuti na život u zgradi. To ne znači da morate proći policijsku školu ili da ne smije zalajat u zgradi, ali nikako ne dozvolite da vi i vaš ljubimac smetaju ljudima s kojima živite ili s kojima se svakodnevno susrećete.

Prije svega pročitajte, te koliko je god moguće, pridržavajte se kućnog reda vaše zgrade.