POMALO BESMISLENO Virtualna šalica čaja, ili kave ili obične vode ako baš želimo

Ako ikako pravom Britancu možete izmamiti suzu na oko onda mu oduzmite tradiciju ispijanja čaja. Postoji to nešto duboko u njima što ovaj naizgled običan proces unošenja tople tekućine u organizam svrstava među tradicionalni, sveti i “ne diraj me” u 5 popodne  proces. Nešto kao da Dalmatincu kažete da je more najobičnija slana voda.

No sve te tradicije, navike i nacionalne procedure nisu imune na modernu tehnologiju, ponajviše onu koja dolazi iz dalekog Japana.

Proces uživanja u čaju sastoji se od nekoliko koraka:

  • uzimanje omiljene šalice
  • grijanje vode
  • dodavanje kipuće vode na čaj
  • čekanje par minuta
  • dodavanje mlijeka, šećere u čaj
  • uživanje

Postavlja se tako pitanje u spomenutom dalekom Japanu kako cijeli taj proces digitalizirati i preseliti u virtualni svijet? Rješenje su pronašli u virtualnoj šalici kave.

Šalica je to koja će simulirati taktilne osjećaje koje imamo kad u ruci držimo šalicu čaja ili neke druge tekućine. Ako odaberemo da ispijamo čaj ili bilo koji drugi topli napitak šalica će se ugrijati ili postati vruće, ispijamo li hladnu vodu, šalica će se ohladiti.

Kad pak nagnemo šalicu onda će također simulirati pomak tekućine odnosno mase u šalici što će nam dati osjećaj da se u istoj nalazi tekućina.

Isto tako šalica može emulirati različite materijale, biti če tvrda i čvrsta ako se radi o keramičkoj šalici, odnosno ako se radi o plastičnoj biti će nešto mekanija.

Iskreno osim one ljudske potrebe da vidimo što možemo proizvesti, izmisliti ili iskopirati iz svakodnevice ne vidimo neku iskoristivu svrhu ove virtualne šalice za kavu? Još uvijek je i još puno vremena će biti, praktičnije, ugodnije na kraju krajeva pametnije i bolje uživati u pravoj šalici kave, čaja, tople čokolade ili običnog soka.