LIJEPO, ALI… Knjižnica je stvarno prekrasna, ali zašto su printali knjige po stropu?

© Ossip van Duivenbode
U Kini je otvorena stvarno fenomenalna knjižnica s 1,2 milijuna pravih knjiga, ali se većina čuva u drugim prostorijama. Zato su u prekrasnoj dvorani, koja izvana izgleda poput velikog oka, do vrha zalijepili isprintane fotografije korica knjiga.

Nitko ne voli dok ga gledaju kada pokušava čitati knjigu, ali spremni smo napraviti iznimku ako to znači da ćemo obići ovu zapanjujuću novu knjižnicu u Kini, jer nevjerojatna građevina ima divovsku sferičnu dvoranu u sredini koja izvana izgleda poput divovskog oka.

Smještena u kineskoj kulturnoj četvrti Binhai u Tianjinu, knjižnica ima pet katova, a projektirala ju je nizozemska dizajnerska tvrtka MVRDV u suradnji s Institutom za planiranje i dizajn grada Tianjin (TUPDI).

© Ossip van Duivenbode

Prozvana je “Oko Binhaija”, obuhvaća 34.000 četvornih metara i može pohraniti do 1,2 milijuna knjiga. Izgradnja je trajala samo tri godine, a u prizemlju knjižnica su čitaonice, u središnjem dijelu se nalaze velike lounge dvorane i uredi, dok su prostori za sastanke i računalne te audio dvorane na vrhu.

Nismo sigurni koliko se još uopće isplati nešto opisivati, jer fotografije same građevine dovoljno govore o njezinoj zadivljujućoj arhitekturi.

Jedina zamjerka je što je većina futurističkih zidnih i stropnih polica zapravo “ilustrirana” kako bi izgledalo da je sve puno knjiga, ali u stvarnosti, većina hrbata koji se vide u dvorani su isprintane fotografije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.