Savršeni i provjereni recept kako pripremiti kuhano vino

Kuhano vino. Vrlo se često pojam kuhanog vina odnosio na situaciju kad smo imali neko loše, kiselo vino, pa smo ga malo začinili šećerom, cimetom i klinčićem, ubacili u njega vodu, skuhali i imalo koliko toliko dobar napitak.

Da budem iskren rijetko gdje i rijetko kad sam uživao u finom i kvalitetnom kuhano vino. Razlog tome je što je mnogima šteta trošit kvalitetno vino. Da, bedastoća. A mnogim je ugostiteljima jeftinije staviti malo više vode i šećera, a manje vina, i to jeftinog vina.

Iako sam odnedavno veliki toddy fan, kuhano vino me je oduvijek privlačilo, ali upravo zbog toga što mnogi kuhaju loša i jeftina vina, taj sam napitak izbacio iz upotrebe jer srećom imam osjetljiv želudac koji baš ne reagira najbolje kad u njega unosim namirnice loše pa i sumnjive kvalitete.

Stoga za sebe, za obitelj i za prijatelje ovog ću božića uz toddy s Jaeggermaisterom ili domaćim orehovcem ponuditi i kuhano vino.

Sastojci za kuhano vino

  • 2,5 šalice jabukovače (oko 6 dl)
  • 1 flaša crvenog vina (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Malbec)
  • 3 jušne žlice meda
  • 2 štapića cimeta
  • kora jedne naranče (oguljena)
  • sok jedne naranće
  • klinčić
  • muškatni orašćić
  • zvjezdasti anis
  • smrznute trešnje ili višnje

Priprema

  1. Umiješamo jabukovaču, vino, med i začine u malo veći lonac
  2. Dodamo koru naranče, sok naranče i stavimo sve na laganu vatru
  3. 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje “pasteriziramo” naše kuhano vino (nije nužno vrijenje)
  4. Nakon 15 minuta ugasimo vatru i ostavimo vino hladiti (hladimo do temperature ugodne za konzumiranje)
  5. Poslužimo obavezno uz krišku naranče, cimetovu koricu i trešnje (zbog dekoracije, ali i naglasak voćnih nota)

Naranča, cimet i trešnja (višnje) savršeno će dignuti voćnu notu te će usprkos što se poslužuje topli ovaj napitak biti i osvježavajući.

Za kuhano vino nije nužno da zavrije. U ovoj kombinaciji stavimo ga grijati na laganoj vatri, idealno bi bilo staviti ga na indukcijsku ploču i 15-ak minuta “pasterizirati” na oko 70 stupnjeva. Isto tako, ako želimo fino i kvalitetno kuhano vino nikako ne koristimo loša i jeftina vina, kuhanjem to vino neće postati ukusnije i ugodnije.