Kako odabrati poklon kao pravi džentlmen

Proces darivanja i poklanjanja nešto je što vas prati kroz cijeli život, odnosno nešto je bilo, što je i čega će uvijek biti. Stoga nije na odmet i pravilno naučiti tu velikodušnu disciplinu. Smisao i znanje oko poklanjanja nije nešto imalo ili nemamo, to je nešto što se uči. Uči se kroz praksu, uči se kroz poklanjanje, kroz upoznavanje osoba koje poklanjamo. Poklanjanje može biti doista stresno i mukotrpno, no uz razne tehnike, uloženi trud i kucanja na prava vrata vaš poklon ne samo da može biti dobro prihvaćen veće može biti čuvan kao pravo blago.

Za osobu koja ima sve

Vjerojatno svako od nas ima barem jednu takvu osobu u društvu i isto tako vrlo vjerojatno zna koliko je teško, naporno i dugotrajno odabrati poklon za takvu osobu. Ta osoba ima sve, ne treba joj ništa, a ako još što i zatreba kupi si sama. U takvim slučajevima najbolje je pitati tu osobu što želi, što joj treba, no vrlo vjerojatno ni nakon direktnog pitanja neće nam dati ideje jer ni sama ne zna što bi joj trebalo. Uglavnom kod takvih situacija najbolje prolaze pokloni koji se redovito troše. A za to moramo pogledati malo u recimo kuhinju. Možda škicnuti kakvu hranu ta osoba preferira pa se tu uključiti s našim poklonom. Kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, flaša kvalitetnog vina, mješavina egzotičnih začina, uglavnom nešto što traje, a opet osoba će imati koristi od toga, pojaviše ako je ta osoba gurman. No, i ako se i taj dio na neki način zakomplicira, uvijek, ali uvijek kod tih osoba prolazi pažljivo odabrana čestitka s iskrenom porukom.

Za damu, odnosno suprugu ili osobu s kojom živimo

Bez obzira na prethodni scenarij s osobom koja ima sve i ništa joj ne treba, poklanjanje najbliže nam osobe ponekad može doista biti noćna mora, a ponekad ide kao podmazano. Uglavnom što se nas tiče ona je upravo osoba koja ima sve i koja sama bira svoje poklone, na kraju krajeva ne čekamo posebne prilike da je poklanjamo. Sve se svodi na razgovor. Ako je želimo iznenaditi, planirajmo to i razgovarajmo o tome što misli o nekoj temi, što joj se sviđa, što ne. Provjerite si dosadašnju situaciju s poklonima. Što koristi, a što skuplja prašinu, čega se s ugodom sjeća, a što želi zaboraviti. Međutim, bilo kako bilo ulaganje u zajedničko provođenje vremena na nekom izletu u prirodi, odlazak ne jednodnevni spa tretman u toplice, posjet nekom nacionalnom parku uz cjelodnevni planirani angažman teško da može proći neželjeno.

Za šefa, kolegu ili klijenta

Poslovni pokloni su dosta škakljivi, te se vrlo često, a ponajviše u zemljama poput naše mogu iščitati kao svojevrsno guranje u da ne velimo što. Da, nažalost nedostaje nam dosta kulture. Uglavnom ako i želimo poklanjati prvo se moramo upoznati s politikom, odnosno kulturom poklanja te tvrtke ili države u kojoj se nalazimo. Moramo dosta detaljno istražiti materiju. Neke tvrtke jednostavno zabranjuju da njihovi zaposlenici primaju poklone od partnera, kolega ili klijenata, jer bi time prekršili određena etičke smjernice koje njeguje ta tvrtka. Uglavnom ako se odlučimo za poslovni poklon neka bude jednostavan, razumne cijene i neka ne bude previše osobne naravi. Recimo etui za spremanje poslovnih kartica ili savršeni kalkulator, odličan su izbor.

Za osobe koje nam nisu bliske ili ih ne poznajemo

Recimo da idete na Božićnu proslavu u kuću svoje rodbine i nađete se u situaciji da iz nekog razloga kupujete poklon za novog dečka vaše nećakinje, a kojeg još niste ni upoznali. Dosta nezgodna situacija i vrlo je izgledno da ni vi, ni on, ni nećakinja ne očekuju neki poklon osobnije naravi jer vama je ta osoba još uvijek stranac. Stoga ili pitajte nećakinju za ideje ili se jednostavno u tom slučaju odlučite za poklon karticu. Nije najzgodnije, ali je svakako najsigurnije i najpraktičnije.

Za domaćine

Za domaćine kod kojih smo na druženju ili nekoj zabavi, večeri najbolji pokloni su oni tematske naravi kao što je vino, razna pića, nekakvi vaš doprinos jelu je uvijek dobrodošao (ispecite vaš omiljeni kolač kojeg samo vi radite) ili jednostavno razmišljajte unaprijed pa ih iznenadite s nečim za doručak sljedećeg jutra kad će biti umorni i oporavljati se od prethodne večeri.

Za djecu

Iako je kupovna poklona za djecu svojevrsni užitak i nerijetko je zabavni proces imajte na umu da se prije odlaska u dućan posavjetujete s roditeljima. Iako će djeca obožavati vaš poklon roditelji su ti koji će možda izludjeti od tog poklona ili će im isti prouzročiti određene neželjene situacije. Svakako budite oprezni pri kupovini slatkiša, glasnih igračaka, replika raznog oružja i bilo čega digitalnog.