Medalje za Olimpijske igre u Japanu 2020. godine proizvoditi će se iz elektroničkog otpada

Iako su Olimpijske igre u Riu tek završile članke sportskih novina će polako ali redovito početi puniti vijesti o slijedećim Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju. Niti smo sportske novine niti ćemo pratiti događanja na portalu, ali slijedeća vijest nam je zapela za oko, jer eto, svjesni smo što radimo našoj planeti.

Ono što je očito dobra odluka Japanaca je da će sa OI pokušati prikazati svijetu da kao vrsta moramo biti obzirniji prema jedinom domu kojeg imamo te će se organizacijski okrenuti prema samo održivosti koliko je to god moguće.

Kako donosi japanski Nikkei, koji je svojevrsni urbani rudnik u kojem se nalaze milijuni neispravnih i iskorištenih elektronički uređaja, Japan ima više nego dovoljno stare elektronike za recikliranje plemenitih materijala, a iz kojih planiraju proizvesti sve medalje za nadolazeće olimpijske u para olimpijske igre.

Inače Japan godišnje reciklira daleko više potrebnih plemenitih metala, a većina tog materijala se ponovno koristi u proizvodnji daljnje elektronike.

Olimpijski komitet planira organizirati sustav i akciju sakupljanja starih elektroničkih uređaja, a kako bi i ostalom stanovništvu omogućili da na ovaj način sudjeluju u Olimpijskim igrama.

Što pak se brojaka tiče, spomenimo da je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine za medalje utrošeno 9,6 kilograma zlata, 1 210 kilograma srebra te 700 kilograma bakra (koji je glavni element bronce). S druge strane Japan ja 2014. godine reciklirao 143 kilograma zlata, 1 566 kilograma srebra i 1 112 tona bakra. Više nego dovoljno.