4 stvari koje moramo prestati raditi u 2016. godini

Bliži se kraj još jedne uspješne, nekima manje uspješne, a nekima i potpuno neuspješne godine. Naravno, lagali bi kad bi rekli da nam je i ova bila u potpunosti uspješna i da smo zadovoljni, ali opet s druge strane želimo da 2016. bude još bolja od 2015. i da se povodimo ono porukom koju sam sam dobio na nekoliko čestitaka, a glasi – Neka najgori dan u 2016. bude najbolji iz 2015.

To je praktički nemoguće, barem kod mene, ali svejedno hvala.

I što nam je činiti na prijelazu godina?

Napraviti godišnje obračune, završiti što se može, pospremiti sve dosadašnje u ladicu pod brojem 2015 i pripremiti ladicu pod brojem 2016?

Između ostalog da, ali vrijeme je i za takozvane novogodišnje rezolucije. Obećanja koja si dajemo, a koja vrlo vjerojatno nećemo ostvariti. Što si sve obećamo u 2016. godini? Što ćemo započeti kroz slijedećih par dana? Kako ćemo živjeti nakon 31. 12.?

Čvrsto si dajemo razna obećanja iz godine u godinu, zapisujemo ih u rokovnike, kalendare, graviramo na ploče i stavljamo na zid – toga se jednostavno moram držati ako želimo uspjeti.

Što se dogodi nakon 1. siječnja? Ništa. Tješimo se, trijeznimo. Praznik je i neradni dana. Slijedi prvi radni dan. Ali još smo pod dojmom slavlja, pričekamo da tjedan završi i onda krenemo ozbiljno. Kupujemo si dane, odgađamo si zadane obveze. Ne događa se ništa.

I tako iz godine u godinu. 

Stvari koje moramo prestati raditi u 2016. godini

Idemo stoga tu psihologiju obećanja i odgađanja obveza okrenuti malo naglavačke i zadati si nešto što nečemo, što ne smijemo činiti, a što smo činili dosad, što činimo upravo tima novogodišnjim rezolucijama. Dakle, jedan od koraka koji nećemo činiti su i ovakve novogodišnje rezolucije.

Stoga prestanimo čekati na pravi trenutak. Prestanimo čekati određeni dan, tjedan, lijepo vrijeme ili glas s neba. Pravi, idealni trenutak je onaj trenutak kad smo krenuli s određenom idejom.

Ne čekamo da nam se kalendar oslobodi od obveza, jer se neće. Ne čekamo da završimo određeni posao, jer ćemo započeti novi. Dakle ne čekamo već krećemo istog trenutka.

Osim čekanja idealnog trenutka česti kamen koji nas koči je i traženje odobrenja, vjetra u leđa od nekoga. Bez obzira što se radilo o osobi koja je prepuna iskustva i koju cijenimo. Ako već imamo ideju, ako smo je odradili u glavi te smo sigurni da je dobra i vrijedna za ulaganje vremena i novaca u nju onda je upravo sada najbolji trenutak za realiziranje te ideje.

Ako smo imalo normalne pameti vjerojatno ta ideja koju smo odradili u glavi nije toliko nerealna.

No, i mnoge u danom trenutku nerealne ideje budu realizirane. Mnoge ideje koje su doživjele negodovanje okoline, partnera, ljudi od povjerenja su uspješno realizirane.

Na kraju krajeva, pitajte se da li je vaša ideja i vaš projekt ovdje s razlogom da zadovolji ljude od kojih tražite afirmaciju?

Nadalje, ako imate tu ideju nemojte čekati da je istešete do savršenstva. To može potrajati mjesecima i onda ste opet u jami jer će netko biti brži od vas. Izbacite ideju van. Gradite je sa svima, javno. Ako se radi o blogu, postavite ga u stanje funkcionalnosti i pokrenite. Rastite, odrastajte, učite i razvijajte se zajedno sa čitateljima. To će cijeniti više od bilo čega.

Nas kraju krajeva ako vam je ideja dovedena do savršenstva i pokrenuta na čemu će te kasnije raditi? Zar nema prostora za daljnji rast? Razvoj? Nadogradnju?

Ne čekajte da skupite hrabrosti. Dakle, vaša muda će biti jednaka na početku i na kraju epohe u kojoj čekate famoznu hrabrost.

Hrabrost, snagu skupljate na način da radite upravo ono čega se bojite. Ako trebate poslati poruku na stotine email adresa vaših kontakata, onda sjednite i to učinite. Ne čekajte vikend ili drugi tjedan da skupite hrabrosti slanja poruka u kojima ljude upoznajete s vašom idejom, projektom.

U biti strah je ono što nas tjera naprijed.

Eto, kratko i jasno, umjesto zadavanja novogodišnjih rezolucija koje ionako nečemo izvršiti evo nečeg što ne smijemo ni započinjati:

  1. Ne čekamo više onaj pravi idealni trenutak – pravi trenutak je trenutak kad smo krenuli s realizacijom ideje, projekta
  2. Ne tražimo odobrenja drugih ljudi – ne radimo to zbog tih ljudi, radimo zbog sebe
  3. Ne čekamo da određenu ideju najprije razvijemo do savršenstva – pokrenemo je odmah, nesavršenu
  4. Ne čekamo hrabrost ili da nas netko ili nešto ohrabruje – skupljamo hrabrost čineći ono čega se bojimo

Imate li još prijedloga stvari koje moramo prestati raditi u 2016. godini, ostavite u komenatru.