Modni hir, trend i klasika – koje su razlike između ova tri pojma

Danas u svijetu mode, kad ste stilovi i trendovi mijenjanju iz sezone u sezonu doista je teško ostati u nekoj bezvremenskoj klasici, jer upravo trendovi su ti koji se usude dirati u klasiku, modificirati je i stvarati nove prolazne stilove. Fadovi pak čak ni ne diraju klasiku, ne diraju ni trendove, već su prolazni hirovi koji ponekad traje svega mjesec dana..

Džentlmen mora znati razliku i mora znati kad je nešto prilazni modni hir odnosno fad, kaj je nešto modificirana klasika koje će se održati u trendu godinu-dvije, a kad je nešto prava klasika koje na poznaje jedinicu, odnosno koncept vremena.

Fad (hir, nešto kratkotrajno)

Najjednostavnija kategorizacija nečega što je fad je – nešto kratkotrajno. Fad je nešto što traje kraće od trenda, nerijetko fad doživi čak i cijelu sezonu, s druge strane ponekad ne traje ni duže od mjesec dana. Fadovi se vrlo često pojavljuju kao svojevrsni kratkotrajni hirovi u modnoj industriji, nešto što traje mjesec dva i nakon toga vjerojatno zauvijek bude zaboravljeno. Fad će se vrlo vjerojatno u nekom kratkom vremenskom razdoblju prihvatiti i zadržati u nešto većoj populaciji, ali će isto tako relativno brzo i nestati. Fadovi blijede, vrlo brzo i vrlo efikasno. Stoga praćenje fadova, hirova, odnosno modnih hirova može biti zabavno, ali nikako nije preporučljivo, ali niti vrijedno investiranja u to.

Trend

Osnovna razlika između trenda i fada je što trend, iako relativno kratkog vijeka ako ga uspoređujemo s klasikom, traje znatno dulje od fada. Trend može potrajati godinama, a ponekad i desetljećima, stoga se kod trenda javlja još jedna prednost odnosno razlika od fada u tome što trend ima potencijala biti dugoročniji influencer na tržištu. Trendovi vrlo često mogu predstavljati modificirane klasike. Primjerice boje tipa narančasta, plava koje su bile u trendu 2014. godine, ili zelena koje je u trendu ove 2017. godine spadaju među klasične boje koje su prozvane trendovima za određeno razdoblje. Iako je trendove dosta teško pratiti najbolje ih se otkriva iskrenim odgovorom na sljedeće pitanje: Hoću li to nešto voljeti i nositi i za pet godina? Ako je odgovor da, onda već lagano koketiramo s klasikom.

Klasika

Klasika je nešto što je teško ignorirati ili nešto što je teško promaknuti. Klasiku okružuje neporeciv znak bezvremenosti. Kad recimo pričamo o nakitu klasika su dijamanti, biseri, drago kamenje u boji. Klasika je nešto što se prenosi iz koljena na koljena, bez obzira radi li se o nakitu, ručnom satu, odjeći, automobilu ili bilo kojem drugom znaku pažnje. Dok su fadovi i trendovi privremene pojave te striktno ovise o modi i smjerovima kojim se razvija moda, klasika je vječna. Klasika je neovisna. Klasika ne poznaje mjesece, godine, ali ni stoljeća, odnosno koncept vremena kao takvog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.