Kava je prije nego je postala popularni napitak konzumirana kao hrana

Stari su pastiri iz Afrike kavu fermentirali te bi dobivenu smjesu pomiješali u takozvane energetske kuglice.

Prvi poznati tragovi konzumiranja kave datiraju negdje iz 1000. godine nove ere. Kavu su otkrila plemena Istočne Afrike kada su na ispaše vodili ovce. Ovce bi se najele, tada ljudima nepoznatih, bobica kave te bi, kako su pričali, bile vrlo živahne, skakale bi i plesale od viška energije.

Pastirima je to bilo interesantno te su uvidjevši da se konzumiranjem tih bobica ovce nisu otrovale i sami probali konzumirati bobice kave tako da bi ih kao takve žvakali i jeli, što pak je vrlo vjerojatno bilo jedno neugodno iskustvo pošto je sirova kava iznimno trpka i gorka.

Konzumirajući takve sirove bobice kave ustanovili su da imaju viška energije te da mogu jako dugo izdržati bez da se umaraju ili spavaju te su osmislili prve takozvane energetske pločice, točnije kuglice.

Kuglice su se proizvodile tako da bi ta zrnca pomoću hladne vodene fermentacije pretvarali u svojevrsnu smjesu koji bi oblikovali u kuglice i jeli. Smjesa svakako nije bilo nimalo ukusna, ali opet bolja od žvakanja sirovih zrna kave. S vremenom bi tu smjesu fermentiranih zrnaca pomiješali sa životinjskom masti.

Kasnije se kava kao takva proširila na Arapski poluotok, konkretno do Jemena, a gdje se ista u ono vrijeme najviše proizvodila i konzumirala te je nakon dosta eksperimentiranja lokalnog stanovništva, ali i raznih putnika, odnosno misionara koju su također kavu konzumirali kako bi cijele noći mogli moliti, napravljen i prvi topli napitak od kave što pak je bila preteča današnjoj kavi kakvu znamo i svakodnevno uživamo u njoj.

Sve što trebate znati o kavi