Modni hir, trend i klasika – koje su razlike između ova tri pojma

Danas u svijetu mode, kad ste stilovi i trendovi mijenjanju iz sezone u sezonu doista je teško ostati u nekoj bezvremenskoj klasici, jer upravo trendovi su ti koji se usude dirati u klasiku, modificirati je i stvarati nove prolazne stilove. Fadovi pak čak ni ne diraju klasiku, ne diraju ni trendove, već su prolazni hirovi koji ponekad traje svega mjesec dana..

Džentlmen mora znati razliku i mora znati kad je nešto prilazni modni hir odnosno fad, kaj je nešto modificirana klasika koje će se održati u trendu godinu-dvije, a kad je nešto prava klasika koje na poznaje jedinicu, odnosno koncept vremena.

Fad (hir, nešto kratkotrajno)

Najjednostavnija kategorizacija nečega što je fad je – nešto kratkotrajno. Fad je nešto što traje kraće od trenda, nerijetko fad doživi čak i cijelu sezonu, s druge strane ponekad ne traje ni duže od mjesec dana. Fadovi se vrlo često pojavljuju kao svojevrsni kratkotrajni hirovi u modnoj industriji, nešto što traje mjesec dva i nakon toga vjerojatno zauvijek bude zaboravljeno. Fad će se vrlo vjerojatno u nekom kratkom vremenskom razdoblju prihvatiti i zadržati u nešto većoj populaciji, ali će isto tako relativno brzo i nestati. Fadovi blijede, vrlo brzo i vrlo efikasno. Stoga praćenje fadova, hirova, odnosno modnih hirova može biti zabavno, ali nikako nije preporučljivo, ali niti vrijedno investiranja u to.

Trend

Osnovna razlika između trenda i fada je što trend, iako relativno kratkog vijeka ako ga uspoređujemo s klasikom, traje znatno dulje od fada. Trend može potrajati godinama, a ponekad i desetljećima, stoga se kod trenda javlja još jedna prednost odnosno razlika od fada u tome što trend ima potencijala biti dugoročniji influencer na tržištu. Trendovi vrlo često mogu predstavljati modificirane klasike. Primjerice boje tipa narančasta, plava koje su bile u trendu 2014. godine, ili zelena koje je u trendu ove 2017. godine spadaju među klasične boje koje su prozvane trendovima za određeno razdoblje. Iako je trendove dosta teško pratiti najbolje ih se otkriva iskrenim odgovorom na sljedeće pitanje: Hoću li to nešto voljeti i nositi i za pet godina? Ako je odgovor da, onda već lagano koketiramo s klasikom.


PREPORUČUJEMO:  Ovaj Cabernet Sauvignon, berba 2015., najskuplja je butelja na svijetu

Klasika

Klasika je nešto što je teško ignorirati ili nešto što je teško promaknuti. Klasiku okružuje neporeciv znak bezvremenosti. Kad recimo pričamo o nakitu klasika su dijamanti, biseri, drago kamenje u boji. Klasika je nešto što se prenosi iz koljena na koljena, bez obzira radi li se o nakitu, ručnom satu, odjeći, automobilu ili bilo kojem drugom znaku pažnje. Dok su fadovi i trendovi privremene pojave te striktno ovise o modi i smjerovima kojim se razvija moda, klasika je vječna. Klasika je neovisna. Klasika ne poznaje mjesece, godine, ali ni stoljeća, odnosno koncept vremena kao takvog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *