KUPI PRNJE, IDEMO NA ALPHA CENTAURI Stephen Hawking kaže da ćemo svijet pretvoriti u ‘vatrenu kuglu’

Pixabay
Legendarni kozmolog i fizičar iznio je još jedno veselo predviđanje apokalipse. Ovaj put kaže da će svijet do 2600. godine postati 'vatrena kugla'. Ako nas, naravno, prije toga ne zbriše umjetna inteligencija.

Hawking mora biti urnebesno zabavno društvo na zabavama. Najnovija tvrdnja mu je da će naši potomci izumrijeti kroz 600 godina jer ćemo Zemlju pretvoriti u uzavrelu vatrenu kuglu.

Pritom, naravno, nije odustao od prethodno iznesenih tvrdnji da će nas inteligentni roboti posmicati čim postanu dovoljno pametni da zaključe kako smo upravo mi najveća prijetnja planetu.

 

Obraćajući se radio-linkom publici u Pekingu, slavni fizičar kaže da će rastuće stanovništvo i zahtjevi za energijom do 2600. godine pretvoriti svijet u “cvrčeću vatrenu kuglu”.

No, profesor Hawking uopće nije zvučao obeshrabreno. Kaže da nam je jedna od šansi za preživljavanje bijeg s našeg planeta, a možda je projekt Breakthrough Starshot, u kojem sudjeluje, prvi korak na tom putu.

Hawking je rekao da se nada da će male svemirske letjelice koje pokreću svjetlosne zrake stići do Alfa Centaurija još za nešeg života.

Takav sustav može stići do Marsa za manje od sat vremena ili doći do Plutona kroz nekoliko dana, prestići Voyager za manje od tjedan dana i doći do Alfa Centaurija za samo 20 godina, kaže Hawking.

Osim Hawkinga sa znanstvenog aspekta, projekt financijski podržavaju ruski milijarder Juri Milner i Mark Zuckerberg. Svemirska letjelica koju spominje je zapravo mikroskopska sonda koja može putovati brzinom petine brzine svjetlosti. Sićušnu letjelicu pokreće zraka svjetlosti, a potencijalno može doseći brzine koje su 1000 veće od brzina današnjih svemirskih letjelica.

Ako je riječ o dilemi između dvadesetogodišnjeg putovanja mračnim prostranstvima svemira ili prženjem do smrti na umirućem planetu – dilema i nije baš tako velika.

Što pak se tiče umjetne inteligencije, Hawking već neko vrijeme zvuči jako zloslutno. Još 2014. godine rekao je BBC-u da “razvoj potpune umjetne inteligencije može dovesti do kraja ljudske rase”.

Ljudska evolucija, rekao je Hawking, neće moći držati korak i istisnut će je doista inteligentni strojevi.

Srećom, mi se još uvijek ne trebamo bojati. Uostalom, govorimo o stoljećima u budućnost. No, budućim ćemo generacijama ostaviti sasvim dovoljno upozorenja o tome što ih čeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.