Ne znam je najpametnija izjava koju možete upotrijebiti u komunikaciji

Mnogima je izgovaranje rečenice “Ne znam” neprihvatljivo. Neki muškarci idu do te mjere da lažu, te da bez obzira što nešto ne znaju govore da znaju, a sve kako ne bi pali u nekakvu nepovoljnu situaciju, negativan kontekst pred očima suradnika, partnera, šefova. Drugim riječima osjećaju da su manje vrijedni ukoliko za nešto kažu da ne znaju.

Uvodna fotografija: Jacob Bøtter

Ja ne znam ili ne znam su snažne izjave

No, istina je sasvim nešto drugo, upravo izjava “Ne znam” ili “Ja ne znam” je ponekad nešto najpametnije i najsnažnije što možete izjaviti u danom trenutku.

Budite realni, nitko od nas nije toliko pametan i informirani da zna sve. S druge strane neki muškarci namjerno govore da nešto znaju, te si prepredeno kupe vrijeme i mjesto kako bi upravo to naučili – ispali kraljevi.

To možemo smatrati progresivnim razmišljanjem i pristupom, ali vrlo često se dogodi da si tu obvezu ne izvrše ili ukoliko su uporni rezultat je prilično stresna situacija oko izbjegavanja da ispadnu lažljivci.

Koji su stoga benefiti, prednosti kada smo iskreni i izjavimo da nešto ne znamo?

Gradimo povjerenje

Iako na prvi pogled izgleda da je najbolje graditi povjerenje ukoliko našeg sugovornika, partnera uvjerimo da znamo baš sve što njemu treba, puno je jači element kad kažemo da to ne znamo, ali ćemo istražiti, provjeriti i povratno se javiti. Bit povjerenja je iskrenost.

Izbjegavamo obećanja koja ne možemo realizirati

Ukoliko nismo sigurno da će rezultat nekog našeg rada biti onaj koji smo planirali, svakako ostalim sudionicima dajmo do znanja da nismo sigurni u rezultat, ali ćemo vidjeti što će ispast pa ćemo sukladno tome i dalje nastaviti. Dakle ostavimo otvorenog prostora za promjene, popravke, modifikacije.

Ukoliko pak smo tvrdoglavi i (neosnovano) sigurni u jedan rezultat, a ispadne drugi, e onda smo se zbog toga našli u prilično nezgodnoj poziciji.

Pokazujemo (unutarnju) snagu

Iako je muškarcu sasvim logično da ako zna baš svako područje življenja da onda djeluje snažno i uvjereno, istina govori da se rado o umjetnom gardu koji skriva jednu pomalo nesigurni individuu. S druge strane, snagu pokazujemo onda kad smo svjesni da ne moramo znati baš sve, ali i dalje prštimo talentom, sigurnošću u sebe i pameću.

Potičemo raspravu i kolaboraciju

Znamo da rad sa osobom koja misli da zna baš sve je mukotrpan i iritantan. Ako radimo u kolaboraciji onda je jedan od krucijalnih elemenata i komunikacija, razmjena vještina i znanja. Suradnici, partneri sigurno znaju nešto što će popuniti rupe u našem umnom planu i obrnuto. Kao tim smo jači, a ujedno time se dižemo i kao pojedinac.

Pokazujemo mudrost

Muškarci koji priznaju da su na određenom području ili temi slabi pokazuju visoku dozu samosvijesti i daju do znanja da su svjesni svojih nedostatak i rupa u planu i voljni su osloniti se na druge kako bi te nedostatke ispravili, a rupe popunili.

Jačamo naša druga mišljenja

Danas u vrijeme društvenih mreža i banalne komunikacije svi su stručnjaci za sve i svi imaju određeno mišljenje o svemu. Ukoliko smo osoba koja priznaje da nešto ne zna i da nema mišljenje o temi koju ne poznaje dovoljno dobro, vrlo često osnažujemo svoja druga mišljenja o temama koje nam nisu strane. Osobe koje znaju sve, koje imaju mišljenje o svemu vrlo često su osobe slabog dosega i snage mišljenja.

Stoga, uz ove stvari koje nećete raditi u 2016. godini imajte na umu i rečenicu “Je ne znam” ili samo “Ne znam” kao svakodnevni alat u komunikaciji, poslovnoj ili privatnoj. Naravno uz “ne znam” slijedi i zadatak “ali ću naučiti”.

Izvor