Ne baš iznenađujuči razlozi zbog kojih žene varaju muškarce (i obrnuto)

Prije nego se uputite u čitanje slijedećih 8 razloga/savjeta/skrivenih poruka/to-do stavaka jedna napomena – sve ono što piše u slijedećim redovima primjenljivo je na oba partnera, izvrtilo se na pregršt portala, 5 razloga, 3 razloga, 8 razloga. Ovdje se ponavljamo i stavljamo u mušku perspektivu, dakle što vi kao gentleman morate i možete poduzeti da eliminirate te ionako populističke razloge, a da ne budemo samo još jedan lifestyle članak koji donosi pet spektakularnih razlog za održavanje veze sretnom i dugotrajnom.

Današnje veze i brakovi često su upravo suprotni onim uvriježenim stereotipima za brak – muškarac radi, žena kuha, muškarac donosi novac u kuću, ženu mu pere i slično. U našem gentlemanskom žargonu to bi bilo – muškarac uživa u svom naslonjaču slušajući pucketanje vatrice u kaminu i uživajući čašicu omiljenog viskija, a supruga ima sjedalicu sa prijateljicama u susjednoj sobi.

No, dobro znamo da gentleman, osim što je uglađen, tolerantan i postojan, najviše od svega poštuje i cijeni svoju životnu odabranicu. Kad malo bolje razmislim ovaj populizam od članka i nije baš naletio neko idealno mjesto za pronalaženje čitatelja, ali opet ima nas muškaraca koji volimo biti gentlemani, ali onda i samo onda kada to nama odgovara. A to nije pravi smisao gentlemenstva.

Jest da u suživotu dvoje partnera postoji određena podjela, posla, odgovornosti i zadataka u kući, ali uvijek će muške poslove obavljati muškarci, a ženske žene. Bez obzira koji god to bili muški ili ženski poslovi. Tako je, ionako sam osobno sam sebi primjer koji opovrgava taj trend.

Recimo jedna anegdota koju si volim ponavljati svaki puta kada budem pomalo isfrustriran pretjeranim javnim iznošenjima teze o ravnopravnosti spolova, koja je danas prilično popularna je situacija iz mog života kad sam bio klinac, kada sam živio na selu i dolazio već onda kod bake i djeda na “upijanje” pravog seoskog života.

Priče ide ovako nekako – Baka i djeda su živjeli na selu. Živio sam i ja na selu do svoje punoljetnosti kada sam polako lagodan i bezbrižan seoski život mijenjao urbanim gradskim životom.

Baka i djeda su imali domaće životinje koje su hranili i uzgajali, a kako bi naravno, prehranili sebe. Jer nekad na selu nije bilo mesnica, dućana, a ni tih običaja kupovine gotove hrane. Jelo si ono što si proizveo. Bila je to zdrava, organska, prirodna hrana.

No, tu je hranu trebalo i održavati, uzgajati. Pa je tako primjerice svako jutro i večer trebalo hraniti svinje. Baka i djeda su imali nekih 10 svinja, onako za sebe i obitelj. Možda nešto i za prodati susjedima. Kod hranjenja svinja sve se svodi na fizički rad u ne baš ugodnim uvjetima. No, baka i djeda rame uz rame ravnopravno su nosili hranu svinjama, čistili izmet za njima, stavljali im friške vode, slame i sve što ide uz to. Svakog jutra i svake večeri.

Zajedno su išli na polje, zajedno su radili u polju rame uz rame. Jedino ja razlika bila što bi djeda, kao muška ruka, bio zadužen za vožnju traktora i transport mehanizacije, a baka bi bila na nešto delikatnijim mjestima – u kuhinji.

On kad bi došao u kuhinju, sjeo bi za stol i očekivao da je ručak gotov i da se ide jesti. Ako nije bio, sjeo bi i i pričekao. Bez napetosti, bez svađe. S druge strane kada bi išli negdje traktorom baka bi sjela i čekala djeda da pokači svu mehanizaciju, i da je odvede, a kao pravi gentleman, na polje gdje su zajedno okopavali kukuruz, krumpir.

Ja sam živio i odrastao u tom okruženju, nažalost baka i djeda su sada pokojni, ali u meni je ostao i uvijek će ostati taj osjećaj pune ravnopravnosti, tolerantnosti prema pripadnicama drugo spola, rase, vjere, seksualnog opredjeljenja.

Borbe i aktivisti raznih pokreta za ravnopravnosti prvenstveno spolova, strani su mi, jer u mom životu, mojoj glavi, supruga i ja smo ravnopravni. Ja kuham više jer bolje kuham, ja ne slažem veš jer sam prirodni antitalent za složiti najobičniju majicu, ja usisavam ona obriše pod, slijedeći puta ona usisava, ja obrišem pod. Ona očisti WC ja skupljam prašinu, slijedeći puta je obrnuto. Uglavnom, mogu srećom doći do zaključka da sam po tom pitanju stranac, doista mi je teško odrediti što je muški posao, a što ženski u našem kućanstvu.

Kad prijatelji i rodbina dolaze na večeru, druženje, ona sjedi s njima i zabavlja ih, ja sam u kuhinji. Tako da u mom životu spremanje pizze i koktela za društvo je muški posao.

No idemo mi dalje, jedna digresija na one koji bi možda slijedeće odlomke mogli smatrati seksističkim, a to je da je članak je izvorno pisan “iz ženke ruke” na portalu Divorcedmoms.com, te smo ga preradili da bude u duhu našeg “muškog” bloga.

Nedostatak pažnje i intime

Svaki muškarac i gospodin zna da ženi treba pažnja, da joj treba intima, fizički dodir, uglavnom mnogo mentalne i emotivne pažnje. Mi muškarci ipak nismo tako građeni, bez obzira na moje gornje riječi, vrlo često se držimo fakata i logike, no kod žena toga baš i nema u izobilju.

Primjer: Na koliko da stavim pećnicu za ovo? Ja odgovaram – na 200 stupnjeva i stavi 15 minuta. Nakon nešto vremena osjetim miris do ureda i radnog stola. Dolazim u kuhinju. Temperatura je negdje između 180 i 190, a odbrojavanje nije postavljeno. Znači dvije egzaktne činjenice, stavke, dva tražena fakta nisu ispoštovana. Naravno, to nije izolirani slučaj.

Vratimo se pažnji i intimi i sagledajmo to realno, bez ikakvog seksizma, šovinizma, feminizma i uključivanja ikakvih pokreta za ravnopravnosti spolova – doista treba skoro na dnevnoj bazi ponavljati jedno te isto, što nas ponekad i s razlogom frustrira.

– Živimo zajedno, jedemo zajedno, spavamo zajedno, izlazimo zajedno, zar ti to nije dovoljan odgovor? Izgleda da nije, uz sve to treba još dodatne emotivne pažnje, dodatnih dodira, razgovora kako bi se pronašla ravnoteža, ideal u održavanju veze, braka.

Žene su tolerantnije od nas, barem što se tiče emocija, tako da kad i s vremenom pažnja i intima postaju rjeđi, tolerirati će, no imajmo na umu da sve ima svojih granica, pa tako i nedostatak pažnje i intime.

I kad granice budu prijeđene, žene će težiti svojevrsnoj emotivnoj vezi, koja ne mora biti čak ni fizička ni seksualna veza s drugom osobom. Već emotivna. Obično su to prijatelji. Što doista i jesu. Mnogi će muškarci biti izuzetno ljubomorni na njezinoga prijatelja muškog roda i sve će se svesti na to spava li ili ne s njim i kad saznaju da ne spava, da su samo prijatelji, mirne duše žive dalje, uvjereni da je sve super. No, ipak zapitajte se malo, da li smo joj emotivno dostupni?

Osveta

Kad vas partnerica ili partner prevare s drugom osobom, osjećate se, najblaže rečeno, loše. Dakle, povrijeđeno, ljutito, tužno, razdražljivo, generalno djeluje nepovoljno na vaš ego. Stoga jedino što vi ili vaša odabranica trijezveno u tom trenutku razmišljate je da vratite istom mjerom – prijevarom. Ona je mene, sad ću ja nju pa da vidi kako je to.

To ne samo da nije gentlemanski, to je loše, to je onako na prvu, emotivan potez zbog koje ćemo kasnije požaliti i izgorjeti.

To na kraju krajeva nikad nije rješenje kojim ćete riješiti probleme u vašoj vezi. Koliko god teško, pokušajte otkriti razloge prevare. Možda je sve u točki 1, možda ste vi ti koji ste zatvorili osjećaje, pažnju i intimu samo za sebe. Zvučiti će čudno, ali možda ste je vi bacili u naručje drugog muškarca, koji je umjesto vas bio pravi gentleman za nju.

Loš seks

Mnogi će reći da je bitan, ali većina će se složiti da loš seks nije toliko važan razlog za prijevaru. Osim toga što je loš, a što dobar seks?

Ali opet svi imaju svoje potrebe, muškarci, žene i ako ih ne upražnjavaju, na njima zadovoljavajući način, onda to može dovesti upravo do prevare. Stoga prije nego dođe do toga, razgovarajte, pokušajte zajedno doći do rješenja, prakticirajte nešto novo, uvedite igrice, začine, svašta. Ako baš ništa ne prolazi, postoje razne terapije i ljudi od povjerenja i znanja koji vam mogu pomoći. Nekome je takozvani “na brzaka” od pola minute najbolji seks s partnerom.

Fizički izgled

Muškarci padaju na velike grudi, na velike stražnjice, noge, uglavnom vizualna smo bića za razliku od žena koje prvo i prije svega provjeravaju sa svojim emocijama. Koliki god gentleman bili, kad kraj nas prošeće recimo Serena Gomez, nema tog muškarca kojem neće proraditi estradiol (tzv. hormon seksa).

No, nisu žene tolika nevinašca, i dobro su svjesne način na koji mi funkcioniramo. Znaju one da nakon što dosegnu idealnu tjelesnu liniju, ili odrade neku plastičnu operaciju da time dobivaju više muške pažnje sa svih strana.

Time raste njihovo samopouzdanje, što je odlično u vezi, ali i tendencija prevari, isprobavanju nečeg novog. Stoga razmislite o tome prije nego zajedno donesete tu odluku. Ukoliko pak je ta odluka samo s njezine strane, a vama ionako nebitno, čak se protivite tome, vrijeme je da malo preispitate temelje vaše veze, braka.

Financijska neovisnost

Kao i većina ovih razloga tako se i financijska ovisnost može primijeniti na pripadnike oba spola. Osobe koje su financijski ovisne o svom partneru teže da će ga prevariti s drugom osobom.

Financijska neovisnost daje određenu slobodu, a s tom slobodom polako i iščezava ona intimna odgovornost i lojalnost prema partneru. Ponajviše kod osoba koje nisu odgajane u tom duhu, što je danas možda malo i prečesti slučaj.

Stoga ukoliko je u vezi dvoje financijski neovisnih osoba, onda je svakako bitno dodatno raditi na ostalim elementima veze kako bi ona bila dugotrajna i sretna. Vjerojatno se radi o dvoje odraslih, intelektualno zrelih osoba koje je svoju vezu dovelo na jedan viši nivo.

Tako da, ako se nađete s jedne strane ove veze, budite podrška i potpora svojoj partnerici da dođe do svoje financijske neovisnosti. Ako ste vrijedni nje i njezine pažnje, onda je to samo level up vaše veze.

Nedostatak samopouzdanja

Ukoliko jedan od partnera život provodi sa svojim idealnim (možda i idealiziranim) partnerom onda se može dogoditi da će njegovo/njezino samopouzdanje biti narušeno upravo iz razloga jer se ne osjeća dovoljno dobrim/dobrom za nju/njega. Taj osjećaj se često prenosi na drugog partnera, odnosno nesvjesno se mu nameću takva razmišljanja (Nisam dovoljno dobra/dobar za tebe), te partner sa problemom samopouzdanja nikad neće biti sto posto siguran i uvjeren da vas on/ona doista voli i to bezuvjetno. Tu je vrijeme za čitanje knjiga o samopouzdanju. Nadam se da nije previše zbunjujuće.

Premalo poštovanja

U vezi ili braku ženska osoba na neki način želi zadovoljiti svog partnera, bez obzira da li se radi o kuhanju romantične večere, kupnji seksi donjeg rublja, ili samo pažljivo slušanje vaših problema. Za uzvrat ona očekuje ili hvala ili volim te ili molim te, te slične riječi kojima dajete do znanja da je cijenite i volite. Što se dogodi kad joj prestanete to govoriti? Kada joj ne kupite poklon za rođendan, blagdane? Možda će joj netko drugi izraziti sve ono što ona traži od vas.

No, kod gentlemana ova točka ne postoji. On je prepun poštovanja.

Dosada

Isti obrasci iz dana u dan. Ista odjeća, isti izlasci isti seks. Sve isto. Sve dosadno. Stoga vrijeme je da promijenite te dosadne navike i monotone obrasce. Jednom umjesto dolaska s posla i “Što ima za večeru?” donesite večeru sa sobom ili još bolje, bez uopće da skinete kaput, otmete je i odvedete na večeru. Budite ponekad impulzivni i nepromišljeni.

Ne govorim da počnete živjeti ekstremnim životom, skakati padobranom, igrati paintball ili se baviti istraživanjem aktivnih vulkana, ali male sitne promjene koje uvedete u svakodnevicu mogu biti jednake skokovima padobranom. Osim toga skakanje padobranom je jedan sebičan sport u kojem uživate vi i samo vi za sebe. A to nije gentlemanski, jel? :)

Vjerujem da to sve znate, da ovdje nije ništa novo. Ovo neka vam je samo podsjetnik ili obična to-do lista koja vam može pomoći da opet oživite vašu vezu, naravno ukoliko je to potrebno. Ako pak tražite još neke razloge, korake, savjete o održavanju vaše veze savjetujem da posjetite neki od mnoštva blogova i portal koji se bave upravo tom temom.