Pivovod umjesto plinovoda? Još kad bi bio kao Južni tok

halve maan

Da, pivovod, dobro ste pročitali. Zvuči kao fantazija svakog pivopije, ali zapravo je stvarnost. U belgijskom gradu Brugesu prošli tjedan otvoren je pivovod, prvi u svijetu. 

Prvi svjetski pivovod dug je preko tri kilometra. Povezuje tvornicu Halve Maan koja se nalazi u centru grada s punionicom u predgrađu. Ovim praktičnim rješenjem konačno je riješena logistička noćna mora, ali i uništavanje starog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, čijim su uskim ulicama svakodnevno prolazili teški kamioni.

straffe henrik

Pivovod zbog očuvanja kulturne baštine

Halve Maan pivovara jedna je od najbrže rastućih u Belgiji i promet kroz stari grad je jednostavno postao neodrživ. Pivovod je omogućio da pivovara ostane u centru grada, gdje postoji već dugih petsto godina, da se očuva kulturna i spomenička baština, ali i da svaki pivopija dobije Brugse Zot ili Straffe Hendrik na stol (ako se može vjerovati Google prevoditelju, prijevod ovih naziva bio bi ‘Brižeška budala’ i ‘Kažnjeni Henrik’).

brugse zot

Pivovod je djelomično financiran crowdfunding kampanjom. Prikupljeno je 335 tisuće eura od ukupno 4,5 milijuna koliko je bilo potrebno za izgradnju, čime je postavljen i rekord za prikupljanje sredstava crowdfundingom u Belgiji (stvarno vole pivo!). Dug je točno 3 276 metara i postavljen na dubinu od 34 metra. Prolazi ispod stare gradske jezgre, kroz stare kanale i bedeme. U samo jednom satu, pivovodom proteče oko 4 tisuće litara piva (12 tisuća boca). Naravno, opremljen je svom mogućom tehnologijom koja osigurava kvalitetu piva i čistoću cijevi. 

Eh, kad bi naši gradonačelnici došli na ovu ideju, umjesto da grade fontane. Možda bi i mi postavili rekord u prikupljanju sredstava crowdfundingom:-)