HOT TODDY Zimsko toplo piće koje može izliječiti svakog gospodina

Hot Toddy je zimski koktel koji će poslužiti svakome i u svakoj prilici. Univerzalan je, a toliko različit i jednostavan da sam se upitao - a zašto ga dosad nisam redovito pripremao?

David Wondrich autor knjige o povijesti koktela Imbibe! za kokteč Hot Toddy kaže: On je jednostavan poput tronošca. Ako mu oduzmeš jednu nogu, nikako neće stajati, a kad ga postaviš ispravno može izdržati cijeli svijet. Isto vrijedi i za Hot Toddy.

Ovaj koktel je u suštini mješavina alkoholnog pića, tople vode, sladila (i korice limuna po ukusu). I to je sve. No, ako oduzmemo samo jedan sastojaka nismo dobili ni sličnu stvar.

Univerzalan je zbog svojih sastojaka, a opet različitih jer izbor alkoholnog pića i sladila je isključivo na vama.

Bitni su omjeri sastojaka, a opet i oni ovise o vašim preferencijama i ukusu. Moja kratka povijest istraživanja i konzumiranja se svodi na Hot Toddy s viskijem, slovačkom borovičkom i naravno domaćom rakijom. Izbor jakog alkoholnog pića je na vama, uvijek je najbolje vaše omiljeno. Sladilo isto tako, može biti šećer, med, ili neki slatki liker. Mogućnosti su svakojake.

Moj osobni izbor je viski i to u omjerima dvije mjerica viskija, pola mjerice sladila (med), 3 mjerice vruće vode i malo korice limuna.

Pri tom imam na umu da nikad nije previše vode, ponajviše ako Hot Toddy trebam za jutarnje liječenje umornog srca. Kod vode naravno treba pripaziti da je dovoljna topla, odnosno vruća ili šalicu, čašu u kojoj pripremam koktel malo ugrijem vodom da je hladno alkoholno piće ne bi previše rashladilo, jer Hot Toddy mora biti vruć, a ne mlaki ili hladan.

Zar Hot Toddy doista lijeći sve?

I da i ne. Znam osobno mnogo priča, svjedočanstava ljudi koji svako jutro popiju neko alkoholno piće da im daje energije za dalje. Pisali smo i o tome da jedna čašica viskija dnevno vraća mladost u nas.

Ako ste prehlađeni, ako ste loše volje, ako vas boli nešto, Hot Toddy može samo pomoći. Možda neće efektivno uništiti one bakterije i viruse koji su nas bacili u krevet, ali će nas svakako opustiti i smanjiti bol. A kad smo bolje volje, kad smo sretniji i optimističniji onda ćemo brže i ozdraviti.

Hot Toddy je odlična pomoć i pri depresiji, lošem raspoloženju. Ja sam se recimo jutros probudio malo onako – meh.  I prije kavice sam odlučio pripremiti Hot Toddy za bolji start dana. I evo me, više nisam meh.