Whiskey: vodič za upoznavanje

Whiskey (viski) je alkoholno piće kojeg neki nazivaju i tekućim sunčevim sjajem.

Bilo da se radi o početniku ili ozbiljnom uživatelju ovog diljem svijeta raširenog i poznatog alkoholnog pića neka osnovna znanja moraju se znati, a osnovni zakoni poštivati. Stoga u nadolazećim člancima dopustite da malo prošetamo začaranim svijetom viskija.

Whiskey ili whisky?

Krajnjem kupcu svejedno? Možda i da. Uživatelju baš i ne. Da li postoji razlika između whiskey-a i whisky-a u samom okusu, mirisu, boji? Naravno da postoji. No, ta razlika nije definirana time da li sadrži slovo e ili ne. Naime, whiskey se koristi kod američkih i irskih brendova, dok se whisky koristi kod škotskih, kanadskih i japanskih brendova.

Postoji neslužbena definicija koja kaže: Zemlje porijekla koje imaju slovo e u nazivu (United States, Ireland) koriste naziv whiskey, dok zemlje koje nemaju e u nazivu (Scotland, Canada, Japan) koriste naziv whisky.

Whisky/whiskey

whiskey

Viski je uglavnom alkoholno piće dobiveno destilacijom fermentiranih zrna žitarica. Razlike između različitih viskija ovise samo o tome koji se tip žitarica koristi u smjesi za destilaciju i u kojim omjerima miješanja. Viski se mora destilirati tako da ima najmanje 40% alkohola, a najviše 94,8% alkohola. Nakon destiliranja slijedi starenje/dozrijevanje koje obično traje najmanje dvije godine.

Jedina iznimka je viski proizveden iz zrna kukuruza te za njega nije čak potrebno ni starenje.

Top 10 viskija

Auchentoshan American Oak, Scotch Whisky
Hibiki 12 & 17, Japanese Blended Whisky
George Dickel Rye Whiskey
Bowmore Small Batch Single Malt Scotch Whisky
Green Spot, Irish Single Pot
Midleton Very Rare, Irish Blend
Balblair, Single Malt Scotch Whisky
WhistlePig Rye
Russell’s Reserve Single Barrel Straight Kentucky Bourbon
Macallan Rare Cask.

Scotch

ballantines

Scotch je kao i sav ostali viski nastao destilacijom fermentirane smjese žitarica. Da bi se viski nazvao scotch on mora biti destiliran od smjese sladnog ječma. Većina scotch alkoholnih pića se radi samo iz ječma, vode i kvasaca. Dozvoljeno je stavljanje i cjelovitih zrna drugih žitarica kao i bojanje karamelom (paljeni, topljeni šećer). Nikakvi drugi dodaci i aditivi u fermentaciji nisu dozvoljeni.

Alkoholno piće mora stariti/dozrijevati u drvenim hrastovim bačvama najmanje tri godine, a postotak alkohola mora biti manji od 94.8%.

Naravno, da bi ga mogli zvati scotch, mora biti proizveden u Škotskoj.

Top 10 scotch viskija

Bell's
Label 5
William Lawson's
Dewars
The Famous Grouse
William Grant's
J&B Rare
Chivas Regal
Ballantine's
Johnnie Walker

Bourbon

jim-beam

Bourbon viski mora biti izrađen od smjese koja sadrži najmanje 51% kukuruza. Proces fermentacije za ovu smjesu počinje dodavanjem već stare fermentirane smjese iz prethodne fermentacije, a ta smjesa je poznata kao sour mash (kisela smjesa).

Slično kao scotch viski koji dolazi iz Škotske, bourbon viski je burbon jedino ako je proizveden u SAD-u. Piće se mora destilirati do najviše 80% alkohola, dok je najveći postotak alkohola prije samog stavljanja u bačve na starenje 62,5%.

Za starenje se koriste nove pougljenjene hrastove bačve. Ne postoji neki minimum koliko treba iznositi starenje, postoji jedino uvjet za dobivanje naziva straight, a to je starenje/dozrijevanje od minimalno dvije godine te se ne smiju dodavati nikakvi okusi, aditivi za bojanje ili druge vrste viskija.

Za razliku od straight burbona, blended burbon može imati aditive za bojenje, dodavanje okusa i može biti miješan s drugim viskijima/burbonima, ali sve dok je najmanje 51% udjela straight burbona. Starost blended burbona određuje se na osnovu najmlađeg viskija/burbona u mješavini.

Top 10 burbona

Jim Beam Single Barrel
Four Roses Small Batch
Old Weller Antique
Bulleit Bourbon
Widow Jane Straight Bourbon
E.H. Taylor, Jr. Barrel Proof
Pappy Van Winkle's Family Reserve
Black Maple Hill
Elijah Craig 21-Year-Old Single Barrel
Jefferson's Presidential Select

Tennessee Whiskey

jack-daniels

Generalno to je straight burbon proizveden u državi Tennessee u SAD. Proizvođači ovog viskija, primjerice Jack Daniels, ne žele da se isti naziva burbonom jer jedino njihovo piće prolazi proces filtriranja kroz ugljen (pougljenjeno drvo javora).

Što se ostatka procesa tiče, vrijede pravila kao i za druge burbone.

Top 10 tennessee viskija

Jack Daniel's Silver Select
Jack Daniel's No. 27 Gold
Jack Daniel's - White Rabbit
Jack Daniel's Single Barrel
Gentleman Jack
George Dickel No. 12, George Dickel Original Tennessee Whisky - 1980s
Jack Daniel's Tennessee Whiskey 3l
Jack Daniel's Master Distiller Series No.1 70cl
Jack Daniel's Master Distiller Series No. 3 1l
Jack Daniel's - 1980s.

Rye

rye

Načelno to je viski kod kojeg se za destilaciju koristi mješavina raža. Kanada prednjači u destiliranju raža, te se isti tamo destilira od samih začetaka ove države.

Neka strogo definirana pravila ne postoji, danas se proizvodi viski koji u smjesi za destilat ima kukuruz i raž u omjeru čak i do 9:1 (u korist kukuruza).

Jedino pravilo koje se ovdje primjenjuje je da smjesa za destilat mora sadržavati raž te da aroma mora biti specifična za kanadski viski (nije definirano kakva je to aroma, ali Kanađani vjerojatno znaju)

American Rye viski mora biti proizveden od smjese koja sadrži najmanje 51% raža. Ostali dodaci koji se koriste su kukuruz i ječam.

Slično burbonu, rye mora dozrijevati u pougljenjenim hrastovim bačvama te postotak alkohola ne smije prelaziti 80%, a kod samog stavljanja u proces dozrijevanja postotak alkohola treba spustiti na 62,5%.

Rye koji je bio na starenju dužem od dvije godine ima pravo biti straight.

Top 10 rye viskija

Collingwood 21-Year-Old Canadian Rye
George Dickel Rye
Leopold Bros. Maryland-Style Rye
Masterson's 10-Year-Old Straight Rye
Michter's US*1 Single Barrel Straight Rye
Prichard's Rye
Rittenhouse 25-Year-Old Straight Rye
Sazerac 18-Year-Old Rye
WhistlePig 100/100 Straight Rye Whiskey
Willett 4-Year-Old Single Barrel Rye

Irish Whiskey

jameson

Irish viski je manje više bilo koji viski koji je proizveden u Irskoj, a gdje postotak alkohola ne smije biti veći od 94,8%. Mora biti proizveden od fermentirane smjese kvasca i žitarica tako da aroma i okus proizlaze isključivo iz korištenih namirnica.

Mogu se dodavati i razne druge žitarice u smjesu, te ako se miješaju dvije ili više različitih vrsta žitarica onda ga treba okarakterizirati kao blended.

Ovaj viski treba dozrijevati najmanje tri godine u drvenim bačvama.

Top 10 irish viskija

Midleton 25 Year Old Pure Pot Still
The Irishman Cask Strength Blended
The Wild Geese Classic Blend
Greenspot 12 Year Old Pure Pot Still
Jameson 18 Year Old Master Selection
Kilbeggan Distillery Reserve
Danny Boy 15 Year Old
Green Spot 10 Year Old Pure Pot Still
Powers Irish Special 15 Year Old Whiskey

Nevezano na gornju klasifikaciju ovog alkoholnog pića, viski se dijeli i na dva osnovna tipa. A to su single malt viski i blended viski.

Single Malt Whiskey

single-malt

Single malt viski naziv znači da je viski proizveden u jednoj destileriji.

Pa je tako single-malt scotch viski također proizveden u jednoj destileriji, a što ne znači da je proizveden samo u jednom kuhanju ili samo iz jedne bačve.

Nadalje, single malt Lagavulin može biti mješavina više viskija iz različitih bačvi, ali ti sastojci moraju biti proizvedeni isključivo u destileriji Lagavulin.

Single-grain scotch viski prvenstveno sadrži ječam te još neku od dodatnih žitarica, najčešće kukuruz ili pšenicu. Single ovdje ne znači da je proizveden iz jednog tipa žitarice već također da je proizveden u jednoj destileriji.

Single vrlo često može biti zbunjujući u nazivu, no ono što je definirano je da je viski proizveden samo u jednoj destileriji.

Top 10 single malt scotch viskija

Springbank 10 Year Old 100 Proof
Royal Lochnagar 12 Year Old
The Balvenie DoubleWood 12 Year Old
Bunnahabhain 25 Year Old
Highland Park 18 Year Old
The Macallan Cask Strength
Jura 30 Year Old 'Camas an Staca'
Glenkinchie 1991 Distillers Edition
Bowmore 25 Year Old
Glenmorangie 18 Years Old 'Extremely Rare'

Single Barrel Scotch

balvenie

To je viski (scotch) koji je proizvod iz jedne bačve viskija. Ovdje se ne miješaju različite bačve istog viskija već se uzima alkoholno piće samo iz jedne bačve i flašira se kao takvo, bez miješanja.

Kako je starenje/dozrijevanje proces koji ovisi o mnoštvo faktora (o klimi, o bačvi, o zraku, o vremenu starenja) svaka bačva viskija jedinstvena je u okusu, mirisu i boji. Pa je tako i svaka flaša ovog viskija jedinstvena (ako je iz različitih bačvi).

Single barrel scotch viskija se ne proizvodi puno u svijetu te je svaki od njih jedinstvenog okusa i neponovljiv. Jedan od poznatijih primjera ove vrste viskija je Balvenie scotch.

Ovakvih single barrel viskija se češće susreće kod američkih brendova.

Blended Whisky

blended

Tu postoje dvije definicije naziva blend. Za jednu kažu da je neslužbena, a druga službena. Neslužbena je da se radi o mješavini dvaju različitih viskija koji se flaširaju i prodaju kao jedan novi viski.

A druga službena je da se radi o mješavini single malt viskija (izrađenog 100% od sladnog ječma) koji je već bio na starenju u bačvama i bilo kojeg drugog viskija dobivenog iz alternativnih žitarica.

U suštini postoje tri vrste blended tipova viskija:

  • blended malt scotch whisky (prije znan kao vatted malts) – je mješavina više single malt viskija iz različitih destilerija. Tvrtke poput Compass Box kupuju različite single malt viskije te ih miješaju da bi dobili novi viski određenih karakteristika.
  • blended grain scotch whisky – mješavina više single grain scotch viskija.
  • blended scotch whisky – to je mješavina malt i grain viskija dobivenih iz različitih destilerija. Ovaj tip pića zauzima ukupno 90% tržišta scotch viskija.

Top 10 blended scotch viskija

AD Rattray Cask Islay
Black Bull 12 Year Old
Buchanan 18 Year Special Reserve
Campbeltown Loch 21 Year Old
Compass Box Hedonism
The Dimple Pinch
Islay Mist 17 Year Old
Johnnie Walker Double Black
Sheep Dip
Usquaebach Rare.

Izvori: