11. VOX FEMINAE FESTIVAL U Zagrebu od 25. do 29. listopada

11. izdanje Vox Feminae Festivala održava se od 25. do 29. listopada u Zagrebu te i ove godine promovira stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski, diskusijski, prezentacijski, radionički te zabavni program.

Filmski program smješten je u CeKaTe (Park stara Trešnjevka 1) dok se forumski održava u Ozaljskoj 16 („Šesnaestici“), novom kulturno-društvenom centru za građane/ke na zagrebačkoj Trešnjevci. Vlastita soba za Trešnjevčane i Trešnjevčanke svoja vrata otvara u petak, 27.10. s izložbom „Mama je bila u pravu“ ilustratorice Rine Barbarić, inače autorice ovogodišnjih festivalskih vizuala.

Uz Antonia Grgića organizatorice pripremaju prosvjednu akciju za samo festivalsko otvorenje 25.11. na Trgu bana Jelačića gdje će od 11h biti rađena spomen-sjena uklonjenom spomeniku Antifašističke fronte žena. U izvedbenom se programu ističe i performans umjetnice Luke Prelas „Jesam dobra?“ kroz kojeg predstavlja proces prilagodbe sebi i društvenim očekivanjima prilikom tranzicije u drugi spol.

Ove godine Vox Feminae Festival ima i program za najmlađe (kao i one koje se tako osjećaju) u jutro subote, 28.10.: kamišibaj predstavu „Šareni gavrani“ organiziranoj u suradnji s udrugom Kozlići. Predstavi slijedi i interesantno predavanje o ženskim likovima u Harry Potter serijalu.

Festivalski program donosi i brojne druge društvene i edukativne aktivnosti za posjetitelje/ice! Ravno s društvenih mreža na metlama slijeću voditeljice Facebook stranice „Sve su to vještice“ s kojima će se izrađivati anti-seksistički stickeri i stripovi. Jasna Jasna Žmak prisutne će upoznati s prvom bojankom za odrasle posvećenoj ženskom tijelu “Cunt Coloring Book”; dok će Ivana Radačić i Carol Harrington informirati prisutne o rezultatima istraživanja o prostituciji u Hrvatskoj.

Osim nove festivalske lokacije, posebnost je ovogodišnjeg festivala i predstavljanje društvene igre „Strašne žene“, kojom jednoj od omiljenih rubrika portala Voxfeminae.net udišemo novi život i  selimo u ruke svih ljubitelja društvenih aktivnosti i umjetnosti. Svaka karta pravo je malo umjetničko djelo Ane Kovačić, Rine Barbarić, Tee Šokac, Željke Tkalčec, Nataše Rašović, Ivane Štrukelj, Branke Hollingsworth i Sanje Stojković. Igra će biti predstavljena u nedjelju 29.10. u „Šesnaestici“, a tim će je povodom publika moći zaigrati i kupiti.

Unutar filmskog programa u CeKaTe-u posebno se ističu ostvarenja „Zasviraj svoj rod“ (Play Your Gender) koji tematizira rodni jaz u glazbenoj industriji (27. i 29.10.); svojevrsni dokumentarac ceste „Feminista“ kojem će nazočiti redateljica Myriam Fougère (26.10.); te projekcija hrvatskog kandidata za nagradu Oscar – filma Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat“ (28.10.).

Za ludi festivalski provod brinu se tranđeli iz kolektiva House of Flamingo i sestrinskog festivala DRAGram; kroz suorganizaciju izložbe Ines Kotarac „My Queens“, drag show programa u Močvari i nagradnim kvizom na zatvaranju festivala.

Sav festivalski program, izuzev drag show programa u Močvari, je besplatan.

Više informacija o programu potražite na: http://www.voxfeminae.net/2017

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Vox Feminae Festival financijski su podržali Ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova. Dodatno, zahvaljujemo festivalskim partnericama: CeKaTe, House Of Flamingo, Galerija Siva & AKC Medika, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Kozlići. Festival medijski prati Radio Student, a sponzorski podržavaju ERSTE banka, BRLOG zadružna pivovara i Najfiniji kolači. Organizatorica je festivala Prostor rodne i medijske kulture K-zona.[/perfectpullquote]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.