Kuhano vino. Vrlo se često pojam kuhanog vina odnosio na situaciju kad smo imali neko loše, kiselo vino, pa smo ga malo začinili šećerom, cimetom i klinčićem, ubacili u njega vodu, skuhali i imalo koliko toliko dobar napitak.
Da budem iskren rijetko gdje i rijetko kad sam uživao u finom i kvalitetnom kuhano vino. Razlog tome je što je mnogima šteta trošit kvalitetno vino. Da, bedastoća. A mnogim je ugostiteljima jeftinije staviti malo više vode i šećera, a manje vina, i to jeftinog vina.
Iako sam odnedavno veliki toddy fan, kuhano vino me je oduvijek privlačilo, ali upravo zbog toga što mnogi kuhaju loša i jeftina vina, taj sam napitak izbacio iz upotrebe jer srećom imam osjetljiv želudac koji baš ne reagira najbolje kad u njega unosim namirnice loše pa i sumnjive kvalitete.
Stoga za sebe, za obitelj i za prijatelje ovog ću božića uz toddy s Jaeggermaisterom ili domaćim orehovcem ponuditi i kuhano vino.
Sastojci za kuhano vino
- 2,5 šalice jabukovače (oko 6 dl)
- 1 flaša crvenog vina (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Malbec)
- 3 jušne žlice meda
- 2 štapića cimeta
- kora jedne naranče (oguljena)
- sok jedne naranće
- klinčić
- muškatni orašćić
- zvjezdasti anis
- smrznute trešnje ili višnje
Priprema
- Umiješamo jabukovaču, vino, med i začine u malo veći lonac
- Dodamo koru naranče, sok naranče i stavimo sve na laganu vatru
- 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje “pasteriziramo” naše kuhano vino (nije nužno vrijenje)
- Nakon 15 minuta ugasimo vatru i ostavimo vino hladiti (hladimo do temperature ugodne za konzumiranje)
- Poslužimo obavezno uz krišku naranče, cimetovu koricu i trešnje (zbog dekoracije, ali i naglasak voćnih nota)
Naranča, cimet i trešnja (višnje) savršeno će dignuti voćnu notu te će usprkos što se poslužuje topli ovaj napitak biti i osvježavajući.
Za kuhano vino nije nužno da zavrije. U ovoj kombinaciji stavimo ga grijati na laganoj vatri, idealno bi bilo staviti ga na indukcijsku ploču i 15-ak minuta “pasterizirati” na oko 70 stupnjeva. Isto tako, ako želimo fino i kvalitetno kuhano vino nikako ne koristimo loša i jeftina vina, kuhanjem to vino neće postati ukusnije i ugodnije.