KUPNJA SATA Kupujem svoj prvi ručni sat, na što trebam obratiti pažnju?

Ručne satove nosio sam prije nego sam nabavio prvi mobitel. Bilo su ti mlađa vremena u mom životu. U ono vrijeme sat mi je trebao biti čisto funkcionalne naravi. Sjećam se da sam nosio Seiko, neki Timex i bilo je tu još nekoliko jeftinijih ručnih satova.

No, danas, odnosno jučer odlučio sam nabaviti ručni sat. Recimo da je to prvi moj ručni sat u ovom segmentu života i još uvijek ne znam hoće li se pojaviti nekakav veći interes, možda želja za malim kolekcionarstvom. Nikad se ne zna. Kupujem ga radi sebe i u skladu trenutnih mogućnosti.

Ručni sat ne samo da znatno dodaje stilu, već komotno može definirati određeni stil ili čak biti i okosnica stila kojeg želite, odnosno kojeg želim izgraditi.

Uglavnom ulazim u taj dio svijeta pun pitanja, želje za znanjem te si na samom početku rješavam inicijalne korake prilikom kupnje. A prvi od tih koraka je na što sve trebam paziti prilikom kupnje prvog ručnog sata.

1. Držati se narukvice

Koža je nekako za elegantnije situacije i još uvijek sam u fazi da mi je kožni remen lagana nepoznanica. Kod kupnje prvog sat savjetuje se držati metalne narukvice. Bijelo zlati ili nehrđajući čelik među najraširenijim su materijalima.

2. Jednostavni detalji

Sat ću nositi veći dio dana, nosit ću ga u svim prilikama, dakle mora biti vizualno i stilski postojan. To znači ili obični sat bez funkcija kronografa, znači sat koji prikazuje samo vrijeme i datum ili skroz jednostavna i minimalistička izvedba nekog kronografa.

3. Sat mora pristajati

Mnogi nose satove koji su preopušteni, pre labavi, to je ujedno i način kako da i najluksuzniji sat izgleda jeftino na ruci. Sat mora biti elegantan i dio stila, stoga treba pristajati ruci, ne previše stegnut, a nikako ne i premalo. Najbolje je da vam na licu mjesta urar idealno posloži duljinu narukvice.

4. Pronaći sat koji mi najviše odgovara

Ne tražiti nešto xxx jer je nešto yyy. Sat mora biti osobni izbor. Neka obavezno ide unutar inicijalnog zacrtanog budžeta koji nikako ne smije biti preveliki, kažu 1 000 dolara, ali za naše podneblje dovoljno je i 1 000 kuna, što je ujedno i neki moj limit. Ovo je ipak prva kupovina i trebamo biti apsolutno sigurni u sebe te da li to uopće dio nas, prije nego iskrcamo brdo love za neki skupi sat.