LICITACIJA DJEVICA Gospodo, dobrodošli na kontroverzni sajam mladenki

Četiri puta godišnje oko 18.000 bugarskih Kalaidži Roma okupi se u Staroj Zagori na tradicionalnom 'sajmu mladenki' gdje mlade djevice paradiraju pred proscima koji licitiraju za njih. Kad se dogovori cijena, obitelj buduće mladneke je ta koja sav novac strpa u svoj džep.

Za sajam udavača mlade Romkinje oblače najbolju odjeću, namještaju frizure i provokativno se šminkaju ne bi li skrenule pažnju potencijalnih muževa. Oko njih kruže mladi muškarci, čije im obitelji na ovaj način žele naći što povoljnije udavače. Tako siromašne obitelji pokušavaju iz tog braka izvući i novčanu korist, a pomalo bizarni običaj održava se već desetljećima.

U ovoj manifestaciji sudjeluju mahom obitelji iz Stare Zagore, gdje živi oko 18.000 Roma. Oni su poznati kao Kalaidži i tradicionalno za život zarađuju skupljanjem bakra. Iako je ovo regija u kojoj ima puno siromašnih obitelji, upravo među Kalaidžima su najsiromašniji, pa na ovaj način pokušavaju ostvariti obostrano korisne bračne dogovore.

Sajam udavača, koji se održava četiri puta godišnje, prilika je za lokalne Rome da se sastanu i pretresu sve važne događaje, ali i da pokušaju djeci naći odgovarajuće partnere.

Budući da u ovoj zajednici vladaju izrazito konzervativni stavovi, dječaci i djevojčice rijetko kada imaju priliku provoditi vrijeme zajedno. Kalaidži, koji su mahom pravoslavci, nerijetko ispisuju svoje kćeri iz škola kada napune 15 godine ne bi li ih uklonili od iskušenja.

Zato su ovakve manifestacije rijetke prilike u kojima se dječaci i djevojčice mogu družiti, plesati i pričati. Sve počinje kao i svaki ples – sa skupinom dječaka i djevojčica, koji povremeno razmijene po koju riječ, ali uglavnom se samo stidljivo gledaju.

U pozadini stoje roditelji, spremni upustiti se u pregovore ako njihovo dijete pronađe odgovarajućeg partnera.

Ovaj događaj se generacijama održavao na blatnjavom terenu pored tržnice konja u malom selu, ali vlasti su prije par godina godine premjestile “sajam udavača” ne bi li izbjegli konflikte s trgovcima konja.

Ako se, nakon više sati sajma, dečko i djevojka “pronađu”, počinju ozbiljni ekonomski pregovori o tome koliko obitelj mladog muškarca mora platiti ne bi li dobila djevojku.

Cijena udavača je u posljednje vrijeme znatno pala zbog sve gore financijske situacije u Bugarskoj i zbog nedostatka posla. Nekad je najjeftinija mladenka bila oko 2.500 dolara, dok je danas cijena puno niža.

Međutim, udvarači kažu da je cijena i dalje visoka za “jako lijepe” djevojke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.