ŠATORSKI FACEBOOK: POD šator – umjesto na mreži, šerajte u šatoru

Svaki dan vidimo nove dokaze da svijet postaje sve povezaniji zahvaljujući tehnologiji. Aktivnosti u kojima se nekad uživalo solo ili u maloj grupi, sada se dijele s gotovo svima putem društvenih mreža. Ni kampiranje, nekad mirna i usamljena aktivnost u divljim prostranstvima, nije imuno na trend.

POD šator, dizajniran u britanskoj tvrtci M2C Innovation, čini kamp društvenim središtem, pretvarajući tipičan, mali šator u zatvorenu zajednicu. Hm, da, to može biti i nedostatak ako želite privatnost. No, zamislite situaciju kada je loše vrijeme. Čak i ako uspijete smjestiti još nekoliko osoba u svoj šator, nakon vrlo kratkog vremena nedostajat će vam zraka. POD šator je rješenje za kampiranje u grupi, bilo da se želite družiti ili želite trenutak mira i samoće.

Kamperska revolucija kroz modularni sistem

Modularni sistem sastoji se od individualnih POD šatora koji se mogu spojiti tunelima. To omogućuje stvaranje velikog unutrašnjeg prostora u kojem se onda možete družiti s ostatkom ekipe. POD šator dolazi u Maxi i Mini varijanti, u veličinama za osam, šest i četiri osobe. Razlika između Maxi i Mini varijanti nalazi se u načinu spavanja. U najvećem Maxi POD šatoru, osam osoba će spavati u krugu, s glavama u centru šatora, svi u jednom zajedničkom prostoru, dok će u Mini varijanti spavati jedni do drugih, uz mogućnost da se prostor podijeli na pola. Čak i ukoliko vas nema toliko, možete šator podijeliti na zonu za spavanje i na zonu za ostale aktivnosti. No, to nije sve. Ukoliko želite, na primjer, djecu imati na oku u sitnim noćnim satima, POD šator se može povezati s drugim, pomoću tunela kojeg spajate zatvaračem, poput onoga na trapericama. Tako, između ostalog, možete osigurati i kretanje unutar više šatora bez da izlazite iz njih (sjetite se lošeg vremena). 

Po čemu je još poseban POD šator

Osim po tome što je modularan i spojiv u jednu veću cjelinu, neovisno radi li se o obiteljskom kampiranju ili odlasku na glazbeni festival, jednostavno ga je podići. Za razliku od klasičnih šatora, POD šator ima osam (ili manje, ovisno o veličini) veličinom i oblikom jednakih stupova, te ne trebate razmišljati koji gdje ide. Dvije osobe, bez prethodnog iskustva, mogu ga podići već za dvadesetak minuta. Unutrašnjost je izrađena od prozračnog poliestera, vrata s mrežicom protiv insekata, a na vrhu je ventilacijski panel. Šator je u potpunosti vodootporan, kao i tuneli, zahvaljujući Ripstop 210T Nylon materijalu, ugodna temperatura i optimalna vlažnost osigurane su PU punjenjem. POD šator je testiran na zapaljivost, a sadrži još i PVC prozore i otvore za bočnu ventilaciju. 

Kako ga nabaviti

Cijena i nije baš ohrabrujuća. Ovisno o veličini, cijena POD šatora kreće se od 358 do 899 funti. Ako niste ozbiljan šatoraš, investicija i nije baš tako isplativa (osim ako ne uzmete najveći POD šator pa iznajmljujete višak mjesta). Dostavljaju i u Hrvatsku, a dostava će vas koštati 30 funti, plus platiti ćete i sve dodatne troškove ukoliko se dogodi Brexit. Svejedno, POD šator je cool ideja, jednostavan, praktičan, modularan i proširiv, a tko zna možda s vremenom i cijena padne. Više na PODtents.com.