Pet jednostavnih koraka kako izbjeći ovisnost o mobitelu

Jeste li znali da su provedena istraživanja koja su pokazala da u današnje vrijeme više vremena provodimo komunicirajući s mobitelom, odnosno pametnim telefonom nego s osobom kojom živimo. Djecu da ni ne spominjemo.

Naravno nije ideja ovog članka da širi ono negativno o mobitelima, naprotiv to je jedan odličan gadget u našem životima koji nam olakšava svakodnevicu, koji nam spašava život, koji nam postaje svojevrsna produžena ruka. S jedne strane to je u redu, kad trebamo recimo naručiti klopu, Uber, kad trebamo pročitati novi članak na Gentlemanu, pozvati prvu pomoć i slično.

No vrlo često, pa i prečesto, a ponajviše kod mlađih generacija, mobitel postaje njihov prijatelj. Društvo koje izlazi umjesto da međusobno razgovara oni jedni drugim prenose sadržaje koje konzumiraju na mobitelu bez upućivanja pogleda osobi kojoj se obraćaju. Česti je slučaj da radije buljimo u mobitel nego razgovaramo s osobom pokraj nas. Javlja se ovisnost o mobitelu.

I to doista nije dobro, jer mobitel može vrlo lako postati ovisnost. Izgubljeni smo kad ga zaboravimo. Ako izađemo bez njega, jedino o njemu razmišljamo. Kad ga izgubimo uhvati nas panika, nervoza, ljudi oko nas nisu bitni, bitan je samo mobitel. A to su prvi znakovi ovisnosti.

A s njom se trebamo uhvatiti u koštac na vrijeme.

Prvi korak je priznati da problem postoji

Koji je to problem? Budimo iskreni – ovisnost o mobitelu. Pomalo je ironično, ali postoje aplikacije koje će nam pokazivati koliko vremena dnevno provodimo buljeći u ekran mobitela. Ta brojka će nas iznenaditi. Ta brojka parirat će brojci koliko ovisnik o klađenju provodi u kladionici. Koliko ovisnik o pušenju provodi pušeći. Koliko ovisnik o teškim drogama provodi vremena pronalazeći i nabavljajući drogu te uživajući u njoj. Poslovno ili privatno, ovisnost postoji.

Korak drugi neka bude gašenje notifikacija

Onog trenutka kad čujemo zvukovno upozorenje da je stigla poruka naš mozak automatski usmjerava pažnju na mobitel. Ok, prihvatljivo, međutim te poruke mogu biti, a što znamo, javljanje bilo kakvih aktivnosti na Facebooku, što je apsolutno nebitno, na Twitteru, također nebitno, Snapchatu, Instagramu, Vine-u, svaki dolazak spam poruke, ima toga. Jednom kad pogledamo status na Instagramu, usput odemo do Facebooka, pa bacimo oko na Twitter i na kraju eventualno i e-mail. Prošlo je stvarnih 15 minuta, nama u glavi ni minuta, a naše društvo?

Korak treći ja pronalaženje zamjene

Kad idemo u park, na šetnju, na neku livadu odmoriti nosimo sa sobom mobitel. Odmaramo, mozak na pašu, sami smo i slobodno nam je vrijeme. Browsamo po mobitelu, gledamo i šaljemo statuse, konzumiramo omiljene nam sadržaje na internetu itd. Sve je to super, međutim sve to predstavlja ovisnost ili dovodi do ovisnosti o mobitelu. Povucimo paralelu s alkoholom. Ako ga konzumiramo svako slobodno vrijeme, svaki dan postat ćemo kad tad ovisnici o alkoholu. Stoga, umjesto mobitela, uzmimo neku knjigu. Uzmimo neku društvenu igru, sjećate se šaha, Čovječe ne ljuti se, Monopoly, Riziko. Povedimo prave, stvarne, opipljive prijatelje. Upoznajmo također nekog u parku i ponudimo partiju Rizika. Ili ponesimo komad papira i olovku i prisjetimo se kako je to pisati rukom. Zanimljivo je.

Korak četvrti je nabavka ručnog ili džepnog sata

Koliko smo puta samo škicnuli, odnosno bacili oko na sat i završili na Facebooku? Često. Umjesto mobitela sat neka nam bude budilica, neka nam sat bude alarm, neka nam sat bude organizator. Zapisujmo zadatke u dnevnik, knjižicu i vratimo si osjećaj vremena, trenutka. U tom slučaju dan će nam doista trajati 24 sata.

Korak peti je da odredimo dio dana kada je mobitel zabranjen

Vrlo je jednostavno. Recimo da nam poslovni dan završi u 17 ili 18 sati, nakon toga uzmimo 2 sata i stavimo mobitel u zrakoplovni mod ili ga ugasimo i spremimo na neko mjesto. To vrijeme provedimo uz obitelj, igrajmo se s djecom. Lego je i danas iznimno zanimljiv način zabave i gradnje. To vrijeme posvetimo se kuhanju večere, razgovoru, ljenčarimo, bilo što, samo neka u tome ne sudjeluje mobitel.

Osim toga, uopće nije džentlmenski biti ovisan o mobitelu, o tome smo već puno puta pisali.