Patek Philippe kreirao najskuplji i najkompliciraniji sat

Samo 2,5 milijuna dolara cijena je sata kojeg izradio Patek Philippe. No, koliko god ova cijena zvučala suludo čak i za jedan luksuzan sat, iza nje se krije gotovo u potpunosti ručni rad i nevjerojatno kompleksna izrada.

Najkompleksniji sat ikad

Tako barem kažu. Za svoju 175. obljetnicu, švicarski urar koji izrađuje luksuzne satove Patek Philippe, izradio je posebnu, ograničenu kolekciju pod nazivom The Grandmaster Chime. Kad pogledate video bit će vam sve jasno. Za početak, reći ćemo samo da se satovi sastoje od dva brojčanika i čak 214 dijelova. Sat je promjera 47,7 milimetara i sastoji se od 1366 pojedinačnih komponenti. Na osmišljanje i razvoj sustava pokretanja sata utrošeno je čak osam godina i sto tisuća radnih sati.

U Patek Philippe nazvali su ovaj sat inteligentnim obzirom na mogućnosti poput kompliciranog, mehaničkog dijela koji omogućuje da se otkucaju sata drukčije čuju u određenim intervalima. Jednostavnije podešenje podrazumijeva različit ton otkucaja na puni sat i četvrtine, a moguće je i podešenje da se različit ton čuje i za svaku pojedinu minutu. U povijesti ovo je bilo rješenje za prilagodbu satova slabovidnim osobama, danas je remek-djelo precizne mehanike koje svaki kolekcionar iznimno cijeni. Sat sadrži još i “vječni” kalendar, kao i druge vremenske zone, te dvije deluxe mogućnosti – akustični alarm i funkciju postavljanja alarma na točno određen datum.

Proizvedeno je samo sedam satova

Ovo je prvi sat s dva lica koji je prezentirao Patek Philippe, što doslovno znači da ga možete okretati, te nositi i prednju, i stražnju stranu na ruci. Jedna strana prikazuje točno vrijeme, dok druga strana prikazuje kalendar. Mogućnost jednostavnog i laganog okretanja sata, razvijana je čak četiri godine. Proizvedeno je samo sedam satova od kojih je jedan izložen u muzeju u Ženevi. Preostalih šest stavljeno je na raspolaganju za kupnju, međutim nije dovoljno samo imati 2,5 milijuna dolara na računu. Kupce će intervjuirati Thierry Stern, predsjednik tvrtke Patek Philippe, kako bi se uvjerio da su zaista ljubitelji satova i da će u ovom posebnom komadu uživati još godinama.

Zaslužuje li ovaj komad ovako visoku cijenu procijenite sami, ali morate priznati da izgleda zaista jako dobro.