Muke po kravati (3): Kako održavati kravatu

kravata

Nakon što vam je nošenje kravate prešlo u naviku i postalo vaša redovita radnja, primjetit ćete da s vremenom kravate gube formu, postaju pomalo iznošene. To je zato što ne vodite adekvatnu brigu o njima, pa evo nekoliko savjeta kako održavati i očuvati kravatu.

Kako pravilno razvezati kravatu

Najčešća početnička greška, kada jednom savladate vezanje kravate, ta je da je više nikad ne razvežete. Sasvim jednostavno je otpustiti kravatu dovoljno da može prijeći preko glave i zatim je objesiti na vješalicu. Nažalost, ova radnja je najviše štetna po kravate. Slijedeća, jednako štetna radnja je da grubo izvučete jedan kraj kravate iz čvora. Pa što onda trebate činiti? Posvetiti tek malo pažnje i koju minutu vremena više, kako biste razvezali kravatu na isti način kako je i vežete, samo od zadnjeg koraka prema prvom. I nije tako komplicirano, zar ne?!

Kako se riješiti nabora na kravati

Nakon što ste razvezali kravatu, pogotovo ako je ona napravljena od svile, na njoj će ipak ostati nabori, čak i ako ste je nosili tek par sati. Postoji rješenje i za to a nije pegla:-) Sve što trebate je da zamotate kravatu oko ruke, uski kraj pridržavajte palcem a široki nekoliko puta omotajte. Zatim je pospremite u ladicu ili na bilo koju drugu ravnu površinu i pustite da se preko noći jednostavno izravna.

kravata

Što s mrljama na kravati

Najveća briga gentlemana su mrlje na kravati. Osim što daju dojam neurednosti, razlog je i velika šansa da će mrlja ostati i nakon čišćenja, pogotovo ukoliko se radi o nježnoj tkanini poput svile. Mrlje na svili teško ćete otkloniti bilo kakvim sredstvom za pranje i najčešće će nakon toga kravata biti uništena. Jedina opcija koja ostaje je odlazak u kemijsku čistionicu, međutim ni to ne daje garanciju da nakon toga kravata neće izgubiti sjaj. Ako ipak odlučite sami oprati kravatu, evo nekoliko savjeta što i kako činiti. Ukoliko je kravata svilena ali zapravo i od nekog drugog materijala, najbolje je da ju operete ručno. Temperatura peglanja ne smije biti previsoka jer onda će kravata izgledati spljošteno, idealna temperatura je do 140°C i pri peglanju ju svakako prekrijte pamučnom tkaninom.

Ostali članci iz serijala o kravati:

Muke po kravati (1): Vječna dilema, kravate vezati ili rezati

Muke po kravati (2): Kako vezati leptir mašnu

Muke po kravati (4): Modni dodaci za kravate